Σύντροφε υπουργέ, πότε θα θυμηθούμε τα παλιά;

Σύντροφε υπουργέ, πότε θα θυμηθούμε τα παλιά;

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κάθιδρες μορφές των «νικηφόρων νεολαίων», ας είναι κάποιοι από αυτούς και σαραντάρηδες, πέρασαν για άλλη μια φορά την προηγούμενη Τετάρτη (ημέρα φοιτητικών εκλογών) απαρατήρητες από τη μεγάλη πλειονότητα της κοινωνίας. Ωστόσο, σε αυτό το περιθωριακό και τα τελευταία χρόνια ολοένα και πιο γραφικό επεισόδιο στην -ούτως ή άλλως -προβληματική ζωή των πανεπιστημίων, ορισμένοι έχουν «επενδύσει» τα όνειρά τους με θέα κάποιο κομματικό αξίωμα. Ακόμη και όταν δεν καταφέρνουν να ακολουθήσουν πορεία στην κεντρική πολιτική σκηνή, κανείς δεν πάει χαμένος. Πολλοί καταξιώνονται επαγγελματικά, καταφέρνοντας έτσι πολύ περισσότερα από συνομηλίκους τους πολιτικούς. «Αυτό είναι το «παραμύθι» της μεταπολίτευσης», σχολιάζουν πολλοί σημερινοί πενηντάρηδες, τονίζοντας όμως ότι τουλάχιστον στην εποχή τους εκτός από τις εκδρομές στη Μύκονο υπήρχε ενδιαφέρον, ζωτικός χρόνος και για την πολιτική. Πού βρίσκονται σήμερα μερικοί από αυτούς που κατέγραψαν πορεία, αφήνοντας μικρό ή μεγαλύτερο αποτύπωμα στο καλούμενο φοιτητικό κίνημα;

Οι κυβερνητικοί

Μια γρήγορη ματιά στο υπουργικό συμβούλιο αρκεί, ώστε να φανεί αν η θητεία στη νεολαία αποτελεί πολιτικό σκαλοπάτι ή όχι. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης ήταν πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ κατά την τριετία 1984 -1987. Πριν από αυτόν ήταν ο κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, ενώ τη διετία 1976 -1978 πρόεδρός της και μάλιστα από τους πιο «σκληρούς» κομματικούς, ήταν ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αναστάσης Παπαληγούρας. Τον κ. Μεϊμαράκη διαδέχθηκε το 1987 ο σημερινός υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Γιώργος Βουλγαράκης και ύστερα από αυτόν για τρία χρόνια (1989 -1992) ανέλαβε ένα ακόμη από τα «χρυσά παιδιά» της γαλάζιας νεολαίας, ο κ. Σταμάτης Μαύρος, ο οποίος από το 2004 έως και το 2007 διετέλεσε πρόεδρος του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού. Πρώην πρόεδροι της ΟΝΝΕΔ είναι επίσης δύο κορυφαίοι υπουργοί της σημερινής κυβέρνησης, ο κ. Κωστής Χατζηδάκης (Μεταφορών) και ο κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης (Παιδείας). Ο τελευταίος εκλεγμένος από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος κ. Δημήτρης Μαραβέλιας είναι από το 2006 δήμαρχος Χαϊδαρίου.

Αλλά και οι δύο τελευταίοι πρόεδροι της ΟΝΝΕΔ, έχουν βρει τον δρόμο τους προς κάποια κυβερνητική θέση. Ο κ. Γιάννης Οικονόμου είναι αυτή τη στιγμή Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή (υπουργείο Ανάπτυξης) και ο κ. Χρήστος Κουρούσης έπειτα από τρία χρόνια στο Σώμα Επιθεωρητών του υπουργείου Απασχόλησης, τοποθετήθηκε πρόσφατα στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

Από το ΠΑΣΟΚ

Ο σημερινός γραμματέας του ΠΑΣΟΚ κ. Γιάννης Ραγκούσης διετέλεσε γραμματέας της ΠΑΣΠ, θέση από την οποία έχουν περάσει πολλοί λιγότερο ή περισσότερο επιτυχημένοι αστέρες της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Ραγκούσης μάλιστα ανήκε στη λεγόμενη «ομάδα Παπουτσή», στην οποία είχε μεταπηδήσει από τους -λίγους- εκσυγχρονιστές της Νεολαίας.

Ο πρώην υπουργός κ. Χρήστος Παπουτσής υπήρξε ο τελευταίος πρόεδρος της ΕΦΕΕ ενώ από τη νεολαία έχουν περάσει οι κ. Στέφανος Τζουμάκας, Νάσος Αλευράς, Φώτης Χατζημιχάλης, Στέφανος Μανίκας (γραμματέας από το 1978 έως το 1984), Γιώργος Σακελλίων, Παντελής Οικονόμου καθώς επίσης η κ. Τόνια Αντωνίου. Ο πρώην υπουργός κ. Πέτρος Ευθυμίου υπήρξε ένας από τους υπεύθυνους έκδοσης του περιοδικού της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ «Αγωνιστής» κατά τη διετία 1974 -1975.

Οι άνθρωποι της αγοράς

Πολλοί, ύστερα από το σύντομο πέρασμα στις διάφορες νεολαίες, επέλεξαν να μην αφιερώσουν τον χρόνο τους στο κόμμα αλλά στην επιχειρηματική ή την επαγγελματική δραστηριότητά τους. Από τους πιο γνωστούς ανθρώπους της αγοράς οι οποίοι σύνδεσαν το όνομά τους με τον αντιδικτατορικό αγώνα, είναι ο κ. Γιώργος Βερνίκος της γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας, αλλά και ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας. Αυτοί οι δύο από το 1974 και έπειτα σταμάτησαν να ασχολούνται με τα κοινά. Ο κ. Θανάσης Αθανασούλης, ιδιοκτήτης της εταιρείας ALTEC, υπήρξε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 επικεφαλής της ΠΑΣΠ στα ΤΕΙ. Ο εκδότης περιοδικών και ιδρυτής της ΙΜΑΚΟ κ. Πέτρος Κωστόπουλος, εκτός από σημαίνον στέλεχος της νεολαίας ΠΑΣΟΚ, στα χρόνια που σπούδαζε στη Γαλλία διετέλεσε πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Φοιτητών. Από την Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας, την ΚΝΕ, ξεκίνησε το 1990 την κομματική δραστηριότητά του ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας δημοσκοπήσεων GPO κ. Τάκης Θεοδωρικάκος. Το 1991 τον βρήκε στη νεολαία του Συνασπισμού, και το 1993 προσχώρησε στο ΠΑΣΟΚ υπό τη σκέπη του κ. Κώστα Λαλιώτη, ο οποίος οκτώ χρόνια αργότερα υπήρξε και ο κύριος υποστηρικτής της μετακίνησής του στο Γραφείο Τύπου του κόμματος. Δική του εταιρεία έχει φτιάξει και ο κ. Ευτύχης Βαρδουλάκης, ο οποίος μετά την ήττα του στο τέταρτο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ το 1998, έκανε στροφή προς την επαγγελματική καριέρα. Σημαντική… «εισφορά» στο χώρο της αγοράς είχε και η ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος. Ο κ. Νίκος Καραμούζης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, διετέλεσε στα νεανικά χρόνια του, υπεύθυνος του γραφείου του «Ρήγα» στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. «Ρηγάς» ήταν και ο επί σειρά ετών διευθυντής προγράμματος σε τηλεοπτικούς σταθμούς κ. Γιάννης Λάτσιος, σύζυγος της τηλεπαρουσιάστριας κ. Ελένης Μενεγάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή