Δεκατρείς παραπέμπονται για το Corcyra

Δεκατρείς παραπέμπονται για το Corcyra

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η είδηση του θανάτου δύο ανήλικων παιδιών από τη Βρετανία, εξαιτίας διαρροής υγραερίου, στο ξενοδοχείο Louis Corcyra Beach, τον Οκτώβριο του 2006, και η επί σειρά ημερών νοσηλεία των κηδεμόνων τους σε κωματώδη κατάσταση, είχε κάνει τον γύρο του κόσμου συγκλονίζοντας την κοινή γνώμη και δίνοντας λαβή για σχόλια σε βάρος της χώρας μας και των τουριστικών υποδομών της.

Δύο χρόνια μετά, με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Κερκύρας παραπέμπονται να λογοδοτήσουν ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου ως υπεύθυνοι για τον θάνατο της Cristianne και του Robert Shepherd, καθώς και για τη σωματική βλάβη που υπέστη ο πατέρας τους Neil Shepherd και η σύντροφός του Ruth-Amy Beatson, 13 άτομα. Στο κατηγορητήριο περιλαμβάνονται τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, της σωματικής βλάβης από αμέλεια και της παραβίασης κανόνων οικοδομικής, ενώ μεταξύ των κατηγορουμένων είναι ο πρόεδρος της κυπριακής εταιρείας, στην οποία ανήκει το ξενοδοχείο, οι υπεύθυνοι του Louis Corcyra Beach που μετά το τραγικό συμβάν έκλεισε για να ξανανοίξει αυθαιρέτως το Πάσχα του 2007 και τελικώς σφραγίστηκε με απόφαση της τότε υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Φάνης Πάλλη – Πετραλιά, αλλά και δύο Βρετανοί εκπρόσωποι του ταξιδιωτικού πρακτορείου Thomas Cook, το οποίο ήταν συμβεβλημένο με το ξενοδοχείο και ευθυνόταν για τη διαμονή των Βρετανών ταξιδιωτών στο Corcyra Βeach.

Από τις έρευνες που έγιναν στο ξενοδοχείο, ο θάνατος των δύο παιδιών και οι σωματικές βλάβες που υπέστησαν οι κηδεμόνες τους επήλθαν από δηλητηρίαση που οφειλόταν σε υπερβολική ποσότητα μονοξειδίου του άνθρακα εξαιτίας διαρροής του κλιματιστικού στο δωμάτιό τους.

Συγκεκριμένα, το δικαστικό συμβούλιο της Κέρκυρας παραπέμπει σε δίκη τους: Αλέξανδρο Γαβριηλίδη, πρόεδρο της Grecamer Α.Ε. στην οποία ανήκει το ξενοδοχείο, Ανδρέα Αντωνίου πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Δ.Σ. της εταιρείας, Γεώργιο Χρυσικόπουλο διευθυντή του ξενοδοχείου, ο οποίος κατηγορείται ότι απέκρυψε τη χρήση υγραερίου στο ξενοδοχείο από τους εκπροσώπους της Thomas Cook, και Πέτρο Στογιάννο προϊστάμενο του τμήματος συντήρησης του ξενοδοχείου, ο οποίος την παραμονή του δυστυχήματος φέρεται να είχε διαπιστώσει τη βλάβη, ωστόσο δεν προέβη στις δέουσες ενέργειες, καθώς το δωμάτιο είχε ήδη ενοικιασθεί. Επίσης, με το ίδιο βούλευμα παραπέμπονται σε δίκη ο υδραυλικός Χρήστος Λούβρος, ο υπεύθυνος εγκατάστασης των συσκευών υγραερίου Δαμιανός Γουδέλης, ο μηχανικός εγκατάστασης Δημήτριος Ξυδιάς, ο τεχνικός Μιχάλης Φλωρεντιάδης, ο υπεύθυνος της μελέτης για την εγκατάσταση του δικτύου υγραερίου Θεοφύλακτος Κορομιός και ο υπεύθυνος συντήρησης του συστήματος Νικόλαος Βάρθης. Επίσης κατηγορούμενοι είναι ο Νικόλαος Κολοβός, αξιωματικός της πυροσβεστικής υπηρεσίας Κέρκυρας, ο οποίος κατηγορείται ότι ήλεγξε πλημμελώς τις εγκαταστάσεις πυροπροστασίας του ξενοδοχείου, καθώς και οι δύο εκπρόσωποι του πρακτορείου Thomas Cook, Richard Carson και Nichola Gibson.

Οι δύο τελευταίοι, παρά την αντίθετη πρόταση της εισαγγελέως Πρωτοδικών, παραπέμπονται για πλημμελή έλεγχο του ξενοδοχείου ως προς τη χρήση υγραερίου, καθώς και για λανθασμένη συμπλήρωση του εντύπου της Thomas Cook ως προς το σχετικό εδάφιο. Οι εκπρόσωποι του πρακτορείου, όπως προέκυψε, αρκέστηκαν στις διαβεβαιώσεις του διευθυντή του ξενοδοχείου, ωστόσο σύμφωνα με το βούλευμα αν είχαν διενεργήσει οι ίδιοι αυτοψία και είχαν συμπληρώσει προσηκόντως το έντυπο, τότε «οι εγκαταστάσεις υγραερίου θα είχαν ελεγχθεί από πιο εξειδικευμένο προσωπικό της Thomas Cook». «Θεωρώ ότι είναι λάθος για το τραγικό συμβάν του θανάτου των δύο ανηλίκων παιδιών να παραπέμπονται να δικαστούν οι εντολείς μου, οι οποίοι μάλιστα δεν φαίνεται να παρέβησαν συγκεκριμένους κανόνες επιμέλειας, ως αντικειμενικως υπεύθυνοι», υποστήριξε στην «Κ» ο συνήγορος των εκπροσώπων του ταξιδιωτικού πρακτορείου και επίκουρος καθηγητής του Ποινικού Δικαίου κ. Στυλιανός Παπαγεωργίου-Γονατάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή