Πισω απο τις Καμερες

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βάση στην υποδομή

Στις ανεπτυγμένες ποδοσφαιρικά χώρες, η πολιτεία, η ομοσπονδία, οι σύλλογοι κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να προωθήσουν το προϊόν τους. Και αυτό διότι γνωρίζουν πολύ καλά ότι μέσα από το ποδόσφαιρο μόνο κέρδη θα έχουν. Πρώτο τους μέλημα είναι η δημιουργία τμημάτων υποδομής, από τα οποία θα βγουν οι μελλοντικοί αστέρες. Αυτοί που θα φέρουν τον κόσμο-πελάτη στο γήπεδο. Οπως χαρακτηριστικά μας έλεγε ο Νόρμαν Γουάιτσαϊτ, υπεύθυνος υποδομών στη Λίβερπουλ, παρακολουθούν τα παιδιά μέχρι να φθάσουν 15 χρονών και στη συνέχεια όσα επιλεγούν αρχίζουν να τα φτιάχνουν ποδοσφαιριστές. Δουλεύουν πάνω τους με τέτοιο επαγγελματισμό, που θα χρειαζόταν βιβλίο για ν’ αναλύσουμε από πόσα στάδια περνούν.

Υστερούμε…

Στην Ελλάδα περιμέναμε να μας φοβίσει η UEFA με τον νόμο για τις υποδομές, για ν’ ασχοληθούμε πιο ενεργά με τα νέα παιδιά. Ωστόσο, το μόνο που έχουμε καταφέρει είναι να τους δώσουμε λίγο χρόνο συμμετοχής στις ομάδες τους. Εάν κάποιος ξεχωρίσει και πάρει περισσότερα λεπτά συμμετοχής, όταν αρχίζει η μεγάλη πίεση, με τα συνεχή παιχνίδια σε υψηλό επίπεδο, παρεμβαίνουν οι θλάσεις και τα τραβήγματα. Και αυτό γιατί εκτός από ταλέντο και σωματικά προσόντα χρειάζονται και ένα σωρό επιστημονικά βοηθήματα και καθημερινή παρακολούθηση. Και εκεί, μέχρι στιγμής, υστερούμε.

Δώστε τους κίνητρο

Την περασμένη Τρίτη μια χούφτα παιδιών στο Στάιερ της Αυστρίας με γαλανόλευκες φανέλες και κρύο αίμα να ρέει στις φλέβες τους κατάφεραν να σηκώσουν την ποδοσφαιρική Ελλάδα στα ουράνια. Οπως και το 2004 έτσι και τώρα όλοι οι Ελληνες, οι περισσότεροι των οποίων μέχρι τη νίκη επί της Γερμανίας δεν ήξεραν ότι γίνεται ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων, αισθάνονται υπερήφανοι για την ομάδα τους. Γι’ αυτά τα παιδιά που λίγα χρόνια πριν έπαιζαν μπάλα στα νεόκτιστα γήπεδα 5×5 ή 8×8 και μέσα σε όλα τ’ άλλα έκαναν το πλάγιο άουτ με τα πόδια! Γιατί αυτή ήταν η κουλτούρα τους. Ας ελπίσουμε να τους δοθούν τα κίνητρα να συνεχίσουν… Δ. Λουκ.

Χάνουν την αξιοπιστία τους

Καλά, ο Γιάννης Παπαθανασίου, τόσα χρόνια υφυπουργός Ανάπτυξης, δεν ξέρει ότι η ΕΠΟ δεν είναι ο υπεύθυνος φορέας για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο; Εκτός και αν το κυβερνητικό μένος κατά του πρόεδρου της ΕΠΟ, Βασίλη Γκαγκάτση, είναι τόσο μεγάλο, που τυφλώνει όλα τα μέλη της κυβέρνησης. Ετσι, όμως, χάνουν την αξιοπιστία τους. Ν. Α. Κων.

Καλό σημάδι

«Μπιραρία» δεν ήταν, δεν ήταν όμως και κάτι ιδιαίτερο η Αρτζες Πιτέστι, την οποία αντιμετώπισε ο Παναθηναϊκός στο πρώτο του φιλικό επί ελβετικού εδάφους. Τέτοια ματς είναι περισσότερο για τους προπονητές, λιγότερο για τους παίκτες και ελάχιστα για τους φιλάθλους, μιας και δεν προσφέρουν ουσιαστικά συμπεράσματα. Από το φιλικό με την Αρτζες, ένα αξίζει μόνο να κρατήσει κανείς, πέρα από την προσπάθεια των παικτών να παίξουν γρήγορα και με την μπάλα κάτω, παρά το βαρύ τερέν: τον εγωισμό τους να κερδίσουν αυτό το ματς, έστω και αν δεν είχε την παραμικρή σημασία. Η εικόνα του περυσινού πλαδαρού Παναθηναϊκού δεν είναι και τόσο μακρινή, ειδικά στα παιχνίδια με τις «μικρές» ομάδες. Η διαφορά στο «θέλω να νικήσω – με πειράζει αν χάσω» ήταν εμφανής και αυτό είναι ένα καλό σημάδι για τη συνέχεια. Χρ. Κ.

Υποκριτές!

Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο. Οι ποδηλάτες που μετέχουν στον Γύρο της Γαλλίας έκαναν, χθες, πριν από την εκκίνηση της 16ης ετάπ συμβολική καθιστική διαμαρτυρία ολίγων λεπτών, κατά της χρήσης απαγορευμένων ουσιών. Επιπλέον, οκτώ μεγάλες ομάδες της επαγγελματικής ποδηλασίας αποφάσισαν να συγκροτήσουν κίνημα για την αξιοπιστία του αθλήματος. Είχαν προηγηθεί η ανακοίνωση ότι ο σπουδαίος Καζάχος ποδηλάτης, Αλεξάντερ Βινόκουροφ, βρέθηκε ντοπαρισμένος. Προτιμάμε να μη σχολιάσουμε την απόφαση των αθλητών και των ομάδων, γιατί θα γράψουμε σκληρά πράγματα για την υποκρισία τους. Ν. Α. Κων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή