Ο «σύνθετος κόσμος» του Σ. Δανέζη

Ο «σύνθετος κόσμος» του Σ. Δανέζη

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ. Σημαντικό άνοιγμα σε έναν συγκεκριμένο κλάδο της φωτογραφίας, στο φωτορεπορτάζ πραγματοποιεί εδώ και λίγες ημέρες με την έκθεση «Ενας σύνθετος κόσμος» ένα από τα μεγάλα μουσεία της πρωτεύουσας, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Ο δημοσιογράφος Σωτήρης Δανέζης, ο δημιουργός της σειράς ντοκιμαντέρ του Μega «Εμπόλεμη Ζώνη», εκθέτει φωτογραφίες που τράβηξε στα κενά των γυρισμάτων, στις τέσσερις γωνιές του κόσμου.

Κάθε χώρα, ένας κόσμος

«Ελάχιστοι γνώριζαν ότι κρατούσα φωτογραφική μηχανή και τραβούσα στο περιθώριο των γυρισμάτων της εκπομπής», είχε αναφέρει με κάποια συστολή στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της έκθεσης. Αν και πρόκειται για πάρεργο ενός «μη επαγγελματία φωτογράφου», η ποιότητα ορισμένων φωτογραφιών της έκθεσης, με τίτλο «Ενας σύνθετος κόσμος», είναι εφάμιλλη εκείνων των φωτορεπόρτερ του θρυλικού πρακτορείου Μagnum.

Μοναδική έγνοια του Δανέζη ήταν η φωτογραφική αποτύπωση της κατάστασης που επικρατούσε σε κάθε χώρα. Η έκθεση, που περιλαμβάνει 100 τυπωμένες εικόνες από 25 χώρες, είναι χωρισμένη σε πέντε θεματικές ενότητες: ανάγκες/αιτίες, συγκρούσεις/λύσεις, πίστη/φανατισμός, ηττημένοι/νικητές και καταλήγει στην γενική ενότητα «Σύνθετος κόσμος». Τα έσοδα θα διατεθούν στη ΜΚΟ «Praksis». Το χαρακτηριστικό του φωτορεπορτάζ, σε αντίθεση με την καλλιτεχνική φωτογραφία, είναι ότι πρόκειται για εικόνες-μαρτυρίες γεγονότων, οι οποίες χρήζουν επεξήγησης, δηλαδή λεζάντας που θα τις εντάξει στο ιστορικό και γεωγραφικό τους πλαίσιο.

Ο επιμελητής της έκθεσης, Βαγγέλης Ιωακειμίδης, θέλησε να διαχωρίσει τις εικόνες από τις λεζάντες τους, «απομονώνοντας τη γλώσσα της φωτογραφίας». Ετσι τοποθέτησε στην αρχή της έκθεσης εικόνες από όλες τις ενότητες χωρίς λεζάντες, ενώ στο τέλος ο επισκέπτης μπορεί να βρει όλα τα στοιχεία κάθε φωτογραφίας, ανατρέχοντας σε δέκα ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Η έκθεση συμπληρώνεται με τη βιντεοπροβολή 126 εικόνων και εκτενών αποσπασμάτων από ντοκιμαντέρ της «Εμπόλεμης Ζώνης». Στόχος του εγχειρήματος είναι να δοθούν ερεθίσματα στους θεατές, ώστε να βγουν από τον περιχαρακωμένο μικρόκοσμό τους και να προβληματιστούν για τα όσα ολέθρια συμβαίνουν στις τέσσερις γωνιές της γης.

Οι διοργανωτές της έκθεσης, που θα διαρκέσει ώς την 1η Μαρτίου, αντιπαρέβαλαν τις τυπωμένες εικόνες στις αντίστοιχες φευγαλέες της τηλεόρασης, που περνούν και χάνονται, προκειμένου να υπογραμμίσουν το συγκινησιακό φορτίο της φωτογραφίας, η οποία έχει ακόμα τη δύναμη να ευαισθητοποιεί τον θεατή στην «κατανόηση της πολυπρισματικής αλήθειας» του κόσμου.

Ο καθημερινά, όμως, βομβαρδιζόμενος με χιλιάδες αντίστοιχες εικόνες (πραγματικών και εικονικών γεγονότων) τηλεθεατής, διαθέτει άραγε ακόμα την ικανότητα σύνδεσής τους με την πραγματικότητα ή μήπως αδυνατεί να αναγνωρίσει οποιαδήποτε αλήθεια σε αυτές;

«Σύνθετος κόσμος». Εκθεση φωτογραφίας Σωτήρη Δανέζη. Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Βασιλίσσης Σοφίας και Νεοφύτου Δούκα, Κολωνάκι). Διάρκεια έως 1η Μαρτίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή