Ιδιαίτερες συνήθειες και εμμονές Ελλήνων πολιτικών στη δική τους «γωνιά»

Ιδιαίτερες συνήθειες και εμμονές Ελλήνων πολιτικών στη δική τους «γωνιά»

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη νύχτα της Πέμπτης 6 Φεβρουαρίου 1964, ο Σοφοκλής Βενιζέλος ένιωσε αδιαθεσία και άφησε στη μέση μια παρτίδα μπριτζ που είχε ξεκινήσει με την παρέα του στο σαλόνι του πλοίου «Ελλάς». Λίγες ώρες αργότερα άφησε την τελευταία πνοή του, προτού καν το πλοίο ολοκληρώσει το ταξίδι του από τη Σούδα στον Πειραιά. Οι παλαιότεροι αναφέρουν το συγκεκριμένο παράδειγμα για να τονίσουν πόσο μεγάλη ήταν η αγάπη του Σοφοκλή Βενιζέλου για το μπριτζ, το παιχνίδι των αριστοκρατών της εποχής. Οι πολιτικοί ηγέτες, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, αναγκάζονται να περπατήσουν στον στενό, οριοθετημένο δρόμο που συχνά τους χαράζουν οι ίματζ μέικερ και οι υπόλοιποι επαγγελματίες της επικοινωνίας. Ωστόσο, κάθε πολιτικός ηγέτης (ακόμη και οι πλέον προβεβλημένοι) κρατάει μια μικρή γωνιά όπου χωρούν μόνο η οικογένεια, οι φίλοι και οι σπάνιες στιγμές που περνούν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Καθένας από αυτούς έχει την ιδιαίτερη συνήθειά του, ένα χόμπι ή κάποια εμμονή.

Γεώργιος Ράλλης: Εκτός από τον Σοφοκλή Βενιζέλο, μανιώδης παίκτης του μπριτζ ήταν και ο Γεώργιος Ράλλης (πρόεδρος της Ν.Δ. τη διετία 1980-81). Οπως έχει παραδεχθεί ο ίδιος πριν από επτά χρόνια σε συνέντευξή του στο περιοδικό της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μπριτζ το συγκεκριμένο επιτραπέζιο άθλημα τον ωφέλησε στην πολιτική σταδιοδρομία του (έπαιζε συχνά με τον Σοφοκλή Βενιζέλο). Είχε επίσης δηλώσει ότι ακόμη και ο ηγέτης της Κίνας Ντεγκ Χσιάο Πινγκ (άσος του αθλήματος), τον είχε συμπαθήσει όταν έμαθε ότι παίζει μπριτζ. Στον Ράλλη άρεσε επίσης να τρώει κυνήγι.

Κωνσταντίνος Καραμανλής: Επινε συνήθως πορτοκαλάδα, ενώ έχει καταγραφεί στη μνήμη όλων όσοι τον έζησαν για λίγο η μνημειώδης μανία του για σπανακόπιτα. Λέγεται μάλιστα ότι σε κάθε ταξίδι που έκανε ο Καραμανλής αναζητούσε πάντα να δοκιμάσει την τοπική σπανακόπιτα, την οποία σύγκρινε πάντα με εκείνη που έφτιαχνε η μητέρα του στις Σέρρες. Στον ελεύθερο χρόνο του ο Καραμανλής, όπως τον θυμούνται οι περισσότεροι, έπαιζε γκολφ στη Γλυφάδα, το οποίο άλλωστε πήρε στη συνέχεια και το όνομά του.

Ανδρέας Παπανδρέου: Ο έτερος πολιτικός πόλος της μεταπολίτευσης, ο Ανδρέας Παπανδρέου συνέλεγε κάθε είδους ηλεκτρονική συσκευή. Επίσης ήταν ερασιτέχνης φωτογράφος, γι’ αυτό και στη συλλογή του είχε τεράστια ποικιλία φωτογραφικών μηχανών. Ενδεικτικό του συλλεκτικού πάθους του Ανδρέα Παπανδρέου είναι ένα επεισόδιο το οποίο συνέβη στο Τορόντο πριν από περίπου 25 χρόνια. Εκείνη την εποχή μόλις είχαν κυκλοφορήσει στην αγορά δημοσιογραφικά κασετόφωνα με τη δυνατότητα να σταματούν αυτόματα την ηχογράφηση όταν ο ομιλητής διέκοπτε τον λόγο του. Κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης μάλιστα άναβε ένα κόκκινο λαμπάκι. Αυτό ακριβώς το φωτάκι είδε ο Παπανδρέου κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στους πολιτικούς συντάκτες που τον συνόδευαν και διέκοψε τη διαδικασία για να ρωτήσει τι είναι αυτό που αναβοσβήνει. Τελικά, ο πολιτικός συντάκτης που μόλις είχε αγοράσει το κασετόφωνο στο Τορόντο, το χάρισε στον Παπανδρέου (που αρχικά ήθελε να το αγοράσει), ο οποίος το πρόσθεσε με χαρά στη μεγάλη συλλογή του.

Σπύρος Μαρκεζίνης: Ενα από τα πιο περίεργα χόμπι είχε ο Σπύρος Μαρκεζίνης. Συνέλεγε ηλεκτρικά τρενάκια, με τα οποία ασχολούνταν συχνά στον ελεύθερο χρόνο του. Στα πάθη του συγκαταλέγεται και ο κινηματογράφος. Προτού μάλιστα γίνει πολιτικός έκανε κριτική κινηματογράφου σε στήλη καθημερινής εφημερίδας με το ψευδώνυμο «Ro – Μa».

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: Ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, εκτός από τα μακροβούτια στο Μαράθι, συνήθιζε να συλλέγει κομπολόγια, παράδοση την οποία συνεχίζει και η κ. Ντόρα Μπακογιάννη.

Χαρίλαος Φλωράκης: Παθιασμένος με το σκάκι, αν και όχι ιδιαίτερα καλός παίκτης, ήταν ο Χαρίλαος Φλωράκης. Οι παλαιότεροι μάλιστα θυμούνται ότι στη φυλακή συχνά έπαιζε σκάκι με τον συγκρατούμενό του κ. Κώστα Φιλίνη, ο οποίος ήταν εξαιρετικός παίκτης και κατά κανόνα κέρδιζε σχεδόν όλες τις παρτίδες.

Κώστας Καραμανλής: Πάθος με ένα επιτραπέζιο παιχνίδι και συγκεκριμένα το τάβλι είχε ο σημερινός πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής. Αν και πλέον το έχει εγκαταλείψει, λέγεται ότι στα χρόνια που σπούδαζε στη Νομική, ήταν ανίκητος.

Γιώργος Παπανδρέου: Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου είναι φημισμένος για την εξαιρετική φυσική κατάστασή του. Μπορεί να κάνει μέχρι και 30 χιλιόμετρα με το ποδήλατό του σε μια ημέρα, αψηφώντας -όπως φάνηκε και από το πρόσφατο ατύχημά του- τους αναπόφευκτους κινδύνους. Οταν δεν έχει χρόνο για ποδηλασία, τρέχει ή πηγαίνει στο γυμναστήριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή