Πτηνά σε καραντίνα λόγω του ιού της γρίπης

Πτηνά σε καραντίνα λόγω του ιού της γρίπης

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την έλευση του χειμώνα, έκανε την επανεμφάνισή της η γρίπη των πτηνών στη χώρα μας. Πιθανό κρούσμα του θανατηφόρου ιού Η5Ν1 εντοπίστηκε στις εκβολές του ποταμού Σπερχειού κοντά στην κωμόπολη Ανθήλη, στοn νομό Φθιώτιδας. Προκειμένου να ταυτοποιηθεί ο ιός αναμένονται τα αποτελέσματα από το Κοινοτικό Εργαστήριο Αναφοράς στο Λονδίνο. Ωστόσο, ήδη στην περιοχή εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα εθνικά και κοινοτικά προληπτικά μέτρα.

Ο ιός εντοπίστηκε σε μεταναστευτική αγριόπαπια η οποία θηρεύτηκε από κυνηγό στο Δέλτα του ποταμού και εξετάστηκε στο πλαίσιο του προγράμματος επιζωοτολογικής παρακολούθησης της γρίπης των πτηνών από το Κτηνιατρικό εργαστήριο της Χαλκίδας. Στη συνέχεια δείγμα από το πτηνό εξετάστηκε σε δεύτερο επίπεδο στο εθνικό εργαστήριο αναφοράς για τη γρίπη των πτηνών στη Θεσσαλονίκη, όπου διαπιστώθηκε ότι το πτηνό ήταν φορέας της γρίπης χωρίς όμως να ταυτοποιηθεί απολύτως θετικά ο υπότυπος εάν δηλαδή πρόκειται για τον εξαιρετικά λοιμογόνο ιό Η5.

Σύμφωνα με τους ειδικούς πάντως το γεγονός δεν εμπνέει ανησυχία, ιδιαίτερα εφόσον στην περιοχή δεν υπάρχουν πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Οσον αφορά τα οικόσιτα πουλερικά οι κάτοχοί τους κλήθηκαν και πάλι να τα περιορίσουν σε κλειστούς χώρους, ώστε να μην έρθουν σε επαφή με άγρια πτηνά που ενδεχομένως φέρουν τον ιό. Στην περιοχή έχουν εφαρμοστεί οι δύο ζώνες τριών και δέκα χιλιομέτρων των μέτρων βιοασφάλειας.

Οπως δήλωσε στην «Κ» ο προϊστάμενος του τμήματος πτηνοπαθολογίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Παναγιώτης Τριανταφύλλου «ο αρχικός στόχος του προγράμματος παρακολούθησης της γρίπης των πτηνών ήταν να εξεταστούν 1.580 δείγματα το 2006. Ωστόσο, με την κινητοποίηση που υπήρξε πέρυσι τον χειμώνα ήδη τα δείγματα που έχουν εξεταστεί έχουν φτάσει τα 5.000 από τα οποία θετικά στον ιό βρέθηκαν τα 33».

Ηδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου ξεκίνησε η χειμερινή μετανάστευση των πτηνών, η μετακίνησή τους δηλαδή από τα βόρεια προς τα νότια, σε αναζήτηση περιοχών με υψηλότερες θερμοκρασίες. Πόσα ακριβώς άγρια πτηνά θα μας επισκεφθούν εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν τους επόμενους μήνες. Στις αρχές του χρόνου, τον Ιανουάριο, είχαν σημειωθεί τα περισσότερα θετικά κρούσματα της γρίπης των πτηνών σε κύκνους, που αναζήτησαν καταφύγιο στη χώρα μας από τον βαρύ χειμώνα στη Βόρεια Ευρώπη. Υπολογίζεται ότι τους χειμερινούς μήνες μάς επισκέφθηκαν περίπου 13.000 κύκνοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή