Ανθρώπινα κύτταρα σε ωάρια αγελάδας

Ανθρώπινα κύτταρα σε ωάρια αγελάδας

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Θυελλώδεις αντιδράσεις προκαλεί στη Βρετανία η ανακοίνωση επιστημονικής ομάδας από το Πανεπιστήμιο του Νιου Καστλ, ότι δημιούργησε για πρώτη φορά στη χώρα υβρίδια, που προήλθαν από την έγχυση DNA ανθρώπινων κυττάρων σε ωάρια αγελάδας. Παρότι οι επιστήμονες επιζητούν, με το πείραμα αυτό, σωτήριες λύσεις για σοβαρές νόσους διευκρινίζοντας ότι χρησιμοποίησαν ωάρια αγελάδας μόνο επειδή τα ανθρώπινα «είναι πολύτιμα και σε έλλειψη», εκπρόσωποι της Καθολικής Εκκλησίας καταγγέλλουν το εγχείρημα ως «τερατώδες».

Τα έμβρυα επιβίωσαν για τρεις ημέρες, στο πλαίσιο μιας φιλόδοξης έρευνας που στοχεύει στη δημιουργία βλαστοκυττάρων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον. Η σχετική ανακοίνωση είδε το φως της δημοσιότητας ένα μήνα πριν από τη συζήτηση στη Βουλή με αντικείμενο το μέλλον τέτοιου είδους ερευνών. Το κλίμα είναι ήδη φορτισμένο καθώς ο καρδινάλιος, Κέιθ Ομπράϊαν, με την ευκαιρία του πασχαλινού του μηνύματος, εξέφρασε οργή για τα «πειράματα επιπέδου Φρανκενστάιν» και αποκάλεσε το νομοσχέδιο για την ανθρώπινη γονιμοποίηση και εμβρυολογία «κτηνώδης επίθεση κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της ανθρώπινης ζωής». Οι Καθολικοί αντιτίθενται, ως γνωστόν, στην ιδέα της ένωσης DNA ανθρώπου και ζώου στην ίδια οντότητα, όπως και στην ιδέα δημιουργίας μιας ζωής που θα καταστραφεί στο πλαίσιο ιατρικών ερευνών.

Η επιστημονική ομάδα του Λιλ Αρμστρονγκ, ο οποίος ηγήθηκε του πειράματος, εξασφάλισε, τον περασμένο Ιανουάριο άδεια της αρμόδιας εθνικής υπηρεσίας, HFEA, προκειμένου να δημιουργήσει έμβρυα, γνωστά ως «κυτταροπλασματικά υβρίδια». Η ομάδα του χρησιμοποίησε ανθρώπινο DNA από κύτταρο δέρματος, για να δημιουργήσει τα έμβρυα, τα οποία ήταν κατά 99,9% ανθρώπινα και κατά 0,1% αγελάδας, ενώ αναπτύχθηκαν για τρεις μέρες έως ότου σχημάτισαν 32 κύτταρα. Στόχος των ερευνητών είναι να αναπτύξουν τέτοιου είδους έμβρυα για έξι ημέρες προκειμένου να εξασφαλίσουν βλαστοκύτταρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή