Βολές κατά ΝΑΤΟ χθες στη Βουλή

Βολές κατά ΝΑΤΟ χθες στη Βουλή

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τις θεμελιώδεις ιδεολογικές διαφορές τους, το ΚΚΕ και ο ΛΑΟΣ χθες στη Βουλή συμπορεύθηκαν, και μάλιστα με υψηλότατους στόχους αμφότεροι, σε μια διαρκείας αντιΝΑΤΟϊκή επίθεση. Αφορμή ήταν η συζήτηση για την κύρωση από την ελληνική Βουλή μνημονίου διεύρυνσης της Ατλαντικής Συμμαχίας, με προσεχή νέα μέλη την Αλβανία και την Κροατία.

Η κ. Λιάνα Κανέλλη (ΚΚΕ) χαρακτήρισε το ΝΑΤΟ «ιμπεριαλιστικό μηχανισμό προώθησης ειδικών ταξικών, καπιταλιστικών συμφερόντων». Λίγο αργότερα, ο κ. Αδ. Γεωργιάδης (ΛΑΟΣ) έκανε λόγο για ένα «συνασπισμό συμφερόντων», στον οποίο η χώρα μας δεν πρέπει να έχει θέση.

Ωστόσο, η επιχειρηματολογία του βουλευτή του ΛΑΟΣ και ο έντονος τρόπος της ομιλίας του που έδειχνε να έχει διαρκή στόχο τα δύο μεγάλα κόμματα, προκάλεσε άμεσα τις αντιδράσεις τόσο του παριστάμενου υφυπουργού Εξωτερικών κ. Μιλτ. Βαρβιτσιώτη, όσο και του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ για θέματα εξωτερικής πολιτικής κ. Ανδ. Λοβέρδου.

Αρνητικός απέναντι στο ΝΑΤΟ, συνεπώς και στο μνημόνιο που προβλέπει τη διεύρυνσή του, εμφανίστηκε ο κ. Γ. Μπανιάς (ΣΥΡΙΖΑ), αλλά με σαφώς χαμηλότερους τόνους και παραθέτοντας σειρά επιχειρημάτων που ενίοτε έλαβαν τη μορφή και ρητορικών ερωτημάτων: «Τι έκανε το ΝΑΤΟ κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, στη Γιουγκοσλαβία παλαιότερα ή και πρόσφατα στην αιματηρή επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα; Είναι ένας επιθετικός οργανισμός και γι’ αυτό λέμε ότι πρέπει να διαλυθεί», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μπανιάς.

ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. υπερψήφισαν

Τελικώς, το Μνημόνιο υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές των δύο μεγάλων κομμάτων. Οσοι εξ αυτών έλαβαν το λόγο, υποστήριξαν ότι είναι προς όφελος ειδικών ελληνικών συμφερόντων αλλά και για την ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας το να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ η Αλβανία και η Κροατία. Σε μια αποστροφή της ομιλίας του δε, ο κ. Θ. Πάγκαλος απευθυνόμενος κυρίως στο ΚΚΕ είπε ότι δεν μπορούν οι Ελληνες να αρνηθούν σε άλλους λαούς την προοπτική που εκείνοι επιλέγουν.

Οι υψηλοί τόνοι διατηρήθηκαν μάλιστα μέχρι αργά το βράδυ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή