CMA, μια ιστορία εξαιρετικής ανάπτυξης

CMA, μια ιστορία εξαιρετικής ανάπτυξης

4' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πρόκειται για μια ιστορία φίλων». Ετσι θέλει να περιγράφει τη δημιουργία και ανάπτυξη της Capital Management Advisors (CMA), της εταιρείας διαχείρισης fund of hedge funds που βρέθηκε στο κέντρο του ενδιαφέροντος του κλάδου με την εξαγορά της αυτόν τον μήνα από την ελβετική τράπεζα EFG International του ομίλου Λάτση, ο Σάμπυ Μιωνής, δημιουργός της μαζί με τον Αγγελο Μεταξά. Αλλά πρόκειται και για μια ιστορία εξαιρετικής ανάπτυξης, καθώς η CMA ξεκίνησε διαχειριζόμενη κεφάλαια πελατών ύψους μόλις 12 εκατ. δολαρίων το 1998, τα οποία κατάφερε να φτάσουν τα 1,6 δισ. δολάρια το 2005 – και να μπει στο στόχαστρο των μεγάλων τραπεζών για εξαγορά, καθώς ο κλάδος βρίσκεται σε φάσης δομικής μεταβολής: μεγάλη μεγέθυνση και ταυτόχρονα συγκεντροποίηση.

Επόμενος στόχος είναι τα κεφάλαια υπό διαχείριση να φτάσουν τα επτά δισ. δολάρια και να βρεθεί η εταιρεία μέσα στις 15-20 μεγαλύτερες του κλάδου. Αυτό θα συνεχίσει να γίνεται υπό την καθοδήγηση των δύο ιδρυτών της, όπως προβλέπει η συμφωνία εξαγοράς που, όπως θα δούμε στη συνέχεια, έχει μια δομή με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Μια ιστορία φίλων, λοιπόν. «H εταιρεία ξεκίνησε με τον Αγγελο τον Μεταξά με τον οποίο είμαστε φίλοι από 16 ετών, αργότερα σπουδάσαμε στην ίδια πόλη, τη Βοστώνη, και δεθήκαμε πάρα πολύ» θυμάται ο κ. Μιωνής. «O Αγγελος δούλεψε στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο ως trader σε τραπεζικούς οργανισμούς, εγώ δούλεψα στη Βοστώνη στις μεγάλες αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες και πάντα ονειρευόμασταν να κάνουμε κάτι μαζί, όπως τελικά κάναμε το 1997-98 φεύγοντας από εκεί που δουλεύαμε και ιδρύοντας την CMA». Σιγά σιγά η εταιρεία στελεχώθηκε με πρόσωπα που συνδέονταν με φιλικούς δεσμούς με τους ιδρυτές ή μεταξύ τους και αυτό ήταν καθοριστικό για να υπάρχει ένα κλίμα δημιουργικότητας και συνεργασίας και όχι ανταγωνισμού. «Φέραμε τους φίλους μας από όπου ήτανε και κάναμε αυτήν την εταιρεία» λέει ο κ. Μιωνής. H εταιρεία έχει πλέον 29 άτομα προσωπικό στη Γενεύη, τη Νέα Υόρκη και τη Βερμούδα (όπου εδρεύει), από τους οποίους οι εννέα είναι Ελληνες.

«Στην αρχή είχαμε περίεργη αντιμετώπιση -ήμασταν The Greeks (οι Ελληνες)- ήταν πολύ έντονο αυτό» θυμάται χαμογελώντας ο κ. Μιωνής, συμπληρώνοντας «ειδικά όταν συνεργαζόμασταν με ευρωπαϊκές τράπεζες για structured products (σ.σ. σύνθετα ή δομημένα χρηματο-οικονομικά προϊόντα) μας αντιμετώπιζαν με πολλή υπεροψία». Βεβαίως σύντομα ήρθε ο σεβασμός και η καθιέρωση. H CMA δεν στηρίχτηκε στην ελληνική αγορά, η οποία πολύ πρόσφατα τους έχει αναγνωρίσει. Τα δύο βασικά συστατικά της επιτυχίας ήταν ο έγκαιρος εντοπισμός του πού πάει η αγορά και η ανάπτυξη της κατάλληλης τεχνογνωσίας. Οταν τα hedge fund ήταν υπόθεση των εύπορων ιδιωτών, των «high net worth individuals», η CMA προσπάθησε να κατακτήσει τους θεσμικούς επενδυτές που τότε ήταν ακόμη πολύ διστακτικοί. H αγορά των θεσμικών επενδυτών είναι δυσκολότερη με πολύ μεγαλύτερες απαιτήσεις σε διαφάνεια, αποδόσεις κ.λπ. Ομως η CMA κατάφερε να διεισδύσει σε αυτήν και η πελατεία αποτελείται κατά 75% από θεσμικούς επενδυτές και κατά 25% από εύπορους ιδιώτες.Τόσο οι ιδιώτες όσο και οι θεσμικοί επενδυτές σύντομα θα προτιμούσαν να τοποθετούνται στα hedge funds όχι κατευθείαν αλλά μέσω των fund of hedge funds, δηλαδή ενός είδους αμοιβαίων κεφαλαίων που επενδύουν σε πολλά από αυτά ταυτόχρονα διασπείροντας τον κίνδυνο – δηλαδή αυτό ακριβώς που προσφέρει η εταιρεία. Αλλά για να παρακολουθεί κανείς τον χαοτικό κόσμο των hedge funds χρειάζεται τεχνογνωσία και τεχνολογία που δεν υπήρχε και έπρεπε να δημιουργηθεί από το μηδέν. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι 14 αναλυτές της μπορούν να παρακολουθούν περισσότερα από 2.500 ευρωπαϊκά, αμερικανικά και διεθνή hedge fund και να βλέπουν κάθε χρόνο 600 νέα για να επιλέξουν μόλις 10-15 από αυτά.

Σε αυτό το σημείο ο κ. Μιωνής τονίζει ξανά ότι πρόκειται για μια ιστορία φίλων και την ιστορία μιας ομάδας. «Χωρίς την ομάδα μας δεν θα τα είχαμε καταφέρει» λέει και υπερηφανεύεται για τη σταθερότητα του προσωπικού της εταιρείας, στο οποίο εξάλλου ανήκε το 10% των μετοχών της. «Είμαστε μια ομάδα που αλληλοσυμπληρώνεται με τον Αγγελο Μεταξά στο επενδυτικό κομμάτι, εμένα στο business devel opment κομμάτι και τον Σταύρο Παπασταύρου στο νομικό κομμάτι – στον οποίο οφείλουμε ιδιαίτερη μνεία» εξηγεί ο κ. Μιωνής. O δικηγόρος της εταιρείας, που δουλεύει από την Αθήνα, είναι άλλη μια φιλία που ξεκίνησε στο σχολείο και αναπτύχθηκε στη Βοστόνη.

Τελειώνει αυτή η ιστορία με την πώλησή της στην EFG International; Οι κ. Μιωνής και Μεταξάς δεν το βλέπουν καθόλου έτσι. H διάρθρωση της συμφωνίας εξαγοράς προβλέπει μιαν ασυνήθιστα μεγάλη μεταβατική περίοδο πέντε ετών. Σε πρώτη φάση οι ιδιοκτήτες της CMA πήραν τα μισά χρήματα από τη σημερινή αποτίμηση της εταιρείας. «Τα άλλα μισά θα τα πάρουμε μέσα στην πενταετία, ανάλογα με την απόδοση της εταιρείας.

Εμείς θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα είναι αρκετά περισσότερα από αυτά που ήδη πήραμε» εξηγεί ο κ. Μιωνής συμπληρώνοντας «προτιμούμε να το βλέπουμε σαν ένα joint venture, καθώς πρακτικά έχουμε συμφωνήσει να πουλήσουμε την εταιρεία σε πέντε χρόνια και για εμάς είναι πιο σημαντικό τι θα κάνουμε από εδώ και περά παρά όσα έχουμε ήδη κάνει». Αν και δεν αποκαλύπτεται η αξία της εξαγοράς, η ανακοίνωση της EFG International (σημειωνούμε ότι δεν έχει σχέση με την EFG Eurobank παρά μόνο κοινό βασικό μέτοχο) αναφέρει ότι η αποτίμηση έγινε «με λόγο τιμής προς κέρδη χαμηλότερα από 10 με βάση τα κέρδη του 2005» και ότι εκτιμάται πώς τα κέρδη του 2006 θα είναι 20 εκατ. ελβετικά φράγκα.

«Το όνειρό μας ήταν να κάνουμε μια μεγάλη διεθνή εταιρεία στον χώρο και καθώς ο κλάδος προχωράει πολύ γρήγορα καταλάβαμε ότι σαν μια ανεξάρτητη εταιρεία δεν θα μπορούσαμε να γίνουμε διεθνείς όπως θέλαμε, αλλά πιστεύουμε ότι με τη βοήθεια της EFG – όνομα, βάρος, ενεργητικό- θα μπορέσουμε να πετύχουμε τον στόχο μας και να γίνουμε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον χώρο στα επόμενα χρόνια» λέει ο κ. Μιωνής και καταλήγει «ουσιαστικά για εμάς η συμφωνία με την EFG είναι ένας τρόπος επίτευξης αυτού του στόχου και όχι μια ρευστοποίηση των κόπων που έχουμε κάνει μέχρι τώρα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή