H κόλαση στην «Πόλη των Αγγέλων» το 1992

H κόλαση στην «Πόλη των Αγγέλων» το 1992

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

13 ΜΑΡΤΙΟΥ 1991: Τέσσερις αστυνομικοί της περιφέρειας του Λος Αντζελες σταματούν τον αυτοκινητιστή Ρόντνεϊ Κινγκ για υπερβολική ταχύτητα, έπειτα από καταδίωξη, τον απομακρύνουν βίαια από το αυτοκίνητό του και τον ακινητοποιούν, χτυπώντας τον αλύπητα με ρόπαλα. Το περιστατικό θα είχε περάσει απαρατήρητο αν δεν είχε τύχει να καταγραφεί στο βίντεο του αργεντίνικης καταγωγής Τζορτζ Χόλιντεϊ. Οι εικόνες των αστυνομικών να χτυπούν τον πεσμένο στο έδαφος Κινγκ επί αρκετή ώρα κάνουν τον γύρο του κόσμου.

Οι αστυνομικοί συλλαμβάνονται, κατηγορούμενοι για υπερβολική χρήση βίας εναντίον του Κινγκ, τον οποίο κατηγορούν για αντίσταση και χρήση ναρκωτικών, κάτι που δεν αποδείχθηκε ποτέ. Ο Κινγκ παραδέχεται αργότερα ότι επιχείρησε να διαφύγει φοβούμενος τη σύλληψή του, καθώς κυκλοφορούσε με αναστολή, έχοντας καταδικαστεί σε κάθειρξη για ληστεία και επίθεση.

Εμφύλιος πόλεμος

29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1992: Ξεσπούν βίαιες εξεγέρσεις στο Λος Αντζελες, μετά την αθώωση των τεσσάρων αστυνομικών. Επί έξι ημέρες ολόκληρη η πόλη βρίσκεται παραδομένη στις φλόγες και τις λεηλασίες, με τις δυνάμεις ασφαλείας να εμφανίζονται ανίσχυρες να επιβάλουν την τάξη. Η Αμερική αλλά και ολόκληρος ο κόσμος παρακολουθεί στους τηλεοπτικούς δέκτες έναν ανελέητο εμφύλιο πόλεμο και το ξέσπασμα μιας οργής πρωτόγνωρης για τα αμερικανικά δεδομένα. Ο απολογισμός, 53 νεκροί και ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε μια πόλη – μωσαϊκό εθνοτήτων, η οποία ωστόσο μαστίζεται από τη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Πίσω από τη λαμπερή βιτρίνα της Πόλης των Αγγέλων, κρύβεται μια ζοφερή πραγματικότητα, την οποία βιώνουν καθημερινά οι χιλιάδες κάτοικοι των γκέτο στο κέντρο του Λος Αντζελες. Η ανεργία μαστίζει τους νεαρούς μετανάστες, οι οποίοι είναι οι μεγαλύτεροι αποδέκτες της ύφεσης που δοκιμάζει την αμερικανική οικονομία στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Ενοπλες συμμορίες συγκρούονται καθημερινά στις φτωχογειτονιές της πόλης, βιώνοντας παράλληλα την υπερβολική αστυνομική βία, η οποία καταγράφεται και σε ειδική έρευνα με επικεφαλής τον μετέπειτα υπουργό Εξωτερικών Ουόρεν Κρίστοφερ.

Δολοφονία 15χρονης

Λίγες ημέρες μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του Κινγκ, ένα άλλο επεισόδιο, η δολοφονία της 15χρονης Αφροαμερικανής Λατάσα Χάρλινς από την Νοτιοκορεάτισσα ιδιοκτήτρια κάβας Σόον Για Ντου, εξαιτίας μιας παρεξήγησης, όπως προκύπτει τελικώς, έρχεται να ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά. Η ιδιοκτήτρια του καταστήματος απαλλάσσεται τελικώς από την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και η αμφιλεγόμενη δικαστής Τζόις Κάρλιν, αγνοώντας την εισήγηση των ενόρκων για επιβολή 16ετούς κάθειρξης, καταδικάζει την Ντου τελικώς σε πέντε χρόνια κάθειρξης με αναστολή και 500.000 δολάρια πρόστιμο.

Ο ρόλος των ΜΜΕ

Οι εξεγέρσεις γρήγορα εξαπλώνονται και σε πολλές άλλες μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ, δημιουργώντας εικόνα χάους σε μεγάλο τμήμα της επικράτειας. Η κατάσταση αρχίζει να τίθεται υπό έλεγχο αρκετά 24ωρα μετά, με την επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας και την ανάπτυξη ανδρών της Εθνοφρουράς. Στη μάχη για τον έλεγχο της κατάστασης ρίχνεται και ο ομοσπονδιακός στρατός.

Το Λος Αντζελες μαζεύει τα κομμάτια του, ενώ ταυτόχρονα ξεσπάει δημόσια συζήτηση για τον ρόλο που διαδραμάτισαν τα ΜΜΕ τόσο στην κάλυψη του γεγονότος του ξυλοδαρμού του Κινγκ, όσο και των ταραχών.

Ο Ρόντνεϊ Κινγκ αποζημιώνεται με το ποσό των 3,8 εκατομμυρίων δολαρίων για την πρόκληση σωματικής βλάβης. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 16 χρόνων έχει συλληφθεί αρκετές φορές για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και την άσκηση βίας εναντίον μελών της οικογένειάς του…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή