Διακομματικό ρουσφέτι στη Βουλή

Διακομματικό ρουσφέτι στη Βουλή

5' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ονόματα γόνων και συγγενών πολιτικών αρχηγών, υπουργών και βουλευτών, αλλά και πολλών ημετέρων κάθε απόχρωσης φιγουράρουν στη λίστα των τυχερών που «τακτοποιήθηκαν» σε θέσεις εργασίας ή βαίνουν προς τη μονιμοποίηση μέσω της ελληνικής Βουλής.

Χωρίς ουσιαστικό έλεγχο, με μόνη απόφαση του εκάστοτε προέδρου του Σώματος, κατόπιν εισήγησης των ενδιαφερόμενων κομμάτων ή στελεχών, η Βουλή των Ελλήνων αποτελεί το προνομιακό πεδίο όχι μόνον για την -διά της φορολογίας- μισθοδότηση των κομματικών στελεχών, αλλά και για την εξυπηρέτηση προσωπικών ρουσφετιών. Η απόφαση που ελήφθη από τη Βουλή, τον Ιούνιο, για τη μονιμοποίηση των μετακλητών και αποσπασμένων υπαλλήλων του κοινοβουλίου δεν είναι φυσικά η πρώτη. Εχουν προηγηθεί τρεις αντίστοιχες διαδικασίες τακτοποίησης, υπό την προεδρία του κ. Απ. Κακλαμάνη. Ωστόσο, η δυνατότητα μονιμοποίησης εκατοντάδων μετακλητών υπαλλήλων που υπηρέτησαν στη Βουλή από το 2004 ή… θα υπηρετήσουν εφεξής μπορεί να αντιμετωπίζει την κομματική ανεργία, προκαλεί όμως το δημόσιο αίσθημα. Σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη στα τέλη Ιουνίου από την Ολομέλεια της Βουλής, θα μπορούν να μονιμοποιηθούν όχι μόνον όσοι εργάστηκαν από το 2004 ως μετακλητοί ή αποσπασμένοι στα γραφεία των κοινοβουλευτικών κομμάτων, των πρώην πρωθυπουργών, των αντιπροέδρων, του προέδρου και άλλων υπηρεσιών της Βουλής, αλλά και όσοι προσληφθούν εφεξής και μέχρι τη λήξη της ΙΒ΄ κοινοβουλευτικής περιόδου, δηλαδή μέχρι τις επόμενες εκλογές!

Με ιδιαίτερα γραφεία

Πρόκειται για ένα διακομματικό ρουσφέτι, που μπορεί να εξυπηρετεί κατά κύριο λόγο το πρώτο κόμμα (σήμερα τη Ν.Δ.), αφού τοποθετεί περισσότερους υπαλλήλους στην κοινοβουλευτική ομάδα αλλά και στα γραφεία αντιπροέδρων και άλλων αξιωματούχων, αλλά δεν αφήνει παραπονούμενους και τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς, ακόμη και αν δεν εκλέγονται πια από τον ελληνικό λαό. Γραφείο στη Βουλή διατηρούν όχι μόνον οι πρώην πρωθυπουργοί (Κ. Μητσοτάκης, Κ. Σημίτης), αλλά και οι πρώην αρχηγοί κομμάτων, όπως ο Νίκος Κωνσταντόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ), ο Αντώνης Σαμαράς (Πολιτική Ανοιξη), ο Δημήτρης Τσοβόλας (ΔΗΚΚΙ), η κ. Μαρία Δαμανάκη (ΣΥΝ), ακόμη και ο κ. Δημ. Κωστόπουλος ως πρώην επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ. Ιδιαίτερα γραφεία διαθέτουν επίσης οι πρώην πρόεδροι της Βουλής Απ. Κακλαμάνης και Αννα Ψαρούδα Μπενάκη.

Η έρευνα της «Κ» στις αποφάσεις της Βουλής των Ελλήνων από το 2004 έως και τον Αύγουστο του 2008, όπως αυτές δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αποδεικνύει πως πέραν των στελεχών των κομμάτων (ακόμη και ο διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του πρωθυπουργού κ. Γ. Αγγέλου εμφανίζεται μετακλητός υπάλληλος της Βουλής), οι επιλογές έρχονται να ικανοποιήσουν πολιτικούς ή τοπικούς φίλους των βουλευτών ή ακόμη και να τακτοποιήσουν, προσωρινά ή μόνιμα, τα τέκνα των «πατέρων του έθνους». Δίχως να αμφισβητούνται οι ικανότητές τους, εντύπωση προκαλεί η απασχόληση αδιαλείπτως ή για κάποια χρόνια των τέκνων του κ. Γιάννη Τραγάκη (ΦΕΚ 207/04), Δημήτρη Τσοβόλα (ΦΕΚ 12/2005) και Δημ. Κωστόπουλου (ΦΕΚ 8/2006) στα γραφεία των γονέων τους στη Βουλή. Είναι άγνωστο εάν και ποιοι εκ των μετακλητών θα κάνουν χρήση της δυνατότητας μονιμοποίησης, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για ήδη 50 αιτήσεις, ωστόσο η ακολουθούμενη τακτική στη Βουλή θρυμματίζει κάθε εικόνα αξιοπιστίας του ανεξάρτητου θεσμού.

Πρόκειται μάλλον για έναν διαγκωνισμό μεταξύ «ημετέρων» για την περιούσια σε όρους εργασίας και αποδοχών θέση στη Βουλή, παρά για μια αξιοκρατική διαδικασία επιλογής. Μια φορά δοκιμάστηκε η διαγωνιστική διαδικασία, προσήλθαν κάποιες χιλιάδες υποψήφιοι, οι υπηρεσίες της Βουλής σήκωσαν τα χέρια ψηλά και η Βουλή επανήλθε στην προτέρα διαδικασία των προσωπικών γνωριμιών ή των κομματικών εισηγήσεων. Χαρακτηριστικό του τρόπου επιλογής είναι το περιστατικό στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη. Τον Δεκέμβριο του 2005, με τη δημοσίευση του ΦΕΚ 324 απολύεται ένας εκ των συνεργατών του. Την επομένη (ΦΕΚ 325) τη θέση καταλαμβάνει ο υιός του απολυθέντος συνεργάτη!

Εμπειρία και στο… μέλλον

Ο πρόεδρος του σώματος κ. Δημήτρης Σιούφας επισήμανε ως επιχείρημα για τη μονιμοποίηση των μετακλητών ότι «έχουν αποκτήσει εμπειρία και έχουν εγκλιματισθεί με το περιβάλλον και τις ώρες εργασίας της Βουλής». Κάτι που, ενδεχομένως, ισχύει για όσους υπηρετούν ώς σήμερα. Το προεδρικό επιχείρημα, ωστόσο, αποδυναμώνεται σε ό,τι αφορά αυτούς που θα προσληφθούν εφεξής και που δεν διαθέτουν τη σχετική πείρα. Αλλωστε, η εμπειρία έχει δείξει ότι η μονιμοποίηση των μετακλητών απλώς δημιουργεί τις κενές θέσεις για την πρόσληψη των επόμενων μετακλητών. Για του λόγου το αληθές, σύμφωνα με το ΦΕΚ, τουλάχιστον πέντε νέοι μετακλητοί υπάλληλοι έχουν προστεθεί στις υπηρεσίες της Βουλής από τον Ιούλιο μέχρι τις αρχές Αυγούστου, με το γραφείο της αντιπροέδρου κ. Ελσας Παπαδημητρίου να παρουσιάζει σημαντική δραστηριότητα. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, η «Κ» επιχείρησε να έρθει σε επαφή με κοινοβουλευτικά στελέχη. Συνάντησε κλειστές πόρτες ή προσπάθεια μετάθεσης ευθυνών, με εξαίρεση τον κ. Δημ. Σιούφα. Οι περισσότεροι στις συζητήσεις τους κάνουν λόγο για το «νόμιμον» της διαδικασίας, ανοίγοντας άλλο ένα πεδίο συζήτησης περί «νομίμου και ηθικού». Υπό την έννοια αυτή, πιο συνεπής μοιάζει η θέση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη, που δήλωσε όταν ανέκυψε για πρώτη φορά το ζήτημα: «Σιγά μη στάξει η ουρά του γαϊδάρου, που μπήκαν πέντε άνθρωποι στη Βουλή».

Ποια είναι η θέση του κ. Δημήτρη Σιούφα

Για λιγότερους από 170 μετακλητούς υπαλλήλους που έχουν δικαίωμα μονιμοποίησης έκανε λόγο ο πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας, σε ερώτημα της «Κ». Ο ίδιος επισήμανε ότι η Βουλή έχει 260 οργανικές θέσεις, οι οποίες θα πρέπει να καλυφθούν και επανέλαβε ότι οι εν λόγω υπάλληλοι έχουν συνηθίσει στις διαδικασίες και τις ώρες απασχόλησης στη Βουλή. Ο κ. Σιούφας εκτίμησε ότι μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας -το 2011, εφόσον οι εκλογές διεξαχθούν στο τέλος της 4ετίας- θα απορροφηθούν στη Βουλή περί τα 110 άτομα μέσω της διαδικασίας μονιμοποίησης των μετακλητών. Ο ίδιος σημείωσε ότι, μέχρι τα μέσα της εβδομάδας, είχαν υποβληθεί λιγότερες από 50 αιτήσεις μονιμοποίησης

Η «τακτοποίηση» των συνεργατών

Σε εξέλιξη βρίσκεται και άλλη, παράλληλη, διαδικασία τακτοποίησης των συνεργατών, αυτή τη φορά, των ίδιων των βουλευτών. Η ρύθμιση εισήχθη το 2001, επί ΠΑΣΟΚ, είναι ακόμη ενεργή και προβλέπει τη δυνατότητα τοποθέτησης των συνεργατών των βουλευτών σε θέσεις του Δημοσίου. Οι πρώην συνεργάτες, μερικές φορές συγγενείς των βουλευτών, προσλαμβάνονται σε προσωποπαγείς θέσεις της Βουλής, με τη ρητή πρόβλεψη ότι θα μεταταγούν αμέσως σε κενές θέσεις δημόσιων υπηρεσιών, υπουργείων, δήμων και νομαρχιών. Η ίδια απόφαση του προέδρου της Βουλής ορίζει ρητώς ότι «μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας της μετατάξεως δεν γίνεται ανάληψη υπηρεσίας στη Βουλή». Μία πρώτη έρευνα της «Κ» αποκάλυψε ότι σχεδόν 100 συνεργάτες τοποθετήθηκαν από το 2004 μέχρι σήμερα στο Δημόσιο, χρησιμοποιώντας ως γραφείο πρόσληψης τη Βουλή των Ελλήνων. Στη σχετική λίστα περιλαμβάνονται στενοί συνεργάτες, τέκνα ακόμη και σύζυγοι βουλευτών που, μέσω των πολιτικών γραφείων των βουλευτών, βρήκαν το δρόμο προς το Δημόσιο. Μεταξύ άλλων, εκτός αν πρόκειται για τεράστια σύμπτωση, των τέκνων πρώην και νυν βουλευτών όπως οι Στέλιος Παπαθεμελής, Θεοδ. Πάγκαλος, Αδάμ Ρεγκούζας, Λευτ. Παπαγεωργόπουλος, Χαραλ. Βαρδίκος αλλά και δημοσιογράφων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή