Οι δύο ερωτικές επιστολές του Κωνσταντίνου Τσάτσου

Οι δύο ερωτικές επιστολές του Κωνσταντίνου Τσάτσου

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους Βρετανούς διπλωμάτες στην Αθήνα απασχολεί και ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τσάτσος. Ο Τσάτσος υποβάλλεται σε εγχείρηση προστάτη στις 11 Νοεμβρίου 1978:

«Ο κ. Βακαλόπουλος, ο ιδιαίτερος γραμματέας του, μου είπε ότι ένας Αγγλος χειρουργός ονόματι Ράιτ έκανε την εγχείρηση και αναισθησιολόγος ήταν κάποιος Γκρέγκορι κι αυτός ήρθε στην Αθήνα από το Λονδίνο» (επιστολή Ιαν Σάδερλαντ προς Φόρεϊν Οφις, 16 Νοεμβρίου 1978).

Την ίδια μέρα κυκλοφόρησε το περιοδικό «Νέοι Ανθρωποι», «ένα άσημο περιοδικό», που οι διπλωμάτες μεταφράζουν τον τίτλο ως «Νέοι Ανδρες», με δύο ερωτικές επιστολές που είχε γράψει στην ερωμένη του, όταν ήταν υπουργός Πολιτισμού το 1974:

«Οι επιστολές -τη μετάφραση των οποίων σας εσωκλείω- συνιστούν μία ζωηρή σύνθεση. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι γνήσιες. Οπως θα αντιληφθείτε, στο ενδεχόμενο να προκληθεί αναστάτωση, θα πρέπει να προσθέσω ότι η μία επιστολή εκτός από τις συναισθηματικές αναφορές στο πρόσωπο της κυρίας, περιέχει και υποτιμητικά σχόλια για τον χαρακτήρα των Ελλήνων όπως «ανωριμότητα» και «έλλειψη σωφροσύνης και μέτρου». Ο πρόεδρος, μολονότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ένας πολιτικός «βαρέων βαρών», χαίρει του γενικότερου σεβασμού και είναι δημοφιλής. Γι’ αυτό η πλειοψηφία των Αθηναίων υποδέχθηκε τις αποκαλύψεις με θυμηδία και ευχάριστη έκπληξη, ειδικότερα αναλογιζόμενοι τις εξαιρετικές ικανότητες του γηραιού αρχηγού του κράτους» (αναφορά του Τζον Μάικλ Ντέιν προς τον Λέστερ Κόλτμαν της Διεύθυνσης Νότιας Ευρώπης, 22 Νοεμβρίου, 1978).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή