«Μνηστήρας» της Ολυμπιακής τώρα η Marfin

«Μνηστήρας» της Ολυμπιακής τώρα η Marfin

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παράθυρο για την υπέρβαση του αδιεξόδου, που προκλήθηκε από την κήρυξη ως άγονου του διαγωνισμού για την Ολυμπιακή, ενδέχεται να ανοίγει το ενδιαφέρον για την αγορά της, που εκδήλωσε αιφνιδιαστικά χθες ο Ομιλος Marfin. «Η Ολυμπιακή είναι ένα κομμάτι της ιστορίας μας και της ζωής μας και θέλουμε να υπάρχει και να μας ξανακάνει υπερήφανους», επισημαίνει η MIG στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, γνωστοποιώντας το ενδιαφέρον της για την απόκτηση και των τριών εταιρειών του ομίλου.

«Τα θέλουμε όλα ή τίποτα» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της MIG Ανδρέας Βγενόπουλος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, υποστηρίζοντας ότι «η Ολυμπιακή πρέπει να κρατηθεί όπως ήταν, αλλιώς τι νόημα έχει η δυνατότητα επανακρατικοποίησης που προσφέρουμε».

Σημειώνεται ότι η MIG έθεσε τον όρο της διακομματικής συναίνεσης για να ανταποκριθεί στο κάλεσμα της κυβέρνησης, ενώ τονίζει ότι σε περίπτωση που έρθει σε συμφωνία παρέχει τη δυνατότητα στο Δημόσιο να προχωρήσει σε επανακρατικοποίηση της εταιρείας για διάστημα μέχρι και τρεις μήνες μετά τη διεξαγωγή των επόμενων εκλογών, έναντι του σχετικού, φυσικά, τιμήματος.

Πληροφορίες θέλουν τον όμιλο να προσφέρει συνολικά 210 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του πτητικού έργου, της επίγειας εξυπηρέτησης και της τεχνικής βάσης της Ολυμπιακής.

Αναλυτικά, τα 110 εκατ. ευρώ προορίζονται για την απόκτηση του ελέγχου των τριών εταιρειών και τα υπόλοιπα 100 εκατ. ευρώ για αγορά πρόσθετου εξοπλισμού και επιπλέον επενδύσεις. Η αποτίμηση του ανεξάρτητου εκτιμητή για το πτητικό έργο (χρήση του ονόματος – σήματος και ορισμένων slots) ήταν κατ’ ελάχιστο 45,7 εκατ. ευρώ, για τα περιουσιακά στοιχεία της επίγειας εξυπηρέτησης που τέθηκαν προς πώληση μέσω του διαγωνισμού ανήλθε σε 44,8 εκατ. ευρώ και για τα περιουσιακά στοιχεία της τεχνικής βάσης, που τέθηκαν προς πώληση, σε 16,7 εκατ. ευρώ.

Συνολικά δηλαδή η αποτίμηση ανέρχεται σε 107,2 εκατ. ευρώ, ποσό που συγκλίνει με το τίμημα που προσφέρει η MIG. Πληροφορίες θέλουν τη MIG να μην είναι διατεθειμένη να ανεβάσει το τίμημα σε περίπτωση που παρουσιαστεί επενδυτής με αυξημένη προσφορά.

Θα προκαλούσε «βλάβες»

Ο όμιλος, πάντως, δεν ενδιαφέρθηκε κατά την επίσημη διαγωνιστική διαδικασία για την Ολυμπιακή. Ο κ. Βγενόπουλος έκανε λόγο για μια επενδυτική διαδικασία σε μια περίοδο που υπήρχαν πολλές άλλες ευκαιρίες, δικαιολογώντας την απουσία της εταιρείας από την προηγούμενη φάση του διαγωνισμού.

Επικαλούμενος το κόστος για την ελληνική οικονομία και κατ’ επέκτασιν την επίδραση που θα είχε σε κλάδους όπου δραστηριοποιείται η MIG, ο κ. Βγενόπουλος δήλωσε ότι ενδεχόμενο κλείσιμο της Ολυμπιακής θα προκαλούσε «βλάβες» και στον ίδιο τον όμιλο. Δεν παρέλειψε δε να γνωστοποιήσει ότι η Lazard (ένας εκ των συμβούλων αποκρατικοποίησης της κυβέρνησης) είχε προσεγγίσει τον όμιλο, ο οποίος σ’ εκείνη τη φάση, είχε αποκλείσει ενδεχόμενη συμμετοχή του.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση από την πλευρά της αναμένει τις υπόλοιπες συμμετοχές, υποστηρίζοντας ότι όλες θα εξεταστούν με τη δέουσα σοβαρότητα και προσοχή. Πιθανολογείται ότι θα υπάρξει ανταπόκριση του εφοπλιστή κ. Β. Ρέστη στην έκκληση που απηύθυνε η διυπουργική επιτροπή, μετά την κήρυξη του διαγωνισμού ως άγονου.

Η κυβέρνηση εμμένει

Η αισιοδοξία, πάντως, για την έκβαση του εγχειρήματος δεν είναι διάχυτη, ενώ αναμένεται η έγκριση από την Ε. Ε. της διαδικασίας που ακολουθεί η κυβέρνηση. Η έγκριση θεωρείται σχεδόν βέβαιη μετά και τις φερόμενες σχετικές διαβεβαιώσεις του επιτρόπου Παρακολούθησης.

Η κυβέρνηση, ωστόσο, εμμένει στη θέση της για ανάγκη αποφυγής μονοπωλιακών συνθηκών στην εσωτερική αεροπορική αγορά, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να αποκλείσει κανέναν από τη διαδικασία της απευθείας διαπραγμάτευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή