Παραιτήθηκε για λόγους υγείας ο μητροπολίτης Πειραιώς

Παραιτήθηκε για λόγους υγείας ο μητροπολίτης Πειραιώς

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παραίτησή του υπέβαλε χθες ο μητροπολίτης Πειραιώς κ. Καλλίνικος, ο οποίος το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας. «Ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Πειραιώς κ. Καλλίνικος, άγων το 80όν έτος της ηλικίας του και επιβαρυνθείσης της υγείας του, απεφάσισε και υπέβαλε σήμερον 3η Φεβρουαρίου ε.ε. εις την Ιεράν Σύνοδον της Εκκλησίας της Ελλάδος την εκ του Θρόνου της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς οικειοθελή παραίτησίν του, επιθυμών να ζήσει το υπόλοιπο της ζωής του εν περισυλλογή και προσευχή», σημειώνεται στο λιτό ανακοινωθέν που εξέδωσε χθες το μεσημέρι η Μητρόπολη Πειραιώς. Οπως έλεγαν στενοί συνεργάτες του, ο κ. Καλλίνικος όλο το προηγούμενο διάστημα αμφιταλαντεύτηκε μεταξύ της επιθυμίας του να παραιτηθεί και της προτροπής τους να περιμένει να βελτιωθεί η υγεία του και μετά να πάρει τις αποφάσεις του. Τελικά, μετά τις ιατρικές εξετάσεις, στις οποίες υποβλήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, ο μητροπολίτης αποφάσισε να ολοκληρώσει μια πορεία 28 ετών στον επισκοπικό θρόνο του Πειραιά.

Για τον σκοπό αυτό επισκέφθηκε χθες νωρίς το πρωί τον Αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο, πνευματικό του τέκνο από τα τέλη της δεκαετίας του ’50, και βαθύτατα συγκινημένος τού γνωστοποίησε την απόφασή του. Η επιστολή παραίτησης θα συζητηθεί στην Ιερά Σύνοδο την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε και θα ορισθεί τοποτηρητής της Μητροπόλεως, πιθανότατα ο Αρχιεπίσκοπος ή ο έχων τα πρεσβεία αρχιεροσύνης, δηλαδή ο μητροπολίτης Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Βαρθολομαίος. Ταυτόχρονα ανοίγει και η αυλαία της διαδοχής στον μητροπολιτικό θρόνο του Πειραιά όπου οι επίδοξοι μνηστήρες είναι πολλοί. Ηδη ακούγονται τα ονόματα των πνευματικών παιδιών του κ. Καλλίνικου, Δημητριάδος κ. Ιγνατίου και Σάμου κ. Ευσέβιου.

Ο ιδρυτής της μοναστικής αδελφότητας «Χρυσοπηγή» βρέθηκε πολλές φορές στο επίκεντρο της επικαιρότητας. Γεννήθηκε το 1927 στο Βαρθολομιό Ηλείας, σπούδασε Θεολογία στην Αθήνα, ενώ στα μέσα της δεκαετίας του ’50 χειροτονήθηκε κληρικός. Λίγα χρόνια πριν είχε γνωριστεί με τον Αμβρόσιο Λενή, σημερινό μητροπολίτη Καλαβρύτων. Ως φοιτητές στην Αθήνα γνωρίστηκαν με το νεαρό Χρήστο Παρασκευαΐδη, ο οποίος προστέθηκε στην ομάδα που αργότερα χαρακτηρίστηκε από εκκλησιαστικούς κύκλους «τρόικα». Το 1973 ιδρύουν την ανδρώα Ιερά κοινοβιακή Μονή της Παναγίας της Χρυσοπηγής με έδρα το Παγκράτι και εγκαταστάσεις στο Πολυδένδρι Αττικής.

Το 1975, ο κ. Χριστόδουλος καταλαμβάνει τον μητροπολιτικό θρόνο της Δημητριάδος, ενώ ο Γέροντας και ο πνευματικός αδελφός του εκλέγονται τιτουλάριοι επίσκοποι. Τα επόμενα τρία χρόνια, τόσο ο κ. Καλλίνικος όσο και ο κ. Αμβρόσιος είχαν εκλεγεί μητροπολίτες οπότε η τριανδρία της «Χρυσοπηγής» συνέχισε τη στενή συνεργασία της. Ο επόμενος στόχος κατακτήθηκε, πάντοτε με τη διακριτική, αλλά ουσιαστική καθοδήγηση του κ. Καλλινίκου, το 1998, με την εκλογή του κ. Χριστόδουλου στον αρχιεπισκοπικό θρόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή