Οι κερδισμένοι από το ντόμινο των μετακινήσεων

Οι κερδισμένοι από το ντόμινο των μετακινήσεων

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρώτη θέση στη λίστα των κερδισμένων του χθεσινού ανασχηματισμού καταλαμβάνει, χωρίς άλλο, ο κ. Γιάννης Παπαθανασίου, ο οποίος πήρε ως «δώρο» για την ονομαστική του εορτή τη θέση του νέου «τσάρου» της οικονομίας. Ακολουθούν ο Αντ. Σαμαράς, ο οποίος επτά χρόνια μετά την επάνοδό του στη Ν.Δ. συμμετέχει πλέον στο κυβερνητικό πόστο από τη θέση του νέου υπουργού Πολιτισμού, διαμορφώνοντας κατ’ ορισμένους και νέα δεδομένα εν όψει της «επόμενης ημέρας» στη Ν.Δ., όποτε αυτή έλθει. Καθώς και οι κ. Κ. Μαρκόπουλος, βουλευτής Ευβοίας και Νικ. Δένδιας, βουλευτής Κέρκυρας, οι οποίοι αναδείχθηκαν χωρίς ενδιάμεσο «σταθμό» σε υπουργοί Τουριστικής Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης αντίστοιχα. Και στους δύο αναγνωρίστηκε η θετική τους παρουσία στην Εξεταστική Επιτροπή για το Βατοπέδι.

Εξαιρετικά ικανοποιημένοι, εξάλλου, πρέπει να θεωρούνται και τέσσερις κορυφαίοι υπουργοί, οι οποίοι όχι απλώς παρέμειναν στα πόστα τους, αλλά επιπρόσθετα πέτυχαν να παραμείνουν στις θέσεις τους οι βασικοί τους συνεργάτες. Ειδικότερα, ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Πρ. Παυλόπουλος έχει κάθε λόγο να αισθάνεται ικανοποιημένος, καθώς ο πρωθυπουργός δεν υιοθέτησε εισηγήσεις που του είχαν γίνει για «σπάσιμο» του υπερυπουργείου. Ανάλογη ικανοποίηση επικρατεί και στο υπουργείο Εξωτερικών. Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη όχι μόνο παρέμεινε στο πόστο της, όπως είχε δηλώσει ότι επιθυμεί, αλλά διεύρυνε σημαντικά τον αριθμό των κυβερνητικών στελεχών, τα οποία διατηρούν μαζί της άριστη πολιτική σχέση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις, πολλοί βουλευτές μιλούσαν για σημαντική αναβάθμιση της κ. Μπακογιάννη στο εσωκομματικό χρηματιστήριο.

Ανάλογο είναι το κλίμα και στο ΥΠΕΧΩΔΕ, όπου ο Γ. Σουφλιάς όχι μόνο διατήρησε τους δύο υφυπουργούς του με τους οποίους συνεργάζεται τα τελευταία πολλά χρόνια, αλλά πέτυχε τη μη αυτονόμηση του Περιβάλλοντος, όπως επιμόνως ζητούσαν βουλευτές και στελέχη από τον Κ. Καραμανλή, ιδιαίτερα τα δύο τελευταία χρόνια. O υπουργος ΠΕΧΩΔΕ, η γνώμη του οποίου λέγεται ότι υπήρξε καταλυτική για την τελική σύνθεση της κυβέρνησης, διατηρεί και αυτός σημαντικά ερείσματα στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο.

Μεταξύ των κερδισμένων της νέας κυβέρνησης, συγκαταλέγεται και ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης, ο οποίος όχι μόνο διασφάλισε την παραμονή του στο κρίσιμο πόστο του υπουργού Αμυνας -ιδιαίτερα στη συγκυρία που διανύουμε- αλλά πέτυχε και τη διατήρηση των δύο υφυπουργών του. Το ίδιο και ο κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος, λόγω της αναβάθμισής του στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, η οποία του εξασφαλίζει και τη συμμετοχή του στο κορυφαίο όργανο της Κυβερνητικής Επιτροπής. Στους κερδισμένους, τέλος, συγκαταλέγονται ο κ. Στ. Καλαφάτης, ο οποίος αναβαθμίστηκε σε υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, οι κ. Κ. Γκιουλέκας, ο οποίος αναλαμβάνει ρόλο υφυπουργού αρμόδιου για τα ΜΜΕ, Μιχ. Παπαδόπουλος, υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μιχ. Μπεκίρης υφυπουργός Μεταφορών και Γ. Κοντογιάννης, υφυπουργός Απασχόλησης. Επίσης, οι κ. Αθαν. Μπούρας, ο οποίος τοποθετήθηκε στη θέση του κ. Γ. Παπαθανασίου, Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, που πήγε στη θέση του Πέτρου Δούκα, Μαρ. Σαλμάς, που τοποθετήθηκε στη θέση του υφυπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργου Κωνσταντόπουλου και Ιωάν. Μπούγας, ο οποίος πήγε στη θέση του υφυπουργού Ανάπτυξης, Σταύρου Καλαφάτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή