«Διαχρονική η διαπλοκή στην ενέργεια»

«Διαχρονική η διαπλοκή στην ενέργεια»

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«To σχέδιο της διαπλοκής στην ηλεκτρική ενέργεια» αποκαλύπτει ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΗ σε υπόμνημα που κατέθεσε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών. Τα στοιχεία αποτελούν ουσιαστικά την πολιτική απάντηση του κ. Παλαιοκρασσά στην αμήχανη αντίδραση των υπουργών Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη και Αναπτυξης Δ. Σιούφα, ως προς το περιεχόμενο της επιστολής παραίτησής του από τη θέση του προέδρου της ΔΕΗ στις 2/12/2005, την οποία είχαν αποστείλει στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Το υπόμνημα του κ. Παλαιοκρασσά υποβλήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών στις 30 Μαρτίου 2006, συονδευόμενο από 43 σχετικά έγγραφα με τα όσα περί διαπλοκής καταγγέλλει.

«Η διαπλοκή στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας ενεργεί ως άτυπος και αφανής μηχανισμός προώθησης οικονομικών συμφερόντων ορισμένων επιχειρηματιών, με τη συνεργασία κρατικών παραγόντων και μέσων μαζικής ενημέρωσης (MME), που τη στηρίζουν είτε με δημοσιεύματα είτε με συγκάλυψη και σιωπή», αρχίζει το υπόμνημα. Περιγράφοντας με αυτό τον τρόπο το πλαίσιο δράσης μιας «διαχρονικής όπως αποκαλύπτεται διαπλοκής» με επίκεντρο τη ΔΕΗ, ο κ. Παλαιοκρασσάς προχωράει σε πιο συγκεκριμένες καταγγελίες, κατανομάζοντας αυτήν τη φορά πρόσωπα: από πλευράς του κράτους, η διαπλοκή αποδίδεται στο υπουργείο Ανάπτυξης (και σε όλες τις ηγεσίες από το 1999 και μετά) και δευτερευόντως στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, τον Διαχειριστή του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) και τη ΔΕΗ.

«Το φαινόμενο της διαπλοκής στη ΔΕΗ», σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει ο κ. Παλαιοκρασσάς, αποδεικνύεται με στοιχεία που παραθέτει από το 2000 και μετά με την ανάληψη της διοίκησης από τον κ. Στέργιο Νέζη. Την περίοδο αυτή, εμφανίζεται η METKA του Ομίλου Μυτιληναίου ως βασικός προμηθευτής της επιχείρησης, συγκεντρώνοντας ποσοστό 63,5% των συνολικών προμηθειών της επιχείρησης έναντι 24% του αμέσως επόμενου (ΑΘΗΝΑ -FOSTER) και 12,5% του τρίτου (ΑΕΓΕΚ). Στο υπόμνημα παρουσιάζονται στοιχεία μεθοδευμένων διαγωνισμών για την κατάληξη των έργων στη METKA. Στις μεθοδεύσεις αυτές, φέρονται να συμμετείχαν εκτός του κ. Νέζη, ο γενικός διευθυντής παραγωγής K. Πανέτας και ο διευθυντής ΔΜΚΘ Αβραάμ Μιζάν. H διοίκηση των κ. Σ. Νέζη και Δ. Παπούλια κατηγορείται για την τοποθέτηση γενικών διευθυντών και διευθυντών σε θέσεις-κλειδιά για την ανάθεση και κατασκευή θερμοηλεκτρικών σταθμών, προσώπων που συνδέονται με τη METKA. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι από μία ομάδα 10-12 στελεχών, 7 έχουν διασυνδέσεις με τη METKA, καθώς συγγενείς πρώτου βαθμού και συγγενείς εξ αγχιστείας, τους οποίους ο κ. Παλαιοκρασσάς κατανομάζει, εργάζονται στη ΜΕΤΚΑ.

Τη διαπλοκή αυτή φέρονται να στήριξαν, ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας και ο γ.γ. του υπουργείου κ. Νίκος Στεφάνου. O κ. Παλαιοκρασσάς, εμφανίζει τη διοίκηση του ΥΠΑΝ να παρεμβαίνει σε καθημερινή βάση σε καίρια θέματα για την ανάπτυξη της ΔΕΗ, στην κατεύθυνση της εδραίωσης του παγιωμένου καθεστώτος της διαπλοκής, καθώς και για παρέμβαση στον Τύπο: «Ενδεικτική των διασυνδέσεων που υπάρχουν είναι η συνιδιοκτησία της εταιρείας επικοινωνίας PREMIUM A.E. από τους κυρίους Γρηγόρη Νικολόπουλο, διευθυντή Σύνταξης στο “Βήμα”, Ευάγγελο Μυτιληναίο, πρόεδρο του Ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ και Παναγιώτη Ψυχάρη, υιό του Σταύρου Ψυχάρη, εκδότη του “Βήματος”. Προκειμένου να διατηρηθεί ανέπαφο το σύστημα της διαπλοκής, το ΥΠΑΝ χρησιμοποιούσε επιλεκτικώς μερικούς δημοσιογράφους, ως επί το πλείστον του αντιπολιτευόμενου της κυβέρνησης Τύπου, προκειμένου να προωθούν, με το αζημίωτο, τις θέσεις του ΥΠΑΝ και να προβάλλουν τα “επιτεύγματα” της πολιτικής ηγεσίας του».

Ο κ. Παλαιοκρασσάς κάνει εκτενή αναφορά στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης απελευθέρωσης της αγοράς, το οποίο, όπως σημειώνει, συνιστά «απιστία κατά της ΔΕΗ», αφού καλείται να επιδοτήσει τους ιδιώτες ανταγωνιστές της. Αναφέρεται σε πρωτοφανή «τέρατα και σημεία, τεκταινόμενα υπό την αιγίδα του σημαίνοντος υπουργού, από επιστήμονες διεθνούς εμβέλειας, όπως ο πρόεδρος της PAE, δεν επιδέχονται καμία λογική εξήγηση, άλλη από το ότι γίνονται υπό την πίεση των ισχυρών συμφερόντων της διαπλοκής». H ηγεσία του ΥΠΑΝ κατηγορείται για μεθοδεύσεις, νομικές αλλά και απροκάλυπτες παραμβάσεις στη ΔΕΗ. «O κ. Μανιατάκης, που επέλεξε ως διάδοχο του κ. Νέζη, είναι πρώην εργοδότης, κουμπάρος και προσωπικός φίλος του γ.γ. κ. Νίκου Στεφάνου, ενώ ο κ. Κυριακόπουλος που επελέγη ως αντικαταστάτης μου, είναι συνταξιούχος στέλεχος της ALPHA BANK και στενός φίλος του κ. Μανιατάκη», αναφέρει σχετικά ο κ. Παλαιοκρασσάς στο υπόμνημα και υπογραμμίζει τις σχέσεις της ALPHA BANK με τον Ομιλο Μυτιληναίου (χρηματοδότησε την εξαγορά της «Αλουμίνιον της Ελλάδας»).

«Είμαι πεπεισμένος, ότι ο βασικός λόγος της αντίθεσης του υπουργού, προς το πρόσωπό μου, ήταν ότι δεν ήμουν πειθήνιο όργανο της πολιτικής συμβιβασμού, με τα συμφέροντα της διαπλοκής. O ίδιος μού είχε πει χαρακτηριστικά, ότι η ΔΕΗ δεν θα ησυχάσει, αν δεν τα βρουν μεταξύ τους οι Μυτιληναίος και Κοπελούζος», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή