Το σκάνδαλο με τα φροντιστήρια

Το σκάνδαλο με τα φροντιστήρια

3' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θύμα του άγριου ανταγωνισμού μεταξύ των φροντιστηρίων Μ.Ε., που διεκδικούν τις δαπάνες της ελληνικής οικογένειας για μια πίτα συνολικά 1.345,9 εκατ. ευρώ, έπεσαν οι φετινές πανελλαδικές εξετάσεις.

«Ταξίδι» σε όλη την Ελλάδα

Η διαρροή των θεμάτων -γύρω στις 10 π.μ.- τα οποία ταξίδεψαν από την Κρήτη στην Αθήνα και μετά σε φροντιστήρια σε όλη την Ελλάδα, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για το ρόλο της παραπαιδείας. Για ποιο λόγο οι καθηγητές των φροντιστηρίων πρέπει να γνωρίζουν τα θέματα πριν ολοκληρωθεί ο ελάχιστος χρόνος των εξετάσεων (10.30 π.μ.); Ποιος είναι ο θεσμικός τους ρόλος στο σύστημα, ώστε να έχουν τέτοια… προνομιακή μεταχείριση, και κανείς να μην αντιδρά; Η πίεση των υποψηφίων για έγκαιρο σχολιασμό των θεμάτων είναι η μόνη αιτία; Αλήθεια, οι υποψήφιοι – «πελάτες των φροντιστηρίων» δεν μπορούν να περιμένουν για τις λύσεις λίγα λεπτά παραπάνω έως ότου να λήξει ο χρόνος ασφαλείας; Για ποιο λόγο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστηρίων Ελλάδος κ. Γεώργιος Χατζητέγας, ο οποίος φέρεται ως ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος, δηλώνει ο ίδιος θύμα; Μήπως η εξήγηση βρίσκεται στο ότι από τα περίπου 2.500 φροντιστήρια της χώρας, εκ των οποίων σχεδόν τα 1.300 είναι μέλη της ομοσπονδίας, μόνο τελικά 120 ήταν τα «τυχερά» και είχαν νωρίτερα τα θέματα;

Ειδικότερα, όπως διαβεβαίωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας κ. Ανδρέας Καραμάνος ότι «σε καμία περίπτωση δεν υφίσταται θέμα διαρροής θεμάτων καθώς τα θέματα εκπέμπονται από την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων προς τα εξεταστικά Κέντρα, στις 8.30 π.μ. και διανέμονται άμεσα στους εξεταζομένους». Και πρόσθεσε ότι «η δημοσιοποίηση των θεμάτων λίγη ώρα προ της επίσημης ανάρτησής τους στην ιστοσελίδα του υπουργείου, δηλαδή όταν οι εξεταζόμενοι ήταν εντός των αιθουσών».

Ανταγωνισμός φροντιστών

Ομως, η προσπάθεια των φροντιστών να προλάβουν τους ανταγωνιστές τους, επιβεβαιώνει τα συμφέροντα που διακυβεύονται στις πλάτες παιδιών και γονέων. Συγκεκριμένα:

ΒΗ αστυνομική έρευνα ξεκίνησε από την Ασφάλεια Λάρισας, έπειτα από σύλληψη το περασμένο Σάββατο ιδιοκτήτη φροντιστηρίου, ο οποίος έδωσε στη δημοσιότητα τα θέματα της Βιολογίας πριν από τον επιτρεπόμενο χρόνο.

ΒΤα θέματα έφθασαν στον Βόλο από φροντιστήριο στην Αθήνα. Αποστολέας; Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος, που τα έστελνε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε φροντιστήρια σε όλη τη χώρα. Αυτό προέκυψε από την ανάλυση των ψηφιακών ιχνών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που εντοπίστηκαν στους Η/Υ φροντιστηρίων με κοινό αποστολέα τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας. Παρά το γεγονός μάλιστα ότι το ζήτημα της παράνομης κοινοποίησης θεμάτων είχε ήδη κεντρίσει την προσοχή των διωκτικών αρχών, εντύπωση προκαλεί το ότι ο κ. Χατζητέγας συνέχιζε να στέλνει τα θέματα μέχρι και την περασμένη Τετάρτη, οπότε και συνελήφθη.

Πώς τα είχε στα χέρια του ο κ. Χατζητέγας νωρίτερα από τον προβλεπόμενο χρόνο; Από την εξέταση του υπολογιστή του συλληφθέντος και άλλων εγγράφων που βρέθηκαν στην κατοχή του από τους αστυνομικούς του τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προέκυψε ότι τα θέματα έφταναν στα γραφεία της Ομοσπονδίας από φροντιστήριο στο Ηράκλειο της Κρήτης, με τη βοήθεια καθηγητή δημόσιου σχολείου και μέλους της Λυκειακής Επιτροπής σε εξεταστικό κέντρο της περιοχής. Ο τελευταίος έως αργά χθες το βράδυ δεν είχε εντοπιστεί από τις αρχές. Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν προκύψει στοιχεία που να αμφισβητούν το αδιάβλητο της διαδικασίας, οι αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνεχίζουν τις έρευνες προκειμένου να διαπιστωθεί εάν με τη συμμετοχή των φροντιστηρίων και με τη χρήση νέας τεχνολογίας, οι απαντήσεις των θεμάτων έφταναν στους μαθητές εντός των εξεταστικών κέντρων.

ΒΣύμφωνα με πληροφορίες, αστυνομικοί στο φροντιστήριο «Ορίζοντες» στο Ηράκλειο Κρήτης έκαναν έρευνα και κατάσχεσαν 3 υπολογιστές και ένα φαξ, με στόχο να τα στείλουν στην Αθήνα για να ελεγχθούν από την Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και για την επιβεβαίωση της πληροφορίας ότι το φροντιστήριο είχε στείλει θέματα στον κ. Χατζητέγα προ της λήξεως του χρόνου ασφαλείας.

Σε βάρος του κ. Χατζητέγα ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για ηθική αυτουργία σε παράβαση υπηρεσιακού απορρήτου κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση και για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση.

Η πιο ακραία υπόθεση διαρροής

Η πολύκροτη υπόθεση διαρροής με κεντρικό πρόσωπο τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Παιδείας Γ. Ράμμο το 1979, στιγμάτισε το σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων. Τότε, καθώς δεν υπήρχαν τα σημερινά τεχνολογικά μέσα, τα θέματα των εξετάσεων γράφονταν «στο χέρι» μία φορά, δύο ημέρες προ της ημέρας εξέτασης. Πήγαιναν στα σχολεία με περιπολικά και φυλάσσονταν σε χρηματοκιβώτια. Ο διευθυντής του υπουργείου, που έγραφε τα θέματα, κατάφερε να τα υποκλέπτει με τον εξής τρόπο: κατά την καταγραφή των θεμάτων πίεζε τόσο έντονα το στυλό του ώστε τα θέματα να χαράσσονται στην επόμενη λευκή κόλλα. Η απάτη αποκαλύφθηκε στο μάθημα των Μαθηματικών. Ο Γ. Ράμμος έδωσε -κατόπιν εκβιασμού- τα θέματα σε δύο πρόσωπα, τα οποία τα πούλησαν σε φροντιστήρια της εποχής, τα οποία τα έδωσαν στους μαθητές τους μία ημέρα πριν από την εξέταση. Η απάτη έγινε γνωστή όταν υποψήφιοι ανέφεραν ότι τα φροντιστήρια «έπιασαν τα θέματα»! Η εξέταση στα Μαθηματικά επαναλήφθηκε, ενώ ο διευθυντής του υπουργείου διώχθηκε ποινικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή