Κατσαρίδα… στο δελτίο ειδήσεων και τριάντα απολύσεις

Κατσαρίδα… στο δελτίο ειδήσεων και τριάντα απολύσεις

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τους τηλεθεατές του δημοφιλούς νυχτερινού δελτίου ειδήσεων, Vatan, στο Τουρκμενιστάν, δεν ήταν παρά ένα ακόμη δελτίο. Ωστόσο, όταν ο παρουσιαστής άρχισε την εκφώνηση του δελτίου των 9, οι τηλεθεατές όλης της χώρας παρατήρησαν μια ασυνήθιστη κίνηση, στο γραφείο του, στο στούντιο: μια μεγάλη καφέ κατσαρίδα.

Οι βόλτες στο στούντιο

Η κατσαρίδα ολοκλήρωσε τη βόλτα της σε όλη την επιφάνεια του γραφείου, εμφανώς ανενόχλητη, πριν εξαφανιστεί. Το πρόγραμμα, πλαισιωμένο από την κατσαρίδα, επαναλήφθηκε στις 11 το βράδυ.

Μόνο στις 9 το πρωί της επόμενης μέρας, έντρομοι αξιωματούχοι του υπουργείου Πολιτισμού του Τουρκμενιστάν ανακάλυψαν την απροσδόκητη εμφάνιση. Κι αυτό, ενδεχομένως θα έπρεπε να είναι το τέλος της υπόθεσης.

Ωστόσο, οι συνέπειες από αυτά τα πέντε λεπτά απροσδόκητης φήμης της κατσαρίδας ήταν άμεσες και σοβαρές. Ο πρόεδρος της χώρας, Κουρμπανγκούλι Μπερντιμουχαμέντοφ, πήρε τόσο στραβά την εμφάνιση της κατσαρίδας, ώστε αντέδρασε με την απόλυση 30 εργαζομένων στο μεγαλύτερο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας, όπως μετέδωσε το ηλεκτρονικό δίκτυο Kronika Τurkmenistan.

Πριν από την υπόθεση της κατσαρίδας, ο πρόεδρος της χώρας είχε δώσει εντολή στον υπουργό Πολιτισμού, Γκουλμουράτ Μουράντοφ, να ανακαινίσει το σοβιετικής εποχής τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας. Ωστόσο, μια νέα επιτροπή, η οποία συστάθηκε για να φέρει εις πέρας το καθήκον της ανακαίνισης δεν εργάστηκε παρά από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί – καθώς επέτρεψε στην κατσαρίδα να κάνει ανενόχλητη τη βόλτα της στο πλατό.

Ο Μπερντιμουχαμέντοφ έγινε αρχηγός της πλούσιας σε πετρέλαιο πρώην σοβιετικής Δημοκρατίας, τον Δεκέμβριο του 2006, μετά τον αιφνίδιο θάνατο του επί μακρόν αυταρχικού ηγέτη του Τουρκμενιστάν, Σαπαρμουράτ Νιγιαζόφ, ο οποίος είχε επίσης τις συγκρούσεις του με στελέχη της κρατικής τηλεόρασης. Πολλά στελέχη απολύθηκαν, όταν μεθυσμένοι τεχνικοί απέτυχαν να μαγνητοσκοπήσουν εγκαίρως το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Νιγιαζόφ, με αποτέλεσμα να προβληθεί μετά τις τρεις το πρωί.

Προωθεί μεταρρυθμίσεις

Οσοι απολύθηκαν για την υπόθεση της κατσαρίδας ήταν δημοσιογράφοι, διευθυντές, οπερατέρ και μέλη του τεχνικού προσωπικού. Ο Μπερντιμουχαμέντοφ έχει εκφράσει την επιθυμία του να βελτιώσει τις σχέσεις του με τη Δύση και να δρομολογήσει, σειρά ήπιων φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων στο εσωτερικό.

Εχει ανακοινώσει το άνοιγμα Ιντερνετ-καφέ στην πρωτεύουσα Ασγκαμπάτ και επανέφερε τις ξένες γλώσσες στα σχολεία. Τον περασμένο Μάρτιο, ο πρόεδρος αποκατέστησε το δικαίωμα συνταξιοδότησης 100.000 ηλικιωμένων πολιτών και τον Ιανουάριο κατήργησε μια ακόμη ιδιότυπη απαγόρευση του προκατόχου του – τις παραστάσεις όπερας και μπαλέτου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή