Ομηρος των φοιτητών η Σύγκλητος

Ομηρος των φοιτητών η Σύγκλητος

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Περίπου οκτώ ώρες διήρκεσε ο χθεσινός εγκλωβισμός στην αίθουσα της Συγκλήτου, του πρύτανη και 20 μελών της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας από ομάδες φοιτητών που ζητούσαν να ανακληθεί η απόφαση που είχε ληφθεί για τον 4ετή οικονομικό προγραμματισμό του Ιδρύματος. Η έκκληση που είχε απευθύνει δύο ώρες πριν ο πρύτανης κ. Ηλίας Κουσκουβέλης προς τους φοιτητές «να σταματήσουν την κατάληψη δεδομένου ότι τα μέλη ΔΕΠ και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έχουν φτάσει στα ανθρώπινα όριά τους» έπιασε τελικά τόπο και οι φοιτητές έδωσαν τέλος στην κινητοποίησή τους. Επίσης, πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι ο κ. Κουσκουβέλης επιχείρησε να επικοινωνήσει με τον πρόεδρο του ΣΥΝ κ. Αλέξη Τσίπρα. Δεν τα κατάφερε ποτέ… Αντίθετα, η νεολαία του ΣΥΝ εξέδωσε ανακοίνωση που επιτίθεται στην κυβέρνηση, η οποία επιχειρεί να εφαρμόσει ένα νόμο που η πλειοψηφία των πανεπιστημιακών δεν θέλει. Σήμερα, ωστόσο, πρυτάνεις πανεπιστημίων θα διακηρύξουν κατά της βίας και κατά των κομμάτων που μεταφέρουν τις συγκρούσεις τους εντός των ΑΕΙ.

«Η κατάληψη έληξε ειρηνικά», δήλωσε βγαίνοντας από την αίθουσα συνεδριάσεων ο κ. Κουσκουβέλης. Οι φοιτητές, είπε, θέλησαν να διαμαρτυρηθούν. Η απόφαση της Συγκλήτου δεν ανακλήθηκε και δεν τέθηκε ζήτημα άρσης του ασύλου και ποινικών διώξεων εναντίον οποιουδήποτε». Η χθεσινή ενέργεια των φοιτητών που άφησε εκ νέου άναυδη την πανεπιστημιακή κοινότητα, ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 το πρωί όταν ομάδες φοιτητών από το χώρο της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς -καθώς και μελών από παράταξη που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον πρύτανη- εισέβαλαν στον 3ο όροφο του κτιρίου του ΠΑΜΑΚ, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Συγκλήτου και ζήτησαν τα πρακτικά για το θέμα της 4ετούς ανάπτυξης του οικονομικού προγράμματος του Ιδρύματος. Το θέμα αυτό, που αποτελεί τμήμα του νέου νόμου, ήταν πρώτο στην ημερήσια διάταξη της Συγκλήτου και είχε ήδη ψηφιστεί. Οι φοιτητές, όπως συνέβη και την προηγούμενη εβδομάδα στο ΑΠΘ, ζήτησαν από τα μέλη της Συγκλήτου να ανακαλέσουν την απόφαση που πήραν.

Ταυτόχρονα απέκλεισαν την είσοδο και το διάδρομο που οδηγεί στην αίθουσα της Συγκλήτου μη επιτρέποντας στον πρύτανη και στα άλλα μέλη να βγουν απ’ αυτή ούτε για τις σωματικές τους ανάγκες, όπως κατήγγειλε αργότερα ο ίδιος.

Μέσα σε λίγα λεπτά ο πρύτανης, οι τρεις αντιπρυτάνεις, έξι πρόεδροι τμημάτων, εκπρόσωποι άλλων φοιτητικών παρατάξεων που συμμετείχαν στη συνεδρίαση και τα υπόλοιπα μέλη της Συγκλήτου -περισσότερα από 20 άτομα- βρέθηκαν εγκλωβισμένοι και θεατές της ενέργειας των φοιτητών. Κι ενώ η ένταση ανέβαινε στην αίθουσα της Συγκλήτου με τον πρύτανη να επικοινωνεί μέσω κινητού με ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς δηλώνοντας ότι «η πολιτική διαμαρτυρία έχει εξελιχθεί σε ομηρία του κοινού ποινικού δικαίου» και τους εκπροσώπους των φοιτητών να παρουσιάζουν στους δημοσιογράφους τις θέσεις τους, στο υπόλοιπο Πανεπιστήμιο η εκπαιδευτική διαδικασία συνεχιζόταν κανονικά! Λίγη ώρα μετά, οι καταληψίες επέτρεψαν να βγουν από την αίθουσα μόνο ο πρόεδρος του τμήματος Οργάνωσης Διοίκησης Επιχειρήσεων κ. Γ. Πιπερόπουλος (παρουσίασε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε προληπτικά στο νοσοκομείο) και ο πρόεδρος του τμήματος Λογιστικής κ. Δ. Παπαδόπουλος.

Στις δύο το μεσημέρι σε ανακοίνωση που υπέγραψαν οι φοιτητικές παρατάξεις Αγωνιστικές Κινήσεις, Αριστερή Ενότητα, Αυτόνομη Παρέμβαση ΠΑΜΑΚ, η Ενωτική Αριστερή Παρέμβαση -ΕΑΑΚ, η ΠΑΣΠ Διοίκησης και Τεχνολογίας και ο Σύλλογος Φοιτητών του τμήματος Διοίκησης και Τεχνολογίας ανέφεραν τους λόγους της κατάληψης ισχυριζόμενοι ότι τα μέλη της συγκλήτου «δεν ήταν όμηροι αλλά παραμένουν στην αίθουσα επειδή δεν ανακαλούν την απόφασή τους». Μιλώντας μέσα από την αίθουσα ο κ. Κουσκουβέλης έκανε λόγο για παρουσία ατόμων στο πανεπιστήμιο που δεν έχουν σχέση μ’ αυτό. Ο ίδιος, όπως είπε, είχε ενημερώσει τις αρχές για την κατάσταση και κάλεσε την πολιτική ηγεσία να αναλάβει τις ευθύνες της.

Τον αποκλεισμό μελών της Συγκλήτου καταδίκασαν με ανακοινώσεις τους ΔΑΠ και ΠΑΣΠ του ΠΑΜΑΚ με τον εκπρόσωπο της πρώτης να δηλώνει ότι «οι γνωστές-άγνωστες ομαδούλες της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς με τη συμπαράσταση συγκεκριμένου πολιτικού φορέα… μετέτρεψαν σε κρατούμενους τα μέλη της Συγκλήτου».

Σήμερα και αύριο, δεν θα λειτουργήσουν τα ΤΕΙ λόγω της απεργίας των διδασκόντων με μισθολογικά αιτήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή