Ενιαίο μέτωπο Ρωσίας – Κίνας

Ενιαίο μέτωπο Ρωσίας – Κίνας

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η περυσινή σύνοδος του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (ΟΣΣ) έβαλε τον ηλικίας τεσσάρων ετών διεθνή οργανισμό για τα καλά στο ραντάρ της Ουάσιγκτον. Μετά τη λήξη της, τα έξι κράτη-μέλη ζήτησαν να τεθεί χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους από το Αφγανιστάν, ενώ το Ουζμπεκιστάν ανακοίνωσε ότι κλείνει την αμερικανική βάση στο έδαφός του και τερματίζει τη στρατηγική συμμαχία με τις ΗΠΑ. Η φετινή σύνοδος προβλέπεται εξίσου ενδιαφέρουσα για τις ΗΠΑ, αφού οι ηγέτες της Ρωσίας, της Κίνας και της Κεντρικής Ασίας, σε πλήρη διάσταση με τις επιταγές για διεθνή απομόνωση της Τεχεράνης, προσκάλεσαν στη Σαγκάη και τον πρόεδρο του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

Ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης είναι η πιο απτή ένδειξη ρωσοκινεζικής σύμπνοιας σε στρατιωτικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο. Μέσω αυτού, το Πεκίνο και η Μόσχα προσεταιρίζονται τις στρατηγικά ευαίσθητες χώρες της Κεντρικής Ασίας, το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Κιργιζιστάν και το Τατζικιστάν, που, μετά την ανεξαρτησία τους, φλέρταραν άλλη περισσότερο και άλλη λιγότερο με τη Δύση.

Σήμερα, κράτη-μέλη ή παρατηρητές του ΟΣΣ περικυκλώνουν το ελεγχόμενο από τις ΗΠΑ Αφγανιστάν. Οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις των μελών του ΟΣΣ, που φέτος θα διεξαχθούν στη Ρωσία, έχουν αντικείμενο την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», μια διόλου τυχαία σύμπτωση με τη δυτική συμμαχία που μπήκε «σφήνα» στην περιοχή επικαλούμενη την ίδια αποστολή.

Επιθυμούν την ένταξη

Παράλληλα, τόσο το Πακιστάν όσο και το Ιράν, που πέρυσι απέκτησαν καθεστώς παρατηρητή στον ΟΣΣ, έχουν εκφράσει δημοσίως την επιθυμία τους για πλήρη ένταξη στο νεοπαγή οργανισμό. Ομως, οι έξι ΥΠΕΞ του ΟΣΣ απέκλεισαν με πρόσφατες δηλώσεις τους μια τέτοια εξέλιξη, ιεραρχώντας, με ορολογία Βρυξελλών, πρώτα την εμβάθυνση και μετά τη διεύρυνση. Επιπλέον όμως, στη σύνοδο κορυφής της 15ης Ιουνίου προσκάλεσαν για πρώτη φορά τον Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και τον απογοητευμένο από τις ΗΠΑ Πακιστανό Περβέζ Μουσάραφ.

Κι ενώ ο ΟΣΣ επιμένει ότι δεν στρέφεται εναντίον κανενός, είναι σαφές ότι η παρουσία της Τεχεράνης σε ένα τέτοιο ενιαίο μέτωπο δυσχεραίνει τα σχέδια των ΗΠΑ για κυρώσεις κατά του Ιράν. Παράλληλα, αυξάνονται οι πιθανότητες να υλοποιηθούν έργα που δεν εμπίπτουν στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Ουάσιγκτον. Ομως, οι εξελίξεις δεν είναι μονοσήμαντες. Στις αρχές Μαΐου, ο Αμερικανός πρόεδρος Τσένι πήγε στο Καζακστάν και έπεισε τον ηγέτη της χώρας Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ να διοχετεύσει το πετρέλαιό του στη Δύση μέσω νέου αγωγού που θα παρακάμπτει τη Ρωσία. Ετσι, οι ΗΠΑ που χαρακτηρίζουν τον ΟΣΣ ασπίδα δεσποτικών καθεστώτων, φάνηκε να μην ανησυχούν για το πόσο δεσποτικά είναι τα καθεστώτα, αλλά μόνο για το ποιος προσφέρει την ασπίδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή