«Χειρότερα και από καθαρίστριες»

«Χειρότερα και από καθαρίστριες»

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της εργασιακής αυθαιρεσίας, σύμφωνα με τις καταγγελίες στελεχών του χώρου και συνδικαλιστών, αποτελεί το καθεστώς εργασίας των σεκιούριτι στους σταθμούς του ΗΣΑΠ. Αυτό επιβεβαιώνεται και από πρόσφατο έλεγχο που έκανε η Επιθεώρηση Εργασίας Ν. Ιωνίας σε αποβάθρες ΗΣΑΠ -από τον Περισσό μέχρι και την Κηφισιά.

«Σε σχέση με όλες τις εργολαβίες που έχει πάρει ο ΗΣΑΠ, οι σεκιούριτι βρίσκονται στην πλέον δυσμενή θέση εργασιακά. Χειρότερα και από τις καθαρίστριες», δηλώνει ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Εργαζομένων του ΗΣΑΠ κ. Βασίλης Σταθούσης. Ο έλεγχος στον ΗΣΑΠ έγινε κατόπιν καταγγελίας των Σωματείων Εργαζομένων ΗΣΑΠ στα τέλη του περασμένου Απριλίου. Στην καταγγελία, που είχε σταλεί μερικές εβδομάδες νωρίτερα, οι συνδικαλιστές -εκτός από τον εργασιακό μεσαίωνα που ζουν οι φύλακες- κατήγγειλαν και τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτή η κατάσταση για την ασφάλεια του οργανισμού. Μεταξύ άλλων κατήγγειλαν ότι:

Οι εργαζόμενοι στις εταιρείες σεκιούριτι είναι στην πλειονότητά τους ανεκπαίδευτοι. Η κατάσταση επιδεινώνεται λόγω και των συνεχών αλλαγών του προσωπικού (προσλήψεις – απολύσεις).

Δεν γνωρίζουν τα όρια ευθύνης τους, ούτε καν πού βρίσκονται τα μέσα πυρόσβεσης και πώς χρησιμοποιούνται.

Δεν επιτρέπεται στους ελεγκτικούς μηχανισμούς του ΗΣΑΠ να έχουν πρόσβαση στα βιβλία όπου καταγράφονται οι περίπολοι.

Εργαζόμενοι που διεκδικούν τα νόμιμα έχουν δεχτεί απειλές.

«Δεν βρήκαμε αναρτημένες καταστάσεις. Δεν δίνουν δώρο Πάσχα και Χριστουγέννων και άδειες. Πολλοί μας είπαν ότι ήρθαν στη δουλειά πριν από λίγες μέρες, αλλά οι μηχανοδηγοί τούς χαιρετούσαν με τα μικρά τους ονόματα. Δεν είχαν ΙΚΑ, αλλά φοβόντουσαν να το πουν διότι απειλούνταν ότι θα διωχθούν και οι ίδιοι σ’ αυτήν την περίπτωση», είπε στην «Κ» κ. Κώστας Ηλιόπουλος, που παρίστατο στον έλεγχο.

Το έργο της φύλαξης του ΗΣΑΠ έχει παραχωρηθεί στην εταιρία G4S, αλλά οι εργαζόμενοι έχουν προσληφθεί από άλλες εταιρείες (τουλάχιστον τρεις). Ανώτατο στέλεχος της G4S δήλωσε στην «Κ» ότι η συνεργασία με τις άλλες εταιρείες είναι καθόλα νόμιμη, με βάση τις διατάξεις για την επινοικίαση προσωπικού. «Αν διαπιστωθεί παράβαση, τότε σίγουρα θα υπάρξουν κυρώσεις», ανέφερε. Από την πλευρά της, και η ηγεσία του ΗΣΑΠ διεξάγει ανεξάρτητη έρευνα για παραβάσεις από την εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο της φύλαξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή