Το ΚΥΣΕΑ είπε όχι στα δέκα επιπλέον F-16

Το ΚΥΣΕΑ είπε όχι στα δέκα επιπλέον F-16

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Με πολύ σεβασμό στα χρήματα του ελληνικού λαού, του Ελληνα φορολογούμενου πολίτη, αλλά και με αίσθημα ευθύνης, ώστε να μην διαταραχθεί η ισορροπία δυνάμεων και το αξιόμαχο της Πολεμικής Αεροπορίας, το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε ομόφωνα να μην προχωρήσει στην αγορά των επιπλέον 10 F – 16.

Ταυτόχρονα, αποφασίσαμε να συνεχίσουμε την υλοποίηση της απόφασης του ΚΥΣΕΑ, που είχε λάβει το 2005, σχετικά με τη Δομή Δυνάμεων της Πολεμικής Αεροπορίας για την αγορά των υπολοίπων τριάντα τετάρτης γενιάς αεροσκαφών και θα συστήσουμε επιτροπή η οποία θα αξιολογήσει, τόσο επιχειρησιακά όσο και το κόστος, για να εισηγηθούμε σε επόμενο ΚΥΣΕΑ, όταν θα είμαστε έτοιμοι».

Αυτά δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Μεϊμαράκης βγαίνοντας χθες το πρωί από τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, προκαλώντας μάλλον έκπληξη για τις σχετικές αποφάσεις και μάλιστα για δύο λόγους.

Πρώτον, επειδή, όπως αναφέρουν ανώτατοι επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας τα δέκα επιπλέον αεροσκάφη θεωρούνταν περίπου «βέβαια», καθώς το πρόβλημα της ανατροπής στην ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο έχει ήδη λάβει πολύ σοβαρές διαστάσεις και, δεύτερον, επειδή μια τέτοια απόφαση για τη μη άσκηση του δικαιώματος προαίρεσης για την αγορά των δέκα επιπλέον F-16 δεν υπήρχε κανείς λόγος να ληφθεί με τέτοιο «δραματικό» τρόπο από το ΚΥΣΕΑ. Η κυβέρνηση είχε την απόλυτη δυνατότητα απλώς να αφήσει να παρέλθει η σχετική προθεσμία χωρίς να κινήσει τις σχετικές διαδικασίες και το θέμα θα είχε αυτομάτως εκπέσει από μόνο του.

Ομως, το σημαντικότερο είναι το δεύτερο σκέλος της απόφασης του ΚΥΣΕΑ, το οποίο προαναγγέλλει την αγορά 30 αεροσκαφών «τέταρτης γενιάς». Με τη δήλωσή του, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας καθιστά από την πρώτη στιγμή σαφές ότι η «νέα αγορά του αιώνα» δεν θα γίνει με διεθνή διαγωνισμό, αλλά με απευθείας ανάθεση έπειτα από απλή πρόταση της υπό σύσταση επιτροπής.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο ότι ο νέος νόμος για τους εξοπλισμούς, από την πρώτη κιόλας εφαρμογή του, θέτει πλέον στο περιθώριο τους διεθνείς διαγωνισμούς στις εξοπλιστικές δαπάνες. Η αγορά των τελευταίων 30 F-16 αποτελούσε συνέχεια προηγούμενης σύμβασης, κάτι που δε συμβαίνει στην αγορά των επόμενων αεροσκαφών.

Επιπλέον, όπως αναφέρουν τόσο πολιτικές όσο και στρατιωτικές πηγές, πολιτικά, η χθεσινή απόφαση ουσιαστικά κινείται στον αντίποδα της προηγούμενης, καθώς όχι μόνον η απόρριψη του δικαιώματος προαίρεσης των δέκα επιπλέον αεροσκαφών λαμβάνει τον τύπο απόφασης του ΚΥΣΕΑ, αλλά και συνοδεύεται από πληροφορίες, που φέρουν την κυβέρνηση να κλίνει στη θέση ότι, αυτήν τη φορά, θα πρόκειται για ευρωπαϊκό και όχι αμερικανικό αεροσκάφος.

Αντιδράσεις

Οι αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ προκάλεσαν την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο υπεύθυνος του Τομέα Αμυνας του ΠΑΣΟΚ κ. Χρ. Παπουτσής υποστήριξε πως «για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι η Ν.Δ. κυβερνά τη χώρα χωρίς σχέδιο και πρόγραμμα». Σε ερώτηση αν η απόφαση της κυβέρνησης «υπαγορεύτηκε από το σκάνδαλο των υποκλοπών, ενδεχομένως ως απάντηση στους Αμερικανούς», ο κ. Παπουτσής απάντησε: «Εάν είναι έτσι, η κυβέρνηση οφείλει να το πει δημοσίως».

Εκ μέρους του Συνασπισμού ο κ. Π. Τριγάζης χαρακτήρισε την απόφαση «εμπαιγμό του ελληνικού λαού»  και πρόσθεσε ότι «δεν αλλάζει σε τίποτα τις φιλοατλαντικές επιλογές της κυβέρνησης της Ν.Δ. στον τομέα της άμυνας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή