Ολοι αναρμόδιοι για αυθαίρετα της Μονής Πεντέλης

Ολοι αναρμόδιοι για αυθαίρετα της Μονής Πεντέλης

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μπαλάκι» ανάμεσα στην πολεοδομία της νομαρχίας Αθηνών και τη ναοδομία έχει γίνει η υπόθεση των αυθαιρέτων του διορθόδοξου κέντρου δίπλα στη μονή Πεντέλης, την οποία επισκέπτεται σήμερα ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών. Δύο χρόνια μετά την επιβολή προστίμου, οι δύο υπηρεσίες εξακολουθούν να δηλώνουν αναρμόδιες, μεταθέτοντας η μία στην άλλη την ευθύνη για την επιβολή προστίμων και την κατεδάφιση των αυθαιρέτων!

Το τελευταίο επεισόδιο στο «σίριαλ» παίχτηκε στις 5 Σεπτεμβρίου. Το τμήμα Ελέγχου Κατασκευών της πολεοδομίας Ανατολικής Αθήνας απέστειλε έγγραφο στο γραφείο Ναοδομίας της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (ΕΚΥΟ), με το οποίο της διαβιβάζει εκ νέου την υπόθεση, λόγω αναρμοδιότητας! Είχε προηγηθεί έγγραφο της ναοδομίας, στο οποίο υποστήριζε ότι «ο προσδιορισμός, η επιβολή προστίμων και η διαδικασία κατεδαφίσεως αυθαιρέτων δεν εμπίπτουν εις την αρμοδιότητα της υπηρεσίας μας». Και απέρριπτε το φάκελο νομιμοποίησης των εν λόγω κτιρίων, καθώς «δεν εξεδόθη οικοδομική άδεια διότι δεν τηρούντο οι υφιστάμενοι όροι δομήσεως και δεν υπάρχει η προβλεπόμενη έγκρισις της αρμόδιας υπηρεσίας».

Οι έξι υπερπολυτελείς κατοικίες ανεγέρθηκαν περίπου πριν από πέντε χρόνια και κηρύχθηκαν αυθαίρετες το καλοκαίρι του 2006, έπειτα από αυτοψία της πολεοδομίας. Η αυτοψία των μηχανικών της πολεοδομίας έγινε βάσει καταγγελίας του Πολιτιστικού Ομίλου Πεντέλης, μετά το δημοσίευμα της Κυριακάτικης «Κ» στις 18 Ιουνίου 2005 για τις αυθαιρεσίες της Μονής. Οι μηχανικοί διέταξαν την άμεση παύση των οικοδομικών εργασιών στον χώρο και επέβαλαν στη Μονή Πεντέλης (στην οποία ανήκει ο χώρος) πρόστιμο ανέγερσης 992.000 ευρώ και πρόστιμο διατήρησης των αυθαιρέτων 496.000 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υπεύθυνοι της μονής αρχικά υποστήριξαν ότι δεν επρόκειτο για δόμηση νέων κτισμάτων, αλλά για μετατροπή… προϋπαρχόντων ορνιθώνων!

Οι τοπικοί σύλλογοι της Πεντέλης -τουλάχιστον όσοι προασπίζουν την κοινή λογική και όχι τα δικαιώματα των καταπατητών- δηλώνουν πολύ δυσαρεστημένοι από αυτή την εξέλιξη. «Είμαστε βαθύτατα οργισμένοι με τον τρόπο που Πολιτεία και Εκκλησία έχουν χειριστεί αυτή την υπόθεση», λέει στην «Κ» η πρόεδρος του Πολιτιστικού Ομίλου Πεντέλης κ. Ελένη Ρώτα. «Δεν είναι δυνατόν να μην γνωρίζει η πολεοδομία ή η ναοδομία ποιο είναι το πεδίο ευθύνης τους. Είμαστε πεπεισμένοι ότι γίνεται προσπάθεια να συγκαλυφθεί η υπόθεση και φυσικά να χαριστεί το πρόστιμο στην Εκκλησία. Αναρωτιόμαστε μόνο ποιος βρίσκεται πίσω από αυτή την υπόθεση. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Επιτέλους, ας παρέμβει ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος για να δώσει το καλό παράδειγμα, μια και τα αυθαίρετα χτίστηκαν για το διορθόδοξο κέντρο της μονής».

«Εχουν περάσει δύο χρόνια που επιβλήθηκε το πρόστιμο και δεν έχει γίνει τίποτα. Αν τα κτίρια αυτά ανήκαν σε έναν πτωχό θα τα είχαν γκρεμίσει», λέει στην «Κ» ο πατέρας Τιμόθεος Κιλίφης, αρχιμανδρίτης της Μονής Πεντέλης. «Λυπάμαι βαθύτατα που γίνονται τέτοιες διακρίσεις. Ιδιαίτερα με όσα συμβαίνουν αυτή την εποχή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή