Οι μεγάλες στιγμές των εκλογών της ΕΠΟ

Οι μεγάλες στιγμές των εκλογών της ΕΠΟ

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η 16η Νοεμβρίου 1997 είναι ημερομηνία ορόσημο για τη νεότερη ιστορία της ΕΠΟ, και κατά συνέπεια για την ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Τότε, στις εκλογές που έγιναν στην Αλεξανδρούπολη, η ομοσπονδία άλλαξε χέρια και από τη σφαίρα επιρροής του Παναθηναϊκού πέρασε σε αυτήν του Ολυμπιακού. Το παρασκήνιο των εκλογών έχει αποκτήσει πλέον μυθικές διαστάσεις.

Η προσπάθεια για την άλωση της ΕΠΟ είχε αρχίσει από το 1996. Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, Σ. Κόκκαλης, βαπτίζει μέλος του Δ.Σ. της ΠΑΕ τον επί 30 χρόνια φίλο του Θωμά Μητρόπουλο και τον ονομάζει «σύμβουλο σε θέματα διαιτησίας». Παράλληλα, προσλαμβάνει στη θέση του νομικού συμβούλου τον Βασίλη Γκαγκάτση. Το δίδυμο αποδεικνύεται αχτύπητο.

Ενα μήνα πριν από τις εκλογές της Αλεξανδρούπολης πέφτει το «φρούριο» της ΕΠΑΕ και κλείνει ο πολυετής κύκλος της παρουσίας του Γ. Δέδε.

Στην πρωτεύουσα του Εβρου η «ομάδα του Θωμά» επιδιώκει την ανατροπή του προέδρου Κώστα Τριβέλλα, προτείνοντας τον φιλοκυβερνητικό (ΠΑΣΟΚ) Σωτήρη Αλημίση, δεν επιθυμεί όμως να συνεργαστεί με τον «χαμηλών τόνων αλλά υψηλών αντιστάσεων» Γιώργο Λυσαρίδη, που ήταν επικεφαλής της αντιπολίτευσης. Ο Λυσαρίδης μαθαίνοντας το παρασκήνιο δεν φτάνει ποτέ στον τόπο των εκλογών. Σταματά στην Καβάλα και επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη, αφού η οσμή των εκλογών του προκαλεί δυσανεξία. Ο Θωμάς και οι άνθρωποί του κλείνουν ένα απόμερο και οικονομικό ξενοδοχείο σε μια άκρη της πόλης. Θέλουν οι συναντήσεις της τελευταίας στιγμής με τους εκλέκτορες να γίνονται σε… ήσυχο μέρος. Η φήμη ότι μοιράζεται συνολικά ένα εκατομμύριο δολάρια έχει φτάσει στα αυτιά κάθε εμπλεκόμενου και αργότερα γίνεται και ερώτηση στη Βουλή. Ακούγονται ιστορίες για σημαδεμένα ψηφοδέλτια, σκισμένα στη μέση χαρτονομίσματα και συναλλαγές σε δημόσιες τουαλέτες!

Η διοίκηση Τριβέλλα πέφτει και στο Δ.Σ. της ομοσπονδίας μπαίνουν νέα πρόσωπα. Ανάμεσά τους ο νυν γενικός γραμματέας Γ. Οικονομίδης (96 ψήφοι), ο πρώην πρόεδρος του Αιγάλεω, Δ. Κούκης (93), ο τότε επικεφαλής δημοσίων σχέσεων του Ολυμπιακού Θ. Θεοδωρίδης (92), ο πρώην πρόεδρος της Ξάνθης Γ. Γκιρτζίκης (84) και βέβαια ο Β. Γκαγκάτσης (90) που γίνεται γενικός γραμματέας.

Η συνέχεια θα δοθεί (και) στα δικαστήρια. Ενα χρόνο μετά ο εισαγγελέας Πειραιά Γρ. Πεπόνης αρχίζει προκαταρκτική εξέταση με αφορμή την καταγγελία του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Χρήστου Σμυρλή ότι ο Θ. Μητρόπουλος διακίνησε 1 εκατ. δολάρια για την εξαγορά ψήφων στις εκλογές της ΕΠΟ, αλλά και του προέδρου της ΕΠΣΜ Διονύση Ψωμιάδη ότι προσπάθησαν να εξαγοράσουν τις πέντε ψήφους της ένωσής του. O ίδιος ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, μάλιστα, κατέθεσε στην Επιτροπή Μορφωτικών (και λοιπών) Υποθέσεων της Βουλής υποστηρίζοντας πως ο Θωμάς Μητρόπουλος είναι «βαθύς γνώστης του ποδοσφαίρου».

Τον Δεκέμβριο του 1999 η εισαγγελέας Πρωτοδικών Πειραιά Μαρία Τσιριμώκου απαγγέλλει κατηγορητήριο εναντίον του κ. Θ. Μητρόπουλου με την κατηγορία της δωροδοκίας, του αντιπροέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός κ. Γιώργου Λούβαρη για ηθική αυτουργία σε δωροδοκία και του κ. Γκαγκάτση για άμεση συνέργεια σε απόπειρα δωροδοκίας. Στις 21 Ιανουαρίου 2002, οι τρεις κατηγορούμενοι απαλλάσσονται με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά και η υπόθεση μπαίνει στο αρχείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή