Σφαγέας ο Μέγας Αλέξανδρος, κατά τον κ. Νίμιτς

Σφαγέας ο Μέγας Αλέξανδρος, κατά τον κ. Νίμιτς

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενδεχόμενη προσπάθεια υποβάθμισης της επιχειρηματολογίας της χώρας μας για την αλυτρωτική προπαγάνδα των Σκοπίων διαβλέπουν διπλωματικοί παράγοντες στις δηλώσεις του μεσολαβητή του γ.γ. του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας, κ. Μάθιου Νίμιτς, περί «σφαγέα» Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ο κ. Νίμιτς, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε εφημερίδα της ΠΓΔΜ, ανέφερε: «Θα πω ότι προσωπικά δεν τρέφω ιδιαίτερη εκτίμηση για τον Μέγα Αλέξανδρο, αν και γνωρίζω ότι η άποψή μου αυτή μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο επικρίσεων στις δύο χώρες. Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν σίγουρα μεγάλος κατακτητής, όμως έσφαξε χιλιάδες ανθρώπους και κατέστρεψε πολλές πόλεις. Δεν διέδωσε τη δημοκρατία και τις πολιτειακές αξίες. Για τον λόγο αυτό μου φαίνεται περίεργο που υπάρχει τέτοια αντιπαλότητα, σχετικά με το ποιος θα τον κληρονομήσει». Διατυπώνει δε την πεποίθηση ότι οι άνθρωποι στην περιοχή έχουν τις δυνατότητες να οικοδομήσουν νέες σχέσεις, «εντός ευρωατλαντικού πλαισίου», με την προϋπόθεση να δουλεύουν από κοινού και να αφήσουν πίσω τους «κάποια από αυτά τα ιστορικά ζητήματα».

Η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις Νίμιτς, εξερχόμενη από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια για το σύνολο των θεμάτων που απασχολούν την εξωτερική πολιτική, δήλωσε ότι η ιστορική συμβολή του Μεγάλου Αλεξάνδρου έχει αναγνωρισθεί εδώ και χιλιάδες χρόνια και η ιστορία δεν μπορεί να ξαναγραφτεί και δεν ξαναγράφεται. «Μιλάμε με όρους μέλλοντος για τα θέματα της περιοχής μας και όχι με όρους παρελθόντος», πρόσθεσε.

Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι δηλώσεις ανάλογες με αυτές του κ. Νίμιτς υπάρχει κίνδυνος να δυναμιτίσουν την προσπάθεια για διαμόρφωση συναινετικού κλίματος, εν όψει της κρίσιμης προσεχούς περιόδου στις διαπραγματεύσεις για το όνομα. Την ίδια στιγμή, η αναπληρώτρια βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ροσμαρί ντι Κάρλο, πραγματοποιεί επίσκεψη στην ΠΓΔΜ από σήμερα μέχρι την Πέμπτη, με κεντρικό θέμα τη νατοϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή