Γάλα; Μα, μη παστεριωμένο

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο χαρτόνι αναγράφεται, με ορνιθοσκαλίσματα, το όνομα μιας ιστοσελίδας. Γρήγορα όμως ένας ανώνυμος αγρότης στη λαχαναγορά της Πλατείας Γιούνιον της Νέας Υόρκης το σκίζει σε κομμάτια και συνεχίζει με κάποια φαινομενικά νόμιμα έγγραφα. Υποτίθεται ότι θέλει να προστατεύσει την πηγή της άκρως παράνομης ουσίας. Τελικά, όμως, ιεροκρυφίως, ο Γιαρόν Μίλγκρομ-Ελκοτ αποκτά την πολυπόθητη διεύθυνση που θα βρει το πολύτιμο εμπόρευμα. Ο αγοραστής πρέπει να εμφανιστεί την ακριβή ώρα του ραντεβού ή δεν θα αποκτήσει τη λευκή ουσία. Ναρκωτικά; Οχι. Μη παστεριωμένο γάλα.

Ο Γιαρόν, κάθε μήνα, μαζί με μητέρες που κρατούν νεογέννητα στην αγκαλιά και γιάπηδες από τη Γουόλ Στριτ, αναζητεί το δικό του μπουκάλι με μη παστεριωμένο, μη ομογενοποιημένο γάλα. Συγκαταλέγεται στις εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανούς που διακινδυνεύουν να αρρωστήσουν ή να πεθάνουν πίνοντας το γάλα όπως οι πρόγονοί τους: αγνό, απευθείας από την αγελάδα χωρίς παρεμβολή ανθρώπινου χεριού.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων προειδοποιεί διαρκώς τους καταναλωτές ότι θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους. Ωστόσο, κάθε πολιτεία αποφασίζει ανεξάρτητα τι θα κάνει με το μη παστεριωμένο γάλα. Η κατανάλωσή του απαγορεύεται σε 15 πολιτείες, ενώ η πώληση, με κάποιους περιορισμούς, επιτρέπεται σε 26 πολιτείες μεταξύ των οποίων η Νέα Υόρκη. Το προϊόν μπορεί να πωληθεί μόνο σε 19 αγροκτήματα που έχουν εγκριθεί από τους αρμόδιους πολιτειακούς φορείς.

Οσοι το προτιμούν λένε ότι η γεύση του είναι πλουσιότερη και ότι είναι πιο θρεπτικό από το παστεριωμένο. Οπως και να ‘ναι, η ζήτηση έχει εκτοξευθεί στα ύψη. Αλλωστε, όπως λέει ο κ. Μίλγκρομ – Ελκοτ, «η γεύση του είναι πλούσια και γεμάτη, όχι όπως αυτή του κατεργασμένου γάλακτος και είναι πιο σύνθετη».

Αλλοι απλά πιστεύουν ότι το μη παστεριωμένο γάλα τους κάνει καλό. Η παστερίωση -η θέρμανση και ταχεία ψύξη σκοτώνει παθογόνους παράγοντες όπως η σαλμονέλα, τα κωλοβακτηρίδια E. Coli και η λιστερία- αλλά και ωφέλιμους μικροοργανισμούς, πρωτεΐνες και ένζυμα.

Η Νίνα Πλανκ, συγγραφέας του «Πραγματικά Τρόφιμα: Τι πρέπει να τρώμε και γιατί» αδιαφόρησε για τις προειδοποιήσεις του FDA και καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της έπινε μη παστεριωμένο γάλα.

Σήμερα που θηλάζει το μωρό της εξακολουθεί να πίνει ενώ δίνει περιστασιακά καμιά γουλιά στον εννιάμηνο Τζούλιαν. «Πίνουμε μη παστεριωμένο γάλα επειδή εμπιστευόμαστε την παραδοσιακή διατροφική αλυσίδα» λέει η Πλανκ. «Συχνά ξοδεύουμε περισσότερα χρήματα για αγνότερα τρόφιμα. Δεν είναι δυνατό να καθορίσεις ποιοι επιλέγουν αυτό το γάλα. Είναι ρεπουμπλικανοί και δημοκρατικοί, αγρότες, γιάπηδες και χίπηδες». Οι ειδικοί διατροφολόγοι δεν κατανοούν γιατί τόσοι πολλοί αδιαφορούν για ένα από τα σημαντικότερα επιστημονικά επιτεύγματα. Το 1938, π.χ., το γάλα προκαλούσε το 25% των επιδημιών από τρόφιμα ή νερό. Το 1993, λόγω παστερίωσης, έπεσε στο 1%.

Ο Ντέιβιντ Μπαρμπάνο, καθηγητής Διατροφολογίας διευθυντής Κέντρου Ερευνας Γαλακτοκομικών Προϊόντων του πανεπιστημίου Κορνέλ και του πανεπιστημίου του Βερμόντ, υποστηρίζει ότι ο ίδιος μεγάλωσε πίνοντας μη παστεριωμένο γάλα και δεν θυμάται να αρρώστησε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή