Σόφτμπολ, ένα «γυναικείο» σπορ για όλους

Σόφτμπολ, ένα «γυναικείο» σπορ για όλους

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγγενικό του μπέιζμπολ, είναι το σόφτμπολ. Ο περισσότερος κόσμος στην Ελλάδα (τουλάχιστον αυτοί, που γνωρίζουν την ύπαρξη των δύο αθλημάτων), θεωρεί πως είναι σπορ μόνο για τις γυναίκες. Και τούτο, διότι στους Ολυμπιακούς Αγώνες το σόφτμπολ ήταν αποκλειστικά γυναικείο άθλημα, ενώ και στη χώρα μας ουσιαστικά μόνο γυναίκες το παίζουν. Παρά ταύτα, στις ΗΠΑ, από όπου κατάγεται παίζεται και από άνδρες αλλά ακόμη και από μεικτές ομάδες. Πολύ γνωστή είναι στους παλαιότερους, η φωτογραφία του πρώην (1977-1980) προέδρου των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ να παίζει σόφτμπολ.

Απόγονος του μπέιζμπολ

Το άθλημα προέρχεται από το μπέιζμπολ το οποίο παίζεται για περισσότερα από 150 χρόνια. Το σόφτμπολ πρωτοεμφανίστηκε το 1890 στο Ιλινόι. Το 1926 πήρε συγκεκριμένη μορφή και θεσπίστηκαν οι πρώτοι κανονισμοί. Εγινε δημοφιλές σε ΗΠΑ, Καναδά, Κεντρική και Νότια Αμερική, Ασία, Κίνα, Κορέα και Ιαπωνία. Στην Ευρώπη οι χώρες που έχουν αναπτύξει το σόφτμπολ σε καλό επίπεδο είναι η Ιταλία, η Ολλανδία, η Τσεχία, η Ισπανία, η Μ. Βρετανία, το Βέλγιο και η Δανία. Στο Ολυμπιακό πρόγραμμα εντάχθηκε το 1996 στην Ατλάντα. Παίχτηκε τέσσερις φορές. Στο Λονδίνο δεν θα διεξαχθούν αγώνες σόφτμπολ και μπέιζμπολ. Οι φίλοι των αθλημάτων αυτών αισιοδοξούν, ότι θα επανέλθουν στο Ολυμπιακό πρόγραμμα το 2016, γιατί ευελπιστούν πως οι Αγώνες θα διεξαχθούν στις ΗΠΑ ή στην Ιαπωνία.

Από το 1998 στην Ελλάδα

Η Ελληνική Ομοσπονδία άρχισε δραστηριότητα στα τέλη του 1998, εν όψει, τότε, των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, που έγιναν στην Αθήνα. Ιδρύθηκαν αρκετά, για τα δεδομένα της Ελλάδος, σωματεία, ενώ κάποια άλλα υπάρχοντα συνέστησαν τμήμα σόφτμπολ. Μετά τους Αγώνες, όμως, μειώθηκαν και πέρσι στο πανελλήνιο πρωτάθλημα πήραν μέρος μόνο επτά. Ο ομοσπονδιακός προπονητής, Κώστας Θεοδωρίδης, πάντως, θεωρεί, ότι για τα μέτρα της χώρας μας δεν είναι και λίγες, αφού, όπως λέει, στην Κίνα υπάρχουν μόνο εννέα ομάδες. Ο ίδιος είναι προπονητής και στην πρωταθλήτρια ομάδα της Ελλάδος, το Μαρούσι 2004, που πέρσι σημείωσε μια αξιόλογη επιτυχία. Αναδείχθηκε πρώτη στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Β’ κατηγορίας και προβιβάστηκε στην κορυφαία. Συγκαταλέγεται, δηλαδή, στις δέκα ισχυρότερες της Ευρώπης.

Ασφαλές άθλημα

Οι ειδικοί θεωρούν, ότι το σόφτμπολ είναι από τα ασφαλέστερα αθλήματα σε ανοιχτό γήπεδο. Παίζεται από όλες τις ηλικίες, τόσο σε επαγγελματικό επίπεδο όσο και για διασκέδαση.

Κατ’ αρχήν ο σκοπός του σόφτμπολ είναι να χτυπήσεις την μπάλα με ένα ρόπαλο (bat) όσο το δυνατόν πιο δυνατά και ύστερα να τρέξεις γρήγορα γύρω από τις βάσεις (bases) για να σκοράρεις στην κεντρική – τελική βάση (home plate). Οι παίκτριες (θα μιλάμε για γυναίκες, αφού, όπως προαναφέραμε, παίζεται πιο πολύ από αυτές) της αντίπαλης ομάδας παίρνουν τις θέσεις τους στο γήπεδο και προσπαθούν να εμποδίσουν την παίκτρια με το ρόπαλο (batter) να σκοράρει.

Οι γνώστες του αθλήματος επισημαίνουν πως, με περισσότερη εμβάθυνση στους κανόνες του παιχνιδιού η παρακολούθηση του σόφτμπολ γίνεται ακόμα πιο συναρπαστική. Και τούτο, διότι γίνεται φανερό γιατί η καλύτερη batter ενίοτε δεν χτυπάει την μπάλα δυνατά, αλλά επίτηδες πολύ ελαφρά. «Τότε καταλαβαίνεις γιατί το κοινό αντιδρά τόσο εκδηλωτικά κατά τη διεξαγωγή ενός εντυπωσιακού double play», τονίζουν. Τι είναι το double play; «Ο τρόπος παιχνιδιού από την άμυνα, κατά τον οποίο δύο επιθετικές παίκτριες βγαίνουν έξω αναγκαστικά, ως αποτέλεσμα συνεχόμενης ενέργειας», αναφέρει το γλωσσάρι του σόφτμπολ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή