Εφυγε ένας υποστηρικτής των μειονοτήτων

Εφυγε ένας υποστηρικτής των μειονοτήτων

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΠΩΛΕΙΑ. Εχαιρε της εκτίμησης και του σεβασμού όλου του επιστημονικού κόσμου, στην Ελλάδα και διεθνώς. Ο καθηγητής Σάββας Αγουρίδης πέθανε προχθές σε βαθιά γεράματα, μένοντας μέχρι το τέλος ενεργός. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1921 και στη διάρκεια της Κατοχής τελείωσε το πανεπιστήμιο. Εκανε μεταπτυχιακά στην Αμερική, εργάστηκε στη Μέση Εκπαίδευση, στη ΧΑΝ Αθηνών και στη Διεθνή Κοινωνική Υπηρεσία για την αποκατάσταση των Προσφύγων.

Δίδαξε στη Θεολογική Σχολή των Πανεπιστημίων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αλλά δεν περιορίστηκε μόνο στο στενά διδακτικό του έργο. Ηταν μέλος της Societas Novi Testamenti, πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών κατά του Ρατσισμού, αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Βιβλικών Εταιρειών, μέλος της Κυβερνητικής Επιτροπής Βιοηθικής, επί πολλά χρόνια πρόεδρος του Εκπαιδευτικού και Φιλανθρωπικού Ιδρύματος «Αρτος Ζωής». Δίδαξε και μετείχε σε πολλά θεολογικά και οικουμενικά συνέδρια και έχει γράψει πλήθος βιβλίων: «Τα Απόκρυφα και Ψευδεπίγραφα της Παλαιάς Διαθήκης», «Ιστορία των Χρόνων της Καινής Διαθήκης», «Ιστορία της θρησκείας του Ισραήλ», και πολλές εκθέσεις για την Καθολική Κοινότητα, την Κοινότητα Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά, την Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία, τα Νέα Θρησκευτικά Κινήματα, τη Θρησκευτικότητα των Ελλήνων κ.λπ.

Υπήρξε μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του Ελσίνκι, υπηρέτησε τα δικαιώματα των μειονοτήτων και τη θρησκευτική ελευθερία, καθώς και τα δικαιώματα όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων, νέων και παλαιών. Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι με ανακοίνωσή του αποχαιρέτισε τον Σάββα Αγουρίδη, ως έναν «από τους στυλοβάτες του. Ο Σάββας Αγουρίδης απέδειξε πως μπορεί να είναι σήμερα κάποιος ταυτόχρονα άξιος χριστιανός και ασυμβίβαστος υποστηρικτής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Το κύρος του και η επίδραση που είχε στη σκέψη πολλών φαίνεται από τα κείμενα που ήδη γέμισαν τα blogs: «Δάσκαλος, γεμάτος ενέργεια, πολύ ανοιχτός σε σύγχρονα ρεύματα, ο Σάββας Αγουρίδης έφυγε από τη ζωή», σημειώνεται. «Υπήρξε ένας φωτισμένος πνευματικός άνθρωπος, με σπουδαίο συγγραφικό έργο, ένας θεολόγος της αλληλεγγύης και της κοινωνικής απελευθέρωσης», λέει η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Συνασπισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή