Με τη ζωή μας σκοτώνουμε την καρδιά μας

Με τη ζωή μας σκοτώνουμε την καρδιά μας

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανησυχητικά είναι για τους Ελληνες τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τις καρδιαγγειακές παθήσεις, την υπ’ αριθμόν ένα αιτία θανάτου στον δυτικό κόσμο. Οπως προκύπτει, ενώ στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης τα κρούσματα εμφανίζουν σαφή και συνεχή μείωση, στην Ελλάδα παραμένουν σε σταθερά επίπεδα, γεγονός που καταδεικνύει ότι ακόμη δεν έχουμε αντιληφθεί πλήρως τους κινδύνους που εγκυμονεί ο τρόπος ζωής μας.

Οπως τόνισαν οι ειδικοί γιατροί σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, με αφορμή το 21ο Διεθνές Συνέδριο Κλινικής Καρδιολογίας που διοργανώνει το Ελληνικό Ιδρυμα Καρδιολογίας στις 27 – 29 Απριλίου στην Αθήνα, οι κύριες αιτίες της ελληνικής «ιδιαιτερότητας» είναι τα υψηλά επίπεδα παιδικής παχυσαρκίας (ένα στα τρία παιδιά στη χώρα μας είναι υπέρβαρο), η πλήρης εγκατάλειψη του μεσογειακού μοντέλου διατροφής, η έλλειψη άσκησης και η αύξηση του καπνίσματος στον γυναικείο πληθυσμό.

Ετσι, σήμερα, όπως σημείωσε ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Λαϊκού Νοσοκομείου κ. Βασίλειος Βοττέας, οι 45 στους 100 θανάτους όσον αφορά στους άνδρες και οι 44 στους 100 θανάτους όσον αφορά τις γυναίκες σχετίζονται με προβλήματα της καρδιάς. Περίπου ένας στους δέκα Ελληνες ηλικίας 50 έως 59 ετών πάσχει από στεφανιαία νόσο, ενώ περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια άτομα εμφανίζουν υπέρταση.

Οι εξελίξεις, ωστόσο, στην επεμβατική καρδιολογία στέλνουν καλά μηνύματα. Οπως σημείωσε ο διευθυντής του Καρδιολογικού Τμήματος του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου κ. Ιωάννης Καλλικάζαρος, έχουν ήδη αναπτυχθεί τεχνικές βαλβίδες για την αντιμετώπιση της στένωσης της αορτικής βαλβίδας, οι οποίες μπορούν να εμφυτευτούν διαδερμικά μέσω της μηριαίας αρτηρίας. Ενδεικτικό του ενισχυμένου «οπλοστασίου» που έχουν στη διάθεσή τους σήμερα οι γιατροί, όσον αφορά την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νόσων, είναι και ότι το ποσοστό των ασθενών που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση by pass είναι χαμηλότερο του 20%. Τις ελπίδες των ασθενών έχει αναπτερώσει επίσης η τεχνική εμφύτευσης stent σε περίπτωση στένωσης του στελέχους, της κεντρικότερης αρτηρίας της καρδιάς.

Νέες τεχνικές, με ποσοστό επιτυχίας έως και 75%, έχουν αναπτυχθεί και για την κολπική μαρμαρυγή, τη συχνότερη αρρυθμία.

Καπνιστές, με πίεση και χοληστερίνη

Σε ιδιαίτερα υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο βρίσκονται οι Ελληνες, εάν λάβουμε υπόψη τα αποτελέσματα του «Μήνα Ελέγχου Χοληστερόλης» που διοργάνωσε το Ελληνικό Ιδρυμα Καρδιολογίας, κατά τον οποίο εξετάστηκαν εθελοντικά 16.200 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 40-70 ετών.

Οπως προέκυψε, το 63% των εξετασθέντων ήταν υπέρβαροι, το 19% παχύσαρκοι, το 27% διαγνωσμένοι υπερτασικοί, το 11% είχαν υψηλά επίπεδα γλυκόζης, ενώ το 44% των ανδρών και το 55% των γυναικών είχαν επίπεδα χoληστερόλης πάνω από 190 mg%, τιμή που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Ταυτόχρονα, το 35% ήταν καπνιστές, ενώ το 48% ανέφεραν μηδενική έως ελάχιστη φυσική δραστηριότητα. Αξιοσημείωτη όμως είναι και η συγκεχυμένη εικόνα που έχουμε για τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους υπέρβαρους, μόνο το 26% πίστευαν ότι είχαν πρόβλημα με το σωματικό τους βάρος. Οσον αφορά στη σωματική δραστηριότητα, μόνο το 12% δήλωσαν ότι αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. «Εάν δεν αλλάξουμε τρόπο ζωής, δεν αποκλείεται στο μέλλον να αντιμετωπίσουμε μια πανδημία καρδιαγγειακών νοσημάτων», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Επιμελητής του A΄ Καρδιολογικού Τμήματος του Ευαγγελισμού κ. Γιώργος Ανδρικόπουλος. Οπως ανέφερε, οι Ελληνες ακόμη υποτιμούν τους κλασικούς παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου, καρδιακής ανεπάρκειας, περιφερικής αγγειοπάθειας και αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων.

Την ίδια ώρα, άγνοια επικρατεί και σε ό,τι αφορά το μεταβολικό σύνδρομο (τη συνύπαρξη πολλών παραγόντων κινδύνου – κοιλιακή παχυσαρκία, διαταραχές λιπιδίων, αυξημένα επίπεδα γλυκόζης), το οποίο εμφανίζεται περίπου στο 25% του πληθυσμού, και ευνοεί την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή