Συνέδριο υπέρβασης ή κρίσης

Συνέδριο υπέρβασης ή κρίσης

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια από τις πλέον κρίσιμες συγκυρίες της 33χρονης ιστορίας του, και ενώ το κλίμα στο εσωτερικό του είναι ιδιαίτερα βαρύ μετά τις αλλεπάλληλες εκλογικές ήττες και τις αρνητικές δημοσκοπήσεις, το ΠΑΣΟΚ οδεύει σήμερα στο 8ο συνέδριο, οι εργασίες του οποίου θα ολοκληρωθούν την Κυριακή.

Το στίγμα, στη σημερινή πρώτη ημέρα του συνεδρίου θα δώσει εκ των πραγμάτων η ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος αναμένεται να δώσει το σύνθημα για ουσιαστική ανανέωση του κόμματος σε ιδέες, αλλά και πρόσωπα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα αναφερθεί επίσης στην ανάγκη μιας νέας ενότητας στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μακριά από τις αντιπαραθέσεις που πυροδότησε η σύγκρουση για την ηγεσία της 11ης Νοεμβρίου. Τέλος, ο κ. Γ. Παπανδρέου θα χαρακτηρίσει το συνέδριο αφετηρία μιας «νέας πορείας», με ορίζοντα τις προσεχείς εθνικές εκλογές, σε μια προσπάθεια να «τονώσει» το ηθικό των στελεχών του κόμματος, που είναι ιδιαίτερα χαμηλό, εξαιτίας του γεγονότος ότι το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση σε όλες τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις.

Πάντως, στο παρασκήνιο η εικόνα δεν είναι πολύ διαφορετική από τα προηγούμενα συνέδρια: Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις «λίστες» για τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου που διαμορφώνουν το επιτελείο του κ. Γ. Παπανδρέου από τη μια πλευρά, και εκείνο του κ. Ευ. Βενιζέλου από την άλλη, καθώς και στο νέο ηγετικό σχήμα που θα προκρίνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, περιλαμβανομένου του γραμματέα που θα διαδεχθεί τον κ. Ν. Αθανασάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες στη Χαριλάου Τρικούπη υπήρξε σύσκεψη επιτελών του κ. Γ. Παπανδρέου προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα στελέχη τα οποία θα προωθηθούν για το νέο εθνικό συμβούλιο. Η ανανέωση θα είναι εκτεταμένη, με στόχο να εκλεγούν πολλά πρόσωπα κάτω των 35 ετών ή στελέχη που δεν προέρχονται από τον κομματικό μηχανισμό. Το επιτελείο του κ. Ευ. Βενιζέλου, αντιθέτως θα έχει έτοιμη τη δική του «λίστα» αύριο.

Παράλληλα, πολλά σενάρια κυκλοφορούσαν και χθες για τη σύνθεση του Πολιτικού Συμβουλίου που θα εκλεγεί από το Εθνικό Συμβούλιο: κατά την επικρατέστερη εκδοχή το νέο Πολιτικό Συμβούλιο θα είναι δεκαπενταμελές, με τη συμμετοχή των κ. Ευ. Βενιζέλου και Κ. Σκανδαλίδη, και από τα μέλη του θα προκύψει μια πενταμελής γραμματεία της απολύτου εμπιστοσύνης του κ. Γ. Παπανδρέου που θα έχει την ευθύνη καθημερινής διεύθυνσης του κόμματος.

Πάντως, χθες διακινούνταν και πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες το Πολιτικό Συμβούλιο θα έχει λιγότερα από δέκα μέλη, ενώ ο κ. Γ. Παπανδρέου θα προχωρήσει παράλληλα στη συγκρότηση «σκιώδους κυβέρνησης».

Τέλος, ο κ. Γ. Παπανδρέου λέγεται πως είχε ζητήσει προτάσεις για νέο ηλικιακά γραμματέα, χωρίς όμως να του έχουν προταθεί πρόσωπα που θα μπορούσαν να σηκώσουν το βάρος της ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ, στην παρούσα ιδιαίτερα δυσμενή συγκυρία.

Προ ημερησίας

Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, με θέμα την πορεία και τις προοπτικές της οικονομίας ζήτησε αιφνιδίως χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου. Στην επιστολή του προς τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου κ. Δημ. Σιούφα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι «η ελληνική οικογένεια έχει οδηγηθεί σε απόγνωση καθώς είναι η πρώτη φορά στην οικονομική ιστορία της χώρας μας, όπου οι νέοι αισθάνονται ότι η ποιότητα της ζωής τους θα είναι χειρότερη από αυτή των γονιών τους».

Συγκεκριμένα ο κ. Παπανδρέου καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι οι επιλογές της είναι «βαθύτατα αντιαναπτυξιακές και ταξικές» και επιπλέον την καταγγέλλει ότι χρησιμοποιεί την αρνητική διεθνή συγκυρία «ως άλλοθι της πλήρους αποτυχίας της στην οικονομική της πολιτική. Ο πληθωρισμός έχει εκτοξευθεί στο 4%, οι αυξήσεις σε βασικά είδη κατανάλωσης και σε υπηρεσίες ξεπερνούν το 30% και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών έχει εκτιναχθεί στο 14,1% του ΑΕΠ», υποστηρίζει ο κ. Παπανδρέου και με τα δεδομένα αυτά αξιώνει απαντήσεις από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Σημειώνεται πάντως ότι αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, χωρίς να υποβαθμίζουν τη σημασία της αιφνίδιας αυτής πρωτοβουλίας του κ. Παπανδρέου, την απέδιδαν χθες και στη βούληση του προέδρου να εμφανισθεί απολύτως κυρίαρχος στις εσωτερικές ισορροπίες του κόμματος ενόψει του Συνεδρίου, καθώς εκ των πραγμάτων η συζήτηση που αξιώνει θα διεξαχθεί λίγο πριν από το Πάσχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή