Επεισόδιο με Ειρηναίο στα Ιεροσόλυμα

Επεισόδιο με Ειρηναίο στα Ιεροσόλυμα

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ημέρες του 2005 όταν το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων βίωσε τη βαθύτερη εσωτερική κρίση στη νεότερη ιστορία του θύμισαν τα χθεσινά γεγονότα στα Ιεροσόλυμα. Ομάδα ιεραρχών, κληρικών και αραβόφωνων λαϊκών επιχείρησαν να σπάσουν τη σιδερένια πόρτα που οδηγεί στο ιδιωτικό διαμέρισμα του έκπτωτου Πατριάρχη κ. Ειρηναίου, προκειμένου να τον απομακρύνουν από το Πατριαρχείο. «Ο μητροπολίτης Καπιτωλιάδος κ. Ησύχιος, ο Αρχιεπίσκοπος Θαβωρίου κ. Μεθόδιος, οι αρχιμανδρίτες Κελαδίων και Στέφανος και περίπου πέντε αραβορθόδοξοι λαϊκοί έκαναν επίθεση βρίζοντας και κρατώντας σίδερα και σφυριά» κατήγγειλαν υποστηρικτές του κ. Ειρηναίου. «Οι εν λόγω «σεβάσμιοι» αρχιερείς έσπασαν την πόρτα που οδηγεί στον Ναό της Αγίας Θέκλας και προσπάθησαν να εισέλθουν στον χώρο της κατοικίας του Πατριάρχου κ. Ειρηναίου, βωμολοχώντας κατά του Πατριάρχου. Η ισραηλινή Αστυνομία παρενέβη, σταμάτησε τη διαταραχή και η συνέχεια θα δοθεί στα ισραηλινά δικαστήρια», σημειώνεται σε ανακοινωθέν που εκδόθηκε αργά το απόγευμα από το περιβάλλον του έκπτωτου πατριάρχη.

Αντιθέτως, κληρικοί της Αγιοταφιτικής Αδελφότητας μιλούν για τεχνητή κρίση «που επιχειρεί να προκαλέσει ο μοναχός πλέον κ. Ειρηναίος και οι άνθρωποι που τον περιβάλλουν». Υποστηρίζουν ότι απλά επιχειρήθηκε να αλλάξουν οι κλειδαριές της σιδερένιας πόρτας του παρεκκλησίου της Αγίας Θέκλας. «Πράγματι από το παρεκκλήσιο υπάρχει διάδρομος που οδηγεί στα καταλύματα του κ. Ειρηναίου, αλλά κλείνει με άλλη πόρτα. Το διαμέρισμά του, το οποίο μάλιστα διαθέτει και ένα μικρό κηπάριο, είναι και ασφαλές και απομονωμένο» σημειώνουν ιεράρχες του Πατριαρχείου.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως πολλοί είναι οι αγιοταφίτες που εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για τις δυναμικές αντιδράσεις κάποιων αδελφών τους. «Καλό θα είναι να είμαστε προσεκτικοί. Βέβαια από την άλλη ο έκπτωτος Πατριάρχης υπονομεύει με τη στάση του τη συνοχή του Πατριαρχείου», επισημαίνουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή