Το real estate, οι offshore και το «πόθεν έσχες»

Το real estate, οι offshore και το «πόθεν έσχες»

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μεγάλες επενδύσεις σε ακίνητα, τα οποία ουδέποτε παρουσίασε στη δήλωση «πόθεν έσχες» που καταθέτει στη Βουλή, καθώς πραγματοποιούνταν μέσω εταιρειών, επιβάρυναν το κλίμα για τον κ. Γιώργο Βουλγαράκη, οδηγώντας τον στην έξοδο. Κάτοχοι ο ίδιος και η σύζυγός του Αικατερίνη Πελέκη μεγάλης ακίνητης περιουσίας, διαχειρίζονταν μέσω εταιρειών ιδιοκτησίας τους σημαντικά επαγγελματικά και άλλα ακίνητα σε όλη τη χώρα.

Η επιχειρηματική εμπλοκή στο real estate ξεκινά το 2000, με την εταιρεία Αστική Επέκταση ΕΠΕ, ιδιοκτησίας τότε της κυπριακής offshore Lentamar. Ο κ. Βουλγαράκης εμφανίζεται ως εκπρόσωπος της ΕΠΕ, η σύζυγός του είναι η συμβολαιογράφος της εταιρείας. Η Αστική Επέκταση αποκτά τρία καταστήματα σε Πετράλωνα και Κυψέλη αντικειμενικής αξίας 1.591.881 ευρώ, με δάνειο που λαμβάνεται από την Τράπεζα Πειραιώς, υποκαταστήματα της οποίας στεγάζονται στα εν λόγω ακίνητα. Η εταιρεία Αστική Επέκταση ΕΠΕ μεταβιβάζεται το 2002 από την offshore Lentmar στους Γ. Βουλγαράκη και Αικ. Πελέκη, ως φυσικά πρόσωπα. Ο κ. Βουλγαράκης δηλώνει στο «πόθεν έσχες» μόνον τη συμμετοχή στην εταιρεία και όχι τα πραγματικά περιουσιακά στοιχεία που αυτή υποκρύπτει.

Η δεύτερη εταιρεία του ζεύγους Βουλγαράκη, η «Αστική Ανάπτυξη Εκμετάλλευσης Ακινήτων», δημιουργείται το 2005, με μετοχικό κεφάλαιο 18.000 ευρώ και λίγες ημέρες μετά αποκτά 700 τ. μ. στον 7ο όροφο του Α΄ συγκροτήματος του Πύργου Αθηνών, με δανεισμό από την ίδια τράπεζα. Η αντικειμενική αξία του ακινήτου ανέρχεται σε 865.898 ευρώ (η πραγματική αξία πλησιάζει τα 3,7 εκατομμύρια ευρώ) και πωλητής του ακινήτου είναι ο κ. Στυλιανός Νιώτης, σύμβουλος διοίκησης στην Τράπεζα Πειραιώς για τη ναυτιλιακή τραπεζική. Αντί της απόκτησης του ιδιαίτερης αξίας επαγγελματικού ακινήτου, ο κ. Βουλγαράκης εμφάνιζε στη δήλωση «πόθεν έσχες» που κατέθεσε στη Βουλή μόνον τη συμμετοχή του στην ΕΠΕ, αξίας 9.000 ευρώ. Η εταιρεία επωλήθη το 2007, αντί συνολικού τιμήματος 70.002 ευρώ (35.001 ευρώ έκαστος εκ των συζύγων).

Οι Γιώργος Βουλγαράκης και Αικατερίνη Πελέκη αγοράζουν στις 21 Δεκεμβρίου 2006 αγροτεμάχιο, «βοσκότοπο» κατά το πόθεν έσχες, στο νησί της Κέας έναντι 93.000 ευρώ, δηλαδή οριακά πάνω από την αντικειμενική αξία των 92.276 ευρώ. Οπως αποκαλύπτει σήμερα η «Κ», ο κ. Βουλγαράκης -την ίδια ακριβώς- ημέρα αγόρασε, υπό το νομικό κέλυφος της εταιρείας «Αστική Επέκταση Εκμετάλλευση Ακινήτων ΕΠΕ», επιπλέον 8,1 στρέμματα στην ίδια περιοχή της Τζιας. Η αξία της δεύτερης έκτασης, σύμφωνα με τα συμβόλαια, ανέρχεται σε 104.100 ευρώ. Συνολικά, δηλαδή αποκτήθηκαν 16 στρέμματα αντί εμφανιζόμενης τιμής 197.100 ευρώ, τη στιγμή που -σύμφωνα με εκτιμητές της αγοράς- πρόκειται για παραθαλλάσιες εκτάσεις και η πραγματική τους αξία κυμαίνεται περί τις 700.000 ευρώ.

Ο σύμβουλος της Πειραιώς

Πωλητές των εκτάσεων είναι δύο ανώνυμες εταιρείες, η «Αλκμάων Κτηματική Τεχνική Κατασκευαστική Εταρεία Παροχής Υπηρεσιών» και η «ΜΙ.SΑ. Ανώνυμη Εταιρεία Συμβούλων και Ανάπτυξης». Μέλος του διοικητικού συμβουλίου και στις δύο εταιρείες είναι ο κ. Στυλιανός Νιώτης, σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς και πωλητής των 700 τ.μ. γραφείων στον Πύργο Αθηνών.

Νέα ερωτήματα εγείρονται, τέλος, από την ανάμειξη του κ. Παν. Παπαγιαννόπουλου, στενού συνεργάτη του κ. Γ. Βουλγαράκη, και σε μία ακόμα εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητα, η οποία μάλιστα εμφανίζεται να είναι ιδιοκτησίας offshore. Η εταιρεία Gaultier International Corporation, με έδρα τα νησιά Μάρσαλ, συνέστησε τον Ιούνιο του 2006 Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης με την επωνυμία «Ανασκευή Εκμετάλλευση Ακινήτων», και έδρα τη Συγγρού 80-88. Ο κ. Παπαγιαννόπουλος εμφανίζεται να εκπροσωπεί την «Ανασκευή» στην αγορά δύο ακινήτων, το 2008, συνολικής αντικειμενικής αξίας 716.025 ευρώ. Στενός συνεργάτης επί έτη στο πολιτικό γραφείο του κ. Βουλγαράκη, ο κ. Παπαγιαννόπουλος υπήρξε διαχειριστής των δύο εταιρειών του ζεύγους και για τρεις μήνες, πρόεδρος του ΝΑΤ με απόφαση του κ. Βουλγαράκη, πριν παραιτηθεί την προηγούμενη Παρασκευή. Τις συμβολαιογραφικές πράξεις της εταιρείας διεκπεραιώνει η κ. Αικατερίνη Πελέκη – Βουλγαράκη, ενώ ως νομικός παραστάτης σε ένα συμβόλαιο εμφανίζεται ο κ. Δημ. Πελέκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή