Ανακάλυψαν πώς δημιουργείται το βόρειο σέλας

Ανακάλυψαν πώς δημιουργείται το βόρειο σέλας

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αίτιο εμφάνισης του βόρειου σέλαος ανακάλυψαν ερευνητές, οι οποίοι εργάζονται σε αποστολή της ΝΑSΑ με στόχο την κατανόηση της αλληλεπίδρασης μαγνητικών πεδίων και φορτισμένων ηλιακών σωματιδίων. Οι ειδικοί λένε πια ότι κατανόησαν τι πυροδοτεί τις πολύχρωμες ηλεκτρικές καταιγίδες που βλέπουμε στις πολικές περιοχές. Τα συμπεράσματα δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του περιοδικού Science.

Οι επιστήμονες γνώριζαν από παλιά ότι το βόρειο σέλας δημιουργείται από την αλληλεπίδραση φορτισμένων σωματιδίων που ξέφευγαν από τον Ηλιο με το μαγνητικό πεδίο της Γης, το οποίο στη συνέχεια λαμβάνει τη μορφή στροβίλου λόγω των ηλιακών ανέμων.

«Εμφανίζονται κάθε τρεις με τέσσερις ώρες» εξηγεί ο δρ Βασίλης Αγγελόπουλος, καθηγητής επιστημών Γης και Διαστήματος στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας και βασικός ερευνητής της αποστολής «Themis». «Το περιβάλλον συγκεντρώνει ενέργεια και ξαφνικά την απελευθερώνει» τόνισε ο δρ Αγγελόπουλος.

Για να διαπιστωθεί τι δημιουργεί το σέλας εκτοξεύτηκαν πέντε πανομοιότυποι δορυφόροι, μεγέθους πλυντηρίου, για να μετρήσουν το μαγνητικό και ηλεκτρικό πεδίο, καθώς και τα σωματίδια που διέρχονταν από διαφορετικές τοποθεσίες γύρω από τη Γη. Αρχικά καταγράφηκε ρήξη των δυναμικών γραμμών του μαγνητικού πεδίου και μετά εμφανίστηκε το σέλας. Η διακοπή της ροής των φορτισμένων σωματιδίων καταγράφηκε μετά την εμφάνιση των γοητευτικών φώτων. Αρα, η διακοπή της συνέχειας του μαγνητικού πεδίου ευθύνεται για τα καταπληκτικά φώτα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή