Σοβαρά ασθενής από τη γρίπη Ελληνας 33 ετών

Σοβαρά ασθενής από τη γρίπη Ελληνας 33 ετών

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρώτο σοβαρό περιστατικό του νέου ιού της γρίπης στη χώρα μας ανέφεραν χθες οι υγειονομικές αρχές. Πρόκειται για έναν άνδρα 33 ετών ο οποίος -τουλάχιστον έως χθες το απόγευμα- νοσηλευόταν με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας δημόσιου νοσοκομείου και η κατάσταση της υγείας του χαρακτηριζόταν από τους θεράποντες ιατρούς του ως σοβαρή.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, «Ελληνας πολίτης 33 ετών που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα εισήλθε σε νοσοκομείο του ΕΣΥ στις 19 Ιουλίου 2009 με πνευμονία. Επειτα από εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκε σήμερα θετικός στον ιό της νέας γρίπης. Νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου υπό στενή παρακολούθηση και φροντίδα και η κατάστασή του χαρακτηρίζεται σοβαρή». Υπενθυμίζεται ότι έχει καταγραφεί και στο παρελθόν στη χώρα μας άτομο που είχε νοσήσει από τον νέο ιό της γρίπης και εμφάνισε και πνευμονία, ωστόσο ο 33χρονος είναι ο πρώτος ασθενής της γρίπης που χρήζει φροντίδας σε εντατική. Σημειώνεται ότι για λόγους ιατρικού απορρήτου δεν ανακοινώθηκε σε ποιο νοσοκομείο νοσηλευόταν ο 33χρονος. Πληροφορίες πάντως ανέφεραν ότι ο ασθενής βρισκόταν σε νοσοκομείο της νησιωτικής χώρας, καθώς και ότι ανήκει στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ειδικοί επιστήμονες μιλώντας στην «Κ» χαρακτήριζαν ως αναμενόμενο να υπάρξει και στην Ελλάδα σοβαρό περιστατικό της νόσου και επεσήμαναν ότι δεν θα πρέπει να επικρατήσει πανικός λόγω της συγκεκριμένης εξέλιξης.

Τα συμπτώματα

Σύμφωνα με το Κέντρο Υγείας και Πρόληψης Νοσημάτων, τα συμπτώματα που θα πρέπει να οδηγήσουν αμέσως τους ασθενείς με γρίπη στην αναζήτηση ιατρικής βοήθειας είναι η δυσκολία στην αναπνοή ή ο πόνος στο στήθος, η ιδιαίτερα έντονη συμπτωματολογία (π. χ. έντονος πονόλαιμος, έντονος βήχας, σοβαρή κακουχία κ. α.), η παράταση του πυρετού για περισσότερες από 3 – 4 ημέρες, το μελάνιασμα στα χείλη, οι συνεχείς έμετοι, τα σημεία αφυδάτωσης (όπως ζάλη στην όρθια στάση, μείωση της ποσότητας των ούρων ή στα νεογνά έλλειψη δακρύων όταν κλαίνε), τα επεισόδια σπασμών, σημεία σύγχυσης και αποπροσανατολισμού και νωθρότητα στα βρέφη.

Εν τω μεταξύ, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ενημερώσει ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος την αρμόδια Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας γρίπης. Προχθές, δέκα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με επιστολή τους προς την πρόεδρο της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων εκφράζουν την αγωνία τους σχετικά με τον σχεδιασμό για την προστασία των μαθητών εν όψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς και καλούν τον υπουργό Παιδείας κ. Αρη Σπηλιωτόπουλο να ενημερώσει σχετικά τα μέλη της επιτροπής. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη ενέργεια επεσήμανε ότι για το θέμα αυτό υπάρχει στενή συνεργασία με όλους τους φορείς και τόνισε ότι «σχεδιάζουμε, ήδη, με βάση όλα τα πιθανά σενάρια. Προετοιμαζόμαστε, σε όλα τα επίπεδα, για το καλύτερο και το χειρότερο». «Το υπουργείο έχει ήδη εκπονήσει επιχειρησιακό σχέδιο για τη νέα γρίπη, το οποίο, έπειτα από συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο Υγείας θα καταλήξει σε λεπτομέρεια για κάθε βήμα εξέλιξης της νόσου» δήλωσε, αλλά απέφυγε να επεκταθεί σε λεπτομέρειες αναφέροντας πως «δεν είναι της παρούσης να κοινοποιηθούν οι βασικές παράμετροι του επιχειρησιακού σχεδίου, γιατί αυτό επιτείνει τα σενάρια πανικού και καταστροφολογίας».

Το ερχόμενο διάστημα αναμένεται να οριστικοποιηθεί και το νέο Εθνικό Σχέδιο Πανδημίας Γρίπης από πλευράς του υπουργείου Υγείας, το οποίο θα περιγράφει με λεπτομέρειες τις δράσεις των εμπλεκόμενων φορέων για την αντιμετώπιση του πανδημικού κύματος γρίπης που αναμένεται από το φθινόπωρο. Σημειώνεται ότι ανάλογα με τις εξελίξεις της δραστρηριότητας της γρίπης θα αναθεωρείται και το σχέδιο πανδημίας.

Λεπτομέρειες στο σχέδιο

Στο πλαίσιο του σχεδίου θα περιγράφονται με λεπτομέρειες οι ομάδες πληθυσμού που θα εμβολιαστούν και ο χρόνος εμβολιασμού ανά ομάδα, αλλά και ο αριθμός των αντιιικών φαρμάκων και των εμβολίων που θα χρειαστούν τελικά για την προφύλαξη του πληθυσμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Υγείας έχει εξετάσει και τις εναλλακτικές ενέργειες ακόμα και στην περίπτωση που κάποια φαρμακευτική εταιρεία δηλώσει αδυναμία να αντεπεξέλθει στον όγκο των παραγγελιών.

Ενημέρωση από την Εκκλησία

Στη διάθεση της πολιτείας θέτει η Εκκλησία τον μηχανισμό της, προκειμένου να συμβάλει στην ενημέρωση των πολιτών για τη νέα γρίπη. Τη διαβεβαίωση έδωσε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος δέχθηκε στην Αρχιεπισκοπή τον υπουργό Υγείας κ. Δημ. Αβραμόπουλο. Ερωτηθείς για τις συστάσεις που θα δώσει η Εκκλησία στους πολίτες είπε ότι, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, «θα βρούμε πρακτικούς τρόπους για να ενημερώσουμε τους πιστούς». Σε ερώτηση για τις πιθανότητες μετάδοσης του ιού από τη Θεία Κοινωνία, ο κ. Ιερώνυμος με ιδιαίτερη σαφήνεια σημείωσε ότι «αυτά είναι ιερά και θεολογικά θέματα που δεν συζητιούνται».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή