ΑΠΟΨΗ: Το τίμημα να είσαι Νησιώτης και η χαρά της ιδιαιτερότητας

ΑΠΟΨΗ: Το τίμημα να είσαι Νησιώτης και η χαρά της ιδιαιτερότητας

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο πρώτο της άκουσμα η είδηση μιας γέφυρας που να συνδέει το Νησί με τη στεριά είναι ευχάριστη. Το ακούς και σκέφτεσαι ότι καταργείται ένα εμπόδιο στη μετακίνηση, ότι η ζωή για κατοίκους και επισκέπτες θα γίνει ευκολότερη.

Απορείς μάλιστα πώς μια τόσο απλή και ήπια λύση δεν έχει προ πολλού υλοποιηθεί, αφού κατασκευαστικά είναι απλούστατη. Η αλήθεια είναι ότι ακόμα και σήμερα, οι Νησιώτες είναι διχασμένοι για το αν τη χρειάζονται τη γέφυρα ή όχι. Και ασφαλώς δεν είναι οι μόνοι που έχουν λόγο σε αυτό.

Οι κάτοικοι των νησιών σε όλο τον κόσμο (από το πιο μεγάλο και απομακρυσμένο μέχρι το μικρότερο και πιο κοντινό στη στεριά, όπως το δικό μας) ξέρουν ότι η επιλογή τους να ζήσουν εκεί έχει και κάποιο τίμημα. Η πρόσβαση στη στεριά, στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα, στις κάθε λογής ευκολίες όπως τα μαγαζιά, τα θέατρα, τα νοσοκομεία, τα μεγάλα αθλητικά κέντρα, είναι περιορισμένη. Στον αντίποδα απολαμβάνουν την αυτονομία τους, το δικό τους ξεχωριστό τοπίο και την αρχιτεκτονική, τις κοινωνικές σχέσεις και την ιδιόμορφη καθημερινότητα της «περιορισμένης» κοινότητας του νησιού. Αυτού με δυο λόγια που λέμε «ζωή στο νησί» και στην Ελλάδα λίγο πολύ όλοι κατανοούμε τι σημαίνει.

Μήπως λοιπόν το Νησί ενωμένο με τη στεριά, και μάλιστα μέσω μιας γέφυρας δυο λεπτά δρόμος, γίνει φυσική και ουσιαστική συνέχειά της; Μήπως έτσι χάσει την αυτονομία και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του; Μήπως η γειτονική πόλη με τη συγκριτικά τεράστια (και εν πολλοίς αδυσώπητη) δυναμική της αλλάξει τις συνήθειες της νησιώτικης ζωής ανεπιστρεπτί; Θα είναι «νησί» το Νησί μετά τη γέφυρα, ή θα είναι Γιάννενα;

Αυτός είναι ο ενδοιασμός των κατοίκων του και αυτός είναι ο λόγος που τόσα χρόνια δεν προχώρησε μια φαινομενικά «τόσο προφανής λύση».

Γιατί η πραγματική λύση είναι άλλη. Να διατηρήσει τη φυσιογνωμία του το νησί και να ελαχιστοποιηθεί η δυσκολία πρόσβασης σε αυτό. Υπάρχουν και άλλα μέσα, και άλλοι τρόποι, όπως είναι η πύκνωση των δρομολογίων, όλο το εικοσιτετράωρο. Τρόποι που δεν θα αλλάξουν τη γεωγραφία του, δεν θα εξαλείψουν την αυτονομία του. Μια εξίσωση αιώνων, που κρατήθηκε σε θαυμαστή ισορροπία από τους Νησιώτες, δεν είναι δυνατό να καταργηθεί με μια πρόχειρη και βιαστική απόφαση.

* Ο Θύμιος Τζάλλας είναι δημοσιογράφος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή