Ψηφιακά η καταμέτρηση ψήφων στις εκλογές του ΤΕΕ

Ψηφιακά η καταμέτρηση ψήφων στις εκλογές του ΤΕΕ

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις κάλπες προσέρχονται αύριο οι 100.000 μηχανικοί-μέλη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, για να εκλέξουν τα κεντρικά και περιφερειακά αντιπροσωπευτικά τους όργανα. Κύριο χαρακτηριστικό των εκλογών, η συμμετοχή για πρώτη φορά δικαστικού αντιπροσώπου και η ηλεκτρονική αποτύπωση των ψηφοδελτίων, ώστε να αποφευχθούν παρατράγουδα του παρελθόντος.

Η ψηφοφορία θα ξεκινήσει στις 8 π.μ. και θα ολοκληρωθεί στις 7 μ.μ. σε 159 εκλογικά τμήματα, από τα οποία τα 60 βρίσκονται στην Αθήνα, τα 20 στη Θεσσαλονίκη και τα υπόλοιπα στις έδρες των περιφερειακών τμημάτων του ΤΕΕ και τις τεχνικές υπηρεσίες. Οι εκλογές αφορούν την ανάδειξη των 200 μελών της αντιπροσωπείας (από τους οποίους οι 45 θα είναι μέλη των επιστημονικών επιτροπών ειδικότητας) και των μελών των πειθαρχικών συμβουλίων. Επίσης, τα μέλη των αντιπροσωπειών των 17 περιφερειακών τμημάτων και των αντίστοιχων πειθαρχικών συμβουλίων. Στις εκλογές συμμετέχουν 21 παρατάξεις και 5 μεμονωμένοι υποψήφιοι, ενώ οι υποψηφιότητες ξεπερνούν τις 6.000, συμμετοχή-ρεκόρ καθώς ένα στα είκοσι μέλη του ΤΕΕ έχει θέσει υποψηφιότητα.

Στις προηγούμενες εκλογές, που πραγματοποιήθηκαν το 2003, έλαβαν: ΠΑΣΚ 29,26%, ΔΚΜ 26,51%, Συμπαράταξη 14%, ΔΚΜη-ΔΑΠ 8,26%, Πανεπιστημονική 4,45%, ΕΛΕΜ 3,44%, Συσπείρωση 3,14%. Μετεκλογικά, η ΔΚΜ συνεργάστηκε με τις δυνάμεις που πρόσκεινται στον ΣΥΝ και εξέλεξε τον σημερινό πρόεδρο του ΤΕΕ, κ. Γιάννη Αλαβάνο.

Οι φετινές εκλογές του ΤΕΕ έχουν αρκετές… πρωτοτυπίες. Για πρώτη φορά στα εκλογικά τμήματα θα υπάρχουν υποχρεωτικά δικαστικοί λειτουργοί, τους οποίους έχουν υποδείξει οι προϊστάμενοι των πρωτοδικείων της χώρας. Ταυτόχρονα, προκειμένου να περιοριστούν τα κρούσματα νοθείας (ιδίως η «προσθήκη» σταυρών), τα ψηφοδέλτια θα αποκτήσουν γραμμικό κώδικα (barcode) και θα ψηφιοποιούνται (σκανάρονται) μετά το άνοιγμα της κάλπης. Επίσης, όπως ανακοίνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο, η καταμέτρηση των ψήφων θα γίνεται ψηφιακά και τα αποτελέσματα θα ανακοινώνονται σε διάστημα μιας ημέρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή