Τζάκια της Βουλής που «καπνίζουν» ακόμα

Τζάκια της Βουλής που «καπνίζουν» ακόμα

5' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. κ. Ι. Βαρβιτσιώτης, προσηνής και ευχάριστος στις δημοσιογραφικές παρέες του καφενείου της Βουλής, πάντοτε  με καμάρι θυμίζει ότι από το 1864 υπάρχει πάντα ένας Βαρβιτσιώτης στη Βουλή. Από το 1928 ανατρέχοντας στο μητρώο γερουσιαστών, υπάρχει το όνομα του ιατρού Αλέξανδρου Καλαντζάκου εκ Μεσσηνίας και αργότερα βουλευτή στο Λαϊκό Κόμμα, στον Ελληνικό Συναγερμό, στην ΕΡΕ, τον οποίο διαδέχθηκε από το ’58 ο ανιψιός του Αριστ. Καλαντζάκος, στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή και υπουργός των κυβερνήσεων της Ν.Δ. ώς το 1993, για να τον διαδεχθεί εκλεγόμενη για πρώτη φορά το 2000 συνεχίζοντας την οικογενειακή πολιτική παράδοση  η κόρη του Σοφία, σημερινή βουλευτής πάντα της Μεσσηνίας. Οι Βαρβιτσιώτηδες, οι Κεφαλογιάννηδες, αλλά και οι Μπούτοι, οι Τσαλδάρηδες, οι Ράλληδες, οι Τρικούπηδες, οι Θεοτόκοι, οι Τσιριμώκοι και οι Ζαΐμηδες που έχουν χαθεί, αποτελούν τα μεγάλα τζάκια. Από το 1870 έχει συνεχή κοινοβουλευτική παρουσία ένας Ταλιαδούρος εκ Καρδίτσης. Ο σημερινός υφυπουργός Παιδείας Σπ. Ταλιαδούρος διαδέχθηκε το 1989 τον πατέρα του Αθανάσιο που από το 1946 και για σαράντα χρόνια κρατούσε το οικογενειακό έδρανο.

Καραμανλήδες, Παπανδρέου και Μητσοτάκηδες εξακολουθούν να πρωταγωνιστούν στην πολιτική ζωή και να τη μονοπωλούν τόσο πριν όσο και από τη μεταπολίτευση και δώθε. Τζάκια και πολιτικά σόγια: μία παράδοση και μία προίκα που πολλοί θα την ήθελαν ως παρακαταθήκη και εφόδιο για μια είσοδο και μια καριέρα  στην πολιτική. Μια είσοδο που με αυτήν την «περγαμηνή» για άλλους καθίσταται σχετικά εύκολη και για άλλους είναι ο απόλυτος περίπατος. Για άλλους  που έχουν ηγετικές φιλοδοξίες είναι η συνεχής, εργώδης και πιθανόν επώδυνη προσπάθεια επιβεβαίωσης, αλλά και το προνομιακό εφαλτήριο, ενώ για άλλους απλώς η διά βίου εκμετάλλευση μιας προίκας με χιλιάδες ονόματα ψηφοφόρων που εξασφαλίζουν μια θέση στους τριακόσιους.

Οι 37 «τυχεροί»

Στη σημερινή Βουλή οι έχοντες ρίζα στο παρελθόν, σε μικρό ή μεγάλο πολιτικό τζάκι, είναι 37, αριθμός μικρός στο σύνολο των τριακοσίων, αλλά που περιλαμβάνει όλα τα πρωταγωνιστικά στην πολιτική ζωή   ονόματα. Σε προηγούμενες Βουλές ξεπέρασαν τους εξήντα, ενώ ο αριθμός άρχισε κάπως να μειώνεται μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ το 1981 και την εφαρμογή της λίστας το 1985, οπότε άλλαξαν οι συσχετισμοί και μπήκαν νέα πρόσωπα στην πολιτική. Σύμφωνα με αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία στο σύνολο των  τριάντα και πλέον ετών από τη μεταπολίτευση το ποσοστό  όσων ανάμεσα στους «τριακοσίους» με τον ένα ή τον άλλο τρόπο είχαν οικογενειακή παράδοση στην πολιτική δεν ξεπέρασε το 17%.

Κώστας Καραμανλής – Γιώργος Παπανδρέου είναι βεβαίως τα δύο πρώτα ονόματα. Και για τους δύο τα ονόματα- παρακαταθήκες απέβησαν «προνομιακά εφαλτήρια». Οικογενειακή πρωθυπουργική  παράδοση συνοδεύει και την κ. Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά και τον αδελφό της Κυριάκο. Συγγενικές πολιτικές παρακαταθήκες στο υπουργικό συμβούλιο έχουν ακόμη οι κ. Αν. Παπαληγούρας, γιος του Παναγή Παπαληγούρα και γαμπρός του Γεωργίου Ράλλη, Μιχ. Λιάπης, ανιψιός του ιδρυτή της Ν.Δ. και εξάδελφος  του πρωθυπουργού, Ε. Μεϊμαράκης, γιος του βουλευτή Ηρακλείου της ΕΡΕ Ιωάννη Μεϊμαράκη, Γ. Βουλγαράκης, ανιψιός του ομώνυμου βουλευτή Ρεθύμνης του Συναγερμού, Ε. Μπασιάκος, ανιψιός του βουλευτή του Λαϊκού Κόμματος Αριστείδη Μπασιάκου, Μανώλης και Ι. Κεφαλογιάννης της μεγάλης οικογένειας των Κεφαλογιάννηδων στην Κρήτη, Π. Δούκας, γαμπρός του Μ. Εβερτ, Σ. Ταλιαδιούρος, γιος του παλαιού βουλευτή του Λ.Κ., της ΕΡΕ και της Ν.Δ. Αθ. Ταλιαδούρου και Σ. Καλογιάννης, γιος του Ελ. Καλογιάννη που συνέδεσε το όνομά του με την αρπαγή της κάλπης στην εκλογή Σαρτζετάκη. Στα ονόματα των πολιτικών από ισχυρά πολιτικά τζάκια με εκπροσώπηση από το 1885 σε Βουλή και Γερουσία να προσθέσουμε του α΄ αντιπροέδρου της Βουλής κ. Σ. Χατζηγάκη που είναι  και ανιψιός του Ευάγγελου Αβέρωφ, ενώ μέλος παλιάς πολιτικής οικογένειας και αδελφός βουλευτή του Συναγερμού είναι και ο πρώην πρωθυπουργός Τζ. Τζαννετάκης.

Το 2004 εξελέγησαν για πρώτη φορά στη Βουλή από τη Ν.Δ. οι κ. Κυρ. Μητσοτάκης, Μ. Μπεκίρης, γιος του επί σειρά ετών βουλευτή Αχαΐας της Ν.Δ. Βασ. Μπεκίρη, Σιμ. Κεδίκογλου, γιος του βουλευτή και υπουργού του ΠΑΣΟΚ Β. Κεδίκογλου Π. Δούκας (εξωκοινοβουλευτικός  υφυπουργός Οικονομικών την περίοδο 1992-3), Χριστιάνα Καλογήρου, κόρη του βουλευτή Λέσβου της Ν.Δ. Δ. Καλογήρου, Αριάδνη Μανούσου Μπινοπούλου εγγονή του παλαιού βουλευτή Φλωρίνης Σ. Μπινόπουλου, Δ. Τσαντούλας, γιος του παλαιού βουλευτή Πρεβέζης της Ε.Κ., της ΕΡΕ και της Ν.Δ. Χριστόφορου Τσαντούλα,  ενώ επανήλθε η κ. Κρινιώ Κανελλοπούλου, κόρη του παλαιού στελέχους της Ε.Κ. και τη Ν.Δ. Αθ. Κανελλόπουλου που είχε εκλεγεί και στις περιόδους 1989 και 1990. Από το ΠΑΣΟΚ ο κ. Απ. Κατσιφάρας, ανιψιός του πρώην βουλευτή Γ. Κατσιφάρα και ο Αργ. Γιαννόπουλος, γιος του βουλευτή και υπουργού Ευ. Γιαννόπουλου.

Κληρονομιά

Κατά τα λοιπά, από πολιτικές οικογένειες κατάγονται η κ. Ελσα Παπαδημητρίου, κόρη του βουλευτή Αργολίδας της Ε.Κ. Δημ. Παπαδημητρίου, Αθ. Δαβάκης της ομώνυμης πολιτικής οικογένειας της Λακωνίας, όπως επίσης και ο πρώην υφυπουργός κ. Π. Σκανδαλάκης. Στα βήματα του πατέρα του ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ενώ ο κ. Αθ. Κατσιγιάννης συνεχίζει το έργο του πατέρα του Χρ. Κατσιγιάννη στην Αττική. Τέλος, η κ. Ζέττα Μακρή, κόρη του επί δύο θητείες βουλευτή Γρεβενών της Ν.Δ. Μιχάλη Μακρή, κλείνει τη δεύτερη επιτυχή κοινοβουλευτική θητεία στη Μαγνησία. Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, εγγονός του πρωθυπουργού Θεόδωρου Πάγκαλου, ο βουλευτής Αττικής και επί σειρά ετών υπουργός είναι από τους πρωταγωνιστές στις εξελίξεις στην αξιωματική αντιπολίτευση. Γιος του βουλευτή Κοζάνης της Ε.Κ. Γεωργίου Καστανίδη ο σημερινός κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χ. Καστανίδης, γιος παλαιού βουλευτή της Ε.Κ. ο Βουλευτής Αττικής κ. Ηλ. Παπαηλίας, όπως και ο βουλευτής Πειραιώς κ. Ι. Διαμαντίδης, ενώ ανιψιός του πρώην προέδρου της Βουλής Ι. Αλευρά ο πρώην υφυπουργός κ. Ν. Αλευράς. Τέλος, από το ΚΚΕ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος κ. Α. Σκυλλάκος είναι γιος του βουλευτή της ΕΠΕΚ και της ΕΔΑ Ηλία Σκυλλάκου.

Η εξουσία είναι πάντα δελεαστική, πόσω μάλλον μέσα από την άσκηση της πολιτικής  την οποία ζει κάποιος μέσα από το ίδιο το οικογενειακό του περιβάλλον. Ηδη κάποια ονόματα των κατερχομένων στις επερχόμενες εκλογές έχουν γίνει γνωστά. Με ισχυρές οικογενειακές πολιτικές καταβολές ο κ. Αντώνης Σαμαράς, ενώ μάλλον κατέρχεται εκ νέου στον κοινοβουλευτικό στίβο η κ. Φώφη Γεννηματά. Και μόνον η ανάγνωση άλλων ονομάτων, που είτε είναι σίγουρα υποψήφιοι είτε αναφέρονται ως πληροφορίες, θυμίζει τις καταβολές: Ολγα Κεφαλογιάννη, Αννα Ροκοφύλλου, Αθ. Γικόνογλου, Σ. Κεδίκογλου (εξάδελφος του νυν βουλευτή, αλλά με το ΠΑΣΟΚ), Αθ. Κουλουμπής, Σ. Λιβανός, Απ. Τζιτζικώστας, Σ. Γκίκας, Νάντια Γιαννακοπούλου, Ελλη Ντεντιδάκη, Λίνα Κλείτου. Σε κάθε βουλευτική αναμέτρηση η Βουλή ανανεώνεται κατά 40% περίπου. Δεν είναι μόνον τα πολιτικά τζάκια η πολύτιμη παρακαταθήκη, είναι και η αναγνωρισιμότητα των «λαμπερών» ονομάτων, δημοσιογράφων, αθλητών, ηθοποιών, καλλιτεχνών που αποτελεί την πρώτη μαγιά. Δεν αρκεί όμως μόνον αυτή. Κυρίως η προσωπική δουλειά του καθενός είναι που τον καταξιώνει. Αλλιώς θα έχει την τύχη του διάττοντος αστέρος…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή