Ο Ευγένιος, ο Τρύφων και οι φούσκες στη Σοφοκλέους

Ο Ευγένιος, ο Τρύφων και οι φούσκες στη Σοφοκλέους

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κοινή διαδρομή του πρώην ειδικού γραμματέα του υπουργείου Απασχόλησης Ευγένιου Παπαδόπουλου, που αποπέμφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με τον επιχειρηματία Τρύφωνα Αποστολόπουλο, έχει σημείο εκκίνησης την περίοδο 1999-2001 και τα όσα είχαν διαδραματισθεί στην κατασκευαστική εταιρεία «Σιγάλας», η οποία είχε συμπεριληφθεί στη λίστα με τις 23 μετοχές-φούσκες που είχε απασχολήσει τη Δικαιοσύνη.

Το καλοκαίρι του 1999 η μετοχή της «Σιγάλας» που είχε αρχίσει να διαπραγματεύεται στην παράλληλη αγορά ξεκινούσε με κεφαλαιοποίηση 2,9 δισ. δραχμών, για να εκτοξευθεί λίγες εβδομάδες μετά με τα αλλεπάλληλα limit up στα 255 δισ. δραχμές.

Τη διετία 1999-2001 ο όμιλος της ΑΤΤΙ-ΚΑΤ βρισκόταν στο επίκεντρο των εξελίξεων, καθώς ήταν σε διαπραγματεύσεις για την απορρόφηση εισηγμένων κατασκευαστικών εταιρειών, μεταξύ των οποίων και η «Σιγάλας».

Στους βασικούς μετόχους της «Σιγάλας» εκείνη την περίοδο ήταν ο επιχειρηματίας Τρύφων Αποστολόπουλος, ο οποίος έχει κατηγορηθεί πως μέσω 2 offshore εταιρειών χειραγωγούσε τη μετοχή της «Σιγάλας» αποκομίζοντας υπεραξίες που ξεπερνούσαν τα 15 δισ. δραχμές. Τη σχετική έρευνα για τον Τρύφωνα Αποστολόπουλο, που είναι εκτός Ελλάδος, την είχε αναλάβει η πρώην ανακρίτρια Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια, με την οποία ο Τρ. Αποστολόπουλος είχε αποκτήσει φιλική σχέση.

Δίωξη για πλημμέλημα

Αυτό το οποίο εξετάζεται από τη Δικαιοσύνη είναι εάν η πρώην ανακρίτρια Μπουρμπούλια σωστά του είχε ασκήσει δίωξη μόνο για πλημμέλημα και όχι για κακούργημα (δεν τον προφυλάκισε δηλαδή) την εποχή που εκείνη ερευνούσε τις δικογραφίες για τις 23 μετοχές-φούσκες.

Ο κ. Ευγένιος Παπαδόπουλος εκείνη την περίοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που έχουν διαβιβασθεί στη Δικαιοσύνη, εμφανίζεται να είναι για ορισμένο χρονικό διάστημα μέλος του διοικητικού συμβουλίου της «Σιγάλας» και φέρεται να αγόραζε μετοχές για λογαριασμό των δύο offshore εταιρειών του Τρ. Αποστολόπουλου. Ο κ. Παπαδόπουλος έχει αρνηθεί κατηγορηματικά ότι είχε σχέση ή εκπροσωπούσε οποιαδήποτε offshore εταιρεία. Επίσης ο κ. Ευγένιος Παπαδόπουλος έχει διατελέσει μεταξύ άλλων πρόεδρος στο Δ.Σ της «Νηματεμπορικής», η οποία το καλοκαίρι του 1999 είχε φθάσει η χρηματιστηριακή της αξία στα 11,3 δισ. δραχμές από 900 εκατ. δραχμές στις αρχές του ίδιου έτους και στη συνέχεια ανεστάλη η διαπραγμάτευσή της.

Πλην της «Σιγάλας» και της «Νηματεμπορικής» υπήρξαν άλλες 21 μετοχές που είχαν απασχολήσει εκείνη την περίοδο τη Δικαιοσύνη, χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν προκύψει δικαστικές εξελίξεις.

Αφορούσε τις εξής μετοχές: Αθηναϊκές Συμμετοχές, Αλκάρ, Ατέμκε, Βιοσώλ, Γενικές Αποθήκες, Δάριγκ, Δίας ΕΕΧ, Ελληνική Υφαντουργία, Εμπορικός Δεσμός, Εργάς, Ερμής, Εσκιμό, Θεσσαλική, Intersat, Κλωνατέξ, Κλωστήρια Ναούσης, Μακεδονικά Κλωστήρια, Παρνασσός, Προοδευτική, Τεχνοδομή και Χαλυβδόφυλλα.

Ειδικότερα για τις Αθηναϊκές Συμμετοχές η κεφαλαιοποίηση το καλοκαίρι του 1999 είχε φθάσει τα 700 δισ. δραχμές από 50 δισ. δραχμές που ήταν η χρηματιστηριακή της αξία στις αρχές του 1999.

Για την Αλκάρ, η κεφαλαιοποίηση είχε ανέλθει στα 70 δισ. δραχμές από 3 δισ. δραχμές στις αρχές του 1999. Η Ατέμκε εμφάνισε κατακόρυφη αύξηση της κεφαλαιοποίησης σε λίγους μήνες από τα 3 δισ. δραχμές στα 50 δισ. δραχμές. Η Βιοσώλ είχε φθάσει τον Σεπτέμβριο του 1999 ανώτερη κεφαλαιοποίηση στα 90 δισ. δραχμές, ξεκινώντας από τα 7 δισ. δραχμές στις αρχές του έτους, οι Γενικές Αποθήκες είχαν ανώτερη κεφαλαιοποίηση 690 δισ. δραχμές το 1999 και κατώτερη στα 12 δισ. δραχμές.

Για τη συρματουργία Δάριγκ η χρηματιστηριακή της αξία είχε εκτοξευθεί στα 65 δισ. δραχμές από 1 δισ. δραχμές στις αρχές του έτους· για την επενδυτική εταιρεία Δίας η χρηματιστηριακή αξία είχε ξεπεράσει τα 200 δισ. δραχμές, ενώ η μετοχή της Ελληνικής Υφαντουργίας ξεκίνησε με κεφαλαιοποίηση στα 8 δισ. δραχμές και είχε φθάσει τα 86 δισ. δραχμές.

Η μετοχή του Εμπορικού Δεσμού είχε μέγιστη χρηματιστηριακή αξία τα 60 δισ. δραχμές από τα επίπεδα των 3 δισ. δραχμών που είχε ξεκινήσει τη χρονιά, για την Εργάς η κεφαλαιοποίηση έφθασε σχεδόν τα 90 δισ. δραχμές από 6 δισ. δραχμές στις αρχές του έτους, για την Ερμής είχαμε το υψηλότερο ρεκόρ στην ιστορία της Σοφοκλέους καθώς η μετοχή είχε απόδοση 12.000% το εννεάμηνο του 1999 και την κεφαλαιοποίηση να φθάνει τα 270 δισ. δραχμές.

Για τα Χαλυβδόφυλλα η κεφαλαιοποίηση είχε φθάσει πάνω από τα 130 δισ. δραχμές, για την Τεχνοδομή η κεφαλαιοποίηση είχε αναρριχηθεί στα 50 δισ. δραχμές από τα 2 δισ. δραχμές που ήταν η αρχική κεφαλαιοποίηση τους πρώτους μήνες του 1999.

Παροξυσμός

Είναι πάντως αξιοσημείωτο γεγονός ότι από το 1997 μέχρι το 2000, το 27% των Ελλήνων ηλικίας 18-65 ετών, δηλαδή περισσότεροι του 1,5 εκατομμυρίου, είχαν εισέλθει στη Σοφοκλέους, με βάση μεγάλη έρευνα που διενήργησε πανελλαδικά για λογαριασμό της «Κ» η εταιρεία Alco μεταξύ 9-16 Φεβρουαρίου 2001.

O παροξυσμός εκείνης της περιόδου είχε ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, αφού υπήρξε ένα παράδειγμα τριών σεισμόπληκτων οικογενειών (σεισμός Πάρνηθας 9 Σεπτεμβρίου 1999) στο Περιστέρι. Και οι τρεις οικογένειες που έμεναν στην τριώροφη οικοδομή, η οποία κρίθηκε ακατάλληλη, συγκέντρωσαν σε κοινό ταμείο τα επιδόματα που εισέπραξαν για την επισκευή των σπιτιών τους και τα επένδυσαν στο χρηματιστήριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή