Οι μη Ορθόδοξοι μαθητές θα μπορούν να παρακολουθούν άλλο μάθημα την ώρα των Θρησκευτικών

Οι μη Ορθόδοξοι μαθητές θα μπορούν να παρακολουθούν άλλο μάθημα την ώρα των Θρησκευτικών

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μαθήματα ελληνικής γλώσσας ή κάποιο μάθημα στο οποίο χωλαίνουν θα παρακολουθούν όσοι ζητούν απαλλαγή από την παρακολούθηση των Θρησκευτικών. Με τελευταία του εγκύκλιο το υπ. Παιδείας αναφέρει προς τους διευθυντές των σχολείων ότι οι μη Ορθόδοξοι μαθητές, δηλ. οι αλλόθρησκοι ή ετερόδοξοι, οι οποίοι απαλλάσσονται από το μάθημα των Θρησκευτικών για λόγους συνείδησης (δεν είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν την αιτιολογία), κατά την ώρα διδασκαλίας των Θρησκευτικών θα παρακολουθούν υποχρεωτικά άλλο μάθημα (οι αλλοδαποί, ελληνικής γλώσσας, οι υπόλοιποι, μάθημα ανάλογο με τις μαθησιακές τους ανάγκες).

Το όλο θέμα έχει προκαλέσει την αντίδραση της Εκκλησίας. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, κατά τη χθεσινή συνεδρίασή της, ζήτησε να συνεχίσει να εφαρμόζεται η εγκύκλιος του 2006 που προέβλεπε την απαλλαγή από τα Θρησκευτικά εφόσον δηλωνόταν η αιτιολογία. «Το μάθημα των Θρησκευτικών είναι για τον Ελληνα Ορθόδοξο μαθητή υποχρεωτικό, σύμφωνα με το άρθρο 16 του ισχύοντος Συντάγματος και διδάσκεται σε όλες τις σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σύμφωνα με τα επίσημα υποχρεωτικά αναλυτικά προγράμματα που έχουν καθορισθεί από το υπ. Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων» σημειώνεται σε ανακοινωθέν της Συνόδου. Η απόφαση του υπουργείου προκάλεσε και την αντίδραση της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Σε επιστολή του προς τον υπ. Παιδείας ο κοσμήτορας της Σχολής, καθηγητής κ. Ιω. Κογκούλης, αναφέρει: «Το υπουργείο σας με την εγκύκλιο αυτή ενισχύει την προσπάθεια όλων εκείνων που επιδιώκουν να παραγνωρίζονται, να αποσιωπούνται ή να διαστρεβλώνονται οι θυσίες και η προσφορά της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο γένος, ενώ παράλληλα στο πλαίσιο της ιδεολογικής υποδούλωσης και μετάλλαξης της πατρίδος μας και στο όνομα του «εξευρωπαϊσμού» μας, επιχειρούν να επηρεάσουν τη σκέψη και τη συνείδηση των παιδιών μας» επισημαίνει.

Σύμφωνη με την εγκύκλιο δήλωσε η υπεύθυνη τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, βουλευτής κ. Αννα Διαμαντοπούλου. «Η άσκηση του δικαιώματος απαλλαγής από το μάθημα δεν μπορεί να συνοδεύεται από αξίωση αποκάλυψης των θρησκευτικών πεποιθήσεων» τονίζει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή