Ανοιξε η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη στο Μέγαρο

Ανοιξε η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη στο Μέγαρο

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Βιβλιοθήκη όλων των Μουσών», χαρακτήρισε τη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» ο κ. Χρήστος Λαμπράκης στα επίσημα εγκαίνια των σύγχρονων χώρων της, στη νέα πτέρυγα του Μεγάρου Μουσικής, χθες το μεσημέρι, παρουσία και της υπουργού Παιδείας κ. Μαριέττας Γιαννάκου.

Σύμφωνα με την κ. Στεφανία Μεράκου, διευθύντρια της Βιβλιοθήκης, «όραμα του Συλλόγου οι Φίλοι της Μουσικής ήταν η δημιουργία μιας μοναδικής στο είδος της μουσικής βιβλιοθήκης, τη σχεδίαση και οργάνωση της οποίας ανέλαβε ομάδα μουσικολόγων, βιβλιοθηκονόμων και ειδικών στον τομέα της πληροφορικής, με καθοδηγητή τον δρα Christoph Stroux».

Η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη σποτελεί προσφορά του Ιδρύματος «Λίλιαν Βουδούρη» και λειτουργεί με την υποστήριξη του Κληροδοτήματος Αλεξάνδρας Τριάντη, ιδιαίτερα πολύτιμη υπήρξε όμως και η οικονομική υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Είχε ανοίξει τις πόρτες της στο κοινό τον Φεβρουάριο του 1997 και διαθέτει 6.500 μέλη, ενώ έως σήμερα έχει δεχθεί 30.000 επισκέψεις. Περιλαμβάνει υλικό από μουσικές παραδοσιακών πολιτισμών και της τζαζ, 130.000 βιβλία, ηχογραφήσεις, παρτιτούρες και τίτλους σε μικροφίλμ/μικροφίς, καθώς και 400 τίτλους περιοδικών. Επίσης, διαθέτει πολυμέσα και βιβλιογραφικά CD-ROM, καθώς και πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων και πηγές αναφοράς μέσω Διαδικτύου. Ιδιαίτερης σημασίας είναι το Αρχείο Ελληνικής Μουσικής με πολυτιμότερο τμήμα του, τα αρχεία Ελλήνων συνθετών και καλλιτεχνών, τα οποία χρησιμοποιούνται για ερευνητικούς σκοπούς.

Μέχρι χθες η Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» λειτουργούσε στο πρώτο κτίριο του Μεγάρου, χωρίς όμως τη δυνατότητα να επεκτείνει τη δραστηριότητα της με νέους, ηλεκτρονικούς τρόπους επικοινωνίας. Ο νέος χώρος της Βιβλιοθήκης (3.800 τ. μ.) προσφέρει τέτοιες δυνατότητες, καθώς χωρίζεται σε τέσσερα επίπεδα, από τα οποία τα πρώτα δύο καταλαμβάνουν τα Αναγνωστήρια. Στο επίπεδο του Ισογείου βρίσκεται και η «Αίθουσα Διδασκαλίας», χωρητικότητας 100 ατόμων, εξοπλισμένη με τα πιο σύγχρονα συστήματα προβολής και ηχοληψίας. Σε άλλα επίπεδα βρίσκεται ο Τομέας Καταλογογράφησης και τα «Βιβλιοστάσια» όπου φυλάσσεται ο μεγαλύτερος όγκος του υλικού της Βιβλιοθήκης, με ειδικές συνθήκες φύλαξης με ελεγχόμενη θερμοκρασία και υγρασία για την καλύτερη συντήρηση του υλικού.

Σημαντική είναι και η δυνατότητα δωρεάν πρόσβασης σε ηλεκτρονικές βάσεις, ενώ με τη χρηματοδότηση του προγράμματος «Ψηφίς», η Μουσική Βιβλιοθήκη βρίσκεται στη φάση της ολοκλήρωσης του πρoγράμματος ψηφιοποίησης Αρχείων μέσω της Κοινωνίας της Πληροφορίας. Στο πλαίσιο αυτό ψηφιοποιήθηκαν 300.000 τεκμήρια από το Αρχείο Ελληνικής Μουσικής, ανάμεσά τους το Αρχείο του Μ. Θεοδωράκη, του Αι. Ριάδη, του Γ. Πονηρίδη κ. ά. Για να εγγραφεί κανείς μέλος αρκεί να είναι δεκαπέντε χρονών και άνω, και να διαθέτει αστυνομική ταυτότητα. Το υλικό της Βιβλιοθήκης διατίθεται δωρεάν στο χώρο της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή