ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Καβάλα: Απειλείται με οριστικό κλείσιμο η Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων

Σήμερα το απόγευμα λήγει το τελεσίγραφο που έχει δώσει η Δημόσια Επιχείρηση Παροχής Αερίου (Δ.Ε.Π.Α.) προ τη διοίκησης της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων (Β.Φ.Λ. – ELFE ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ & ΧΗΜΙΚΑ) προκειμένου να καταβληθεί το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών ώστε να ξεκινήσει και πάλι η κανονική παροχή του φυσικού αερίου που είναι απαραίτητο για τη λειτουργίας της μοναδικής λιπασματοβιομηχανίας της χώρας. Σε διαφορετική περίπτωση η ΔΕΠΑ διεμήνυσε προς της Β.Φ.Λ. ότι θα τις στρόφιγγες που συνεπάγεται την αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης.

Σήμερα η Β.Φ.Λ. που απασχολεί 1000 περίπου άτομα τακτικό και έκτακτο προσωπικό, λειτουργεί μόλις με το 5% της παροχής του φυσικού αερίου με αποτέλεσμα να έχει κλείσει η μονάδα παραγωγής αμμωνίας και να λειτουργεί μόνο η μονάδα αποξήρανσης. Το γεγονός αυτό όμως έχει πάει πίσω την παραγωγική διαδικασία της βιομηχανίας με ότι αυτό συνεπάγεται για τη οικονομική βιωσιμότητά της.

Τις τελευταίες δυο εβδομάδες μεταξύ της διοίκησης της Β.Φ.Λ. και της Δ.Ε.Π.Α. διεξάγονται αγωνιώδεις διαπραγματεύσεις προκειμένου η τελευταία να μην σταματήσει εντελώς την παροχή του φυσικού αερίου. Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τους τοπικούς φορείς προκειμένου να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση. Ωστόσο, η διαδικασία πώληση της Δ.Ε.Π.Α. σε ιδιώτες δεν αφήνει πολλά περιθώρια διαπραγματεύσεων με αποκορύφωμα την τελευταία απόφαση των μελών της Γενικής Συνέλευσης της Δ.Ε.Π.Α. η οποία αρνήθηκε να δεχθεί οποιαδήποτε παράταση στην εξόφληση των χρωστούμενων.

Το συνολικό κόστος της Β.Φ.Λ. προς τη Δ.Ε.Π.Α. ανέρχεται στο ποσό των 65.000.000 ευρώ συν επιπλέον 15.000.000 ευρώ που προέρχονται από ληξιπρόθεσμες οφειλές, τις οποίες όμως η διοίκηση της λιπασματοβιομηχανίας δεν αναγνωρίζει αφού όπως ισχυρίζεται η Δ.Ε.Π.Α. είχε προχωρήσει σε μείωση της παροχής του φυσικού αερίου.

Από τη μεριά της η διοίκηση της Β.Φ.Λ. έχει δηλώσει ότι μπορεί άμεσα να καταβάλει το ποσό των 5.500.000 ευρώ μέχρις ότου ξεκινήσουν οι παραγγελίες προς τη βιομηχανία οπότε και θα είναι σε θέση να καταβάλει το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών της. Η διοίκηση της Δ.Ε.Π.Α. δεν έκανε δεκτό κανένα αίτημα για μεγαλύτερη παράταση.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων της Β.Φ.Λ. Γιώργος Τσιμενίδης που μαζί με συναδέλφους τους βρίσκεται στην Αθήνα μιλώντας στο ΑΠΕ –ΜΠΕ τόνισε ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου έχουν ήδη εξαντληθεί και οι όποιες πρωτοβουλίες αναληφθούν πρέπει να είναι εντός της ημέρας.

Σε ενδεχόμενο αναστολής λειτουργίας της βιομηχανίας και παύσης λειτουργίας των μηχανημάτων η ζημιά θα είναι πολύ μεγάλη και υπολογίζεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ με αποτέλεσμα την οικονομική απαξίωση της εταιρίας ενώ θα χαθούν δεκάδες θέσεις εργασίας οδηγώντας σε απόγνωση πολλές οικογένειες.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ