Αγώνας για τη διάσωση του περιοδικού «Αντί»

Αγώνας για τη διάσωση του περιοδικού «Αντί»

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τεύχος 890 του περιοδικού «Αντί», (Παρασκευή 9 Μαρτίου) ήταν δυσάρεστο. «Κλείνουν το «αντί» για 80.925,88 ευρώ…» ήταν ο τίτλος, που κυριαρχούσε στο εξώφυλλο. Ενα δημοσίευμα του 2004 επέσυρε αγωγές, που επιδίκασαν το ποσόν των 81 χιλ. ευρώ, ποσόν δυσβάσταχτο για ένα περιοδικό με ελάχιστους πόρους, αλλά μεγάλη διαδρομή. Ετσι, στις 18 Απριλίου, αν δεν έχει συγκεντρωθεί και καταβληθεί το ποσόν, θα γίνει αναγκαστικός πλειστηριασμός του οικήματος όπου στεγάζεται το «Αντί».

Τις αγωγές επέσυρε ένα σχόλιο στο αποκριάτικο τεύχος 810 του 2004, εξαιτίας του οποίου προσεβλήθη ο ιδρυτής του Μουσείου Φρυσίρα, κ. Βλάσσης Φρυσίρας. Ο κ. Φρυσίρας, θιγμένος από το δημοσίευμα, έστειλε εξώδικο, ζητώντας από τον εκδότη του «Αντί», κ. Χρήστο Παπουτσάκη να κατονομάσει τον συντάκτη του σχολίου ώστε να μη στραφεί κατά του περιοδικού. Ο εκδότης του «Αντί» απάντησε ότι «το τεύχος 810 ήταν στο σύνολό του ευθυμογραφικό: αρχίζει από το «κύριο άρθρο» και συνεχίζει στις επόμενες σελίδες. Αφορμή ήταν το καρναβάλι και οι εκλογές της 7ης Μαρτίου». Ο κ. Χρ. Παπουτσάκης απάντησε ότι θα δεχόταν ευχαρίστως ένα κείμενο επανόρθωσης ή αντιλόγου του κ. Φρυσίρα, αλλά αρνήθηκε να αποκαλύψει το όνομα του συντάκτη του σχολίου, αναλαμβάνοντας προσωπικά οποιαδήποτε κύρωση. Ο κ. Φρυσίρας απάντησε με δύο αγωγές (βάσει των διατάξεων του νόμου περί Τύπου), οι οποίες εκδικάστηκαν, στο Πρωτοδικείο και στο Εφετείο, ερήμην του περιοδικού (ο δικηγόρος του «Αντί» δεν παρέστη στο δικαστήριο) επιδικάζοντας ως αποζημίωση το ποσόν των 81.000 ευρώ. Ενα περιοδικό με μεγάλη ιστορία, μια μικρή φωνή στο πλούσιο τοπίο της έντυπης δημοσιογραφίας, διεκδικεί, για άλλη μια φορά, την ύπαρξή του, δίνοντας την πιο δύσκολη μάχη στη διαδρομή του.

Στο editorial του τευχ. 890 του «Αντί» υπάρχει το ιστορικό της διένεξης, το επίμαχο κείμενο και τι πρόκειται να κάνει το «Αντί». Στη στήλη «Βομβίδια Καρναβαλικής Πολιτιστικής Αφασίας» δημοσιεύτηκε το επίμαχο κείμενο, με την υπογραφή «Μανωλάκης ο Καρναβαλιστής»: «Ασχετος, έχει ως εξής: Ο Βενιζέλος, που κάθε Σαββατοκύριακο πηγαίνει στο Φρυσιρομάγαζο της Πλάκας και εγκαινιάζει εκδηλώσεις. * Αν μη τι άλλο, ο άνθρωπος αυτός έχει συνέπεια και ήθος. * Σχετικός: Ο Φρυσίρας, που χρηματοδοτείται από το ΠΑΣΟΚ χρηματοδοτώντας τους υποψηφίους του (π.χ. τον Σκανδαλίδη), ενώ παράλληλα περιμένει τη Ν.Δ. για να υποβάλει καινούργια αιτήματα. * Πώς λεγότανε η παλιά καλή ταινία; Ανθρωπoι για όλες τις εποχές [(αφιερωμένη στον Θωμά Μώρο (Thomas Moore)]. * Ή καλύτερα, το σουξέ του Βέγγου Ανθρωποι για όλες τις δουλειές;». Η «Κ» επικοινώνησε με τον κ. Βλάσση Φρυσίρα, ο οποίος είπε ότι σέβεται το «Αντί» και την ιστορία του, αλλά υπερασπίζεται το δικαίωμά του να προστατεύει την ηθική του και το ήθος του, το οποίο δεν διαπραγματεύεται.

Ποια λύση θα μπορούσε να βρεθεί ώστε η 18η Απριλίου να μη σηματοδοτήσει το άδοξο τέλος μια μεγάλης πορείας ενός ιστορικού εντύπου; Το περιοδικό απευθύνεται στους φίλους και τους αναγνώστες του, καλώντας σε μια εκστρατεία εγγραφής νέων συνδρομητών. Ο λογαριασμός που έχει ανοίξει στην Εθνική Τράπεζα είναι 172/400506-60.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή