ΑΝΑΛΥΣΗ

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης κατέθεσε χθες στη Βουλή τους πίνακες της αναθεώρησης από το 2000 και μετά, όχι μόνο του ΑΕΠ (το οποίο ως γνωστόν αυξήθηκε κατά 26%), αλλά και των άλλων μακροοικονομικών μεγεθών, όπως π. χ. η ιδιωτική κατανάλωση, οι επενδύσεις, το συνολικό εργατικό δυναμικό και η απασχόληση, η ανεργία, οι εργατικές αμοιβές κ. λπ. Ενα πρώτο πολιτικό συμπέρασμα που βγαίνει από τα στοιχεία αυτά είναι ότι η φοροδιαφυγή, αλλά και η μαύρη εργασία παραμένουν οι δύο μεγάλες πληγές, αλλά και οι δύο προκλήσεις για την κυβέρνηση, η οποία πρέπει επιτέλους να πάρει σκληρά μέτρα για να εισπράξει τους αναλογούντες στο υψηλότερο ΑΕΠ φόρους αλλά και ταυτόχρονα να αντιμετωπίσει την εισφοροδιαφυγή που υπονομεύει την αντοχή των ασφαλιστικών οργανισμών.

Την προσεχή Τρίτη ο κ. Γ. Αλογοσκούφης θα δώσει τους πίνακες αυτούς αλλά και ορισμένους πρόσθετους και αναλυτικούς στους 24 συναδέλφους του υπουργούς Οικονομίας στο πλαίσιο της συνόδου του Ecofin στις Βρυξέλλες. Οπως είναι ήδη γνωστό, η μεγάλη αύξηση του ΑΕΠ με την αναθεώρηση στην οποία προχώρησε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος προκάλεσε στο εξωτερικό ποικίλα σχόλια, που κλιμακώθηκαν από βαθιά έκπληξη για το μέγεθος της αύξησης (26%) έως λοιδορίες του τύπου ότι «η πορνεία και τα ναρκωτικά μεγαλώνουν ξαφνικά το ΑΕΠ της Ελλάδος».

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο κ. Γ. Αλογοσκούφης θα ενημερώσει τους συναδέλφους του στην Ευρωπαϊκή Ενωση ότι όντως η αύξηση είναι μεγάλη, αλλά αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η αναθεώρηση είχε καθυστερήσει 12 ολόκληρα χρόνια, ενώ στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες γίνεται ανά πενταετία.

Στην Ελλάδα η τελευταία αναθεώρηση έγινε στις 30/3/94 με έτος βάσης το 1988.

Η τωρινή αναθεώρηση, που έγινε με έτος βάσης το 2000, έδωσε ως γνωστόν μια αύξηση του ΑΕΠ ίση με 25,7%, η οποία εκφράζει βασικά τον βαθμιαίο μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας σε μια οικονομία υπηρεσιών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 67% της αύξησης του ΑΕΠ προέρχεται από έξι κλάδους. Ο κλάδος του χονδρικού εμπορίου είχε τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην αύξηση του ΑΕΠ (16,4%), ενώ ακολουθούν τα ξενοδοχεία και εστιατόρια (15,5% συμμετοχή στην αύξηση), οι κατασκευές (11,19%) και άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Οσον αφορά το μαύρο χρήμα από πορνεία, ναρκωτικά κ. λπ. δίνει μόνο το 0,7% από την αύξηση του ΑΕΠ κατά 25,7%.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αύξηση του ΑΕΠ μειώνει αναλογικά το έλλειμμα του Δημοσίου και αυτό ίσως διευκολύνει τον κ. Γ. Αλογοσκούφη να αντέξει κάποιες αποκλίσεις κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Είναι όμως βιαστικός και κακόπιστος ο ισχυρισμός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η αναθεώρηση έγινε γι’ αυτόν τον λόγο. Οπως προκύπτει από τους δημοσιευθέντες πίνακες παρά την αναθεώρηση η Ελλάδα σε όλη την περίοδο από το 2000 έως το 2005 είχε υπερβολικό έλλειμμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή