Απολαυστική μουσική

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κέτιλ Μπγιόρνσταντ
«Η λέσχη των νέων πιανιστών»
Μτφρ. Γιουλίκα Σαμαρά, εκδόσεις «Πόλις», σελ. 444

Μουσική, εφηβεία, αγάπη, σεξ, θάνατος, τέμπο και ακόρντα. Μέσα από μια τραγωδία. Στο Οσλο, τα χρόνια της δεκαετίας του ’60, όπου μια ομάδα ανήσυχων νέων που λατρεύουν την κλασική, παθιάζονται, ανταγωνίζονται και ζουν γύρω από το όνειρο και τον εφιάλτη των μουσικών διαγωνισμών. Οι ήρωες του Κέτιλ Μπγιόρνσταντ είναι συμπαθείς, άμεσοι, μοναχικοί με τον τρόπο τους, δεξιοτέχνες της μουσικής. Πιανίστας και συνθέτης κυρίως της τζαζ και ο ίδιος ο συγγραφέας, παρασύρει τον αναγνώστη από την πρώτη κιόλας σελίδα με όσα συμβαίνουν όταν ο βασικός ήρωας του ο Αλεξ και η οικογένειά του πάνε για μπάνιο στο Τάτερμπεργκετ.

Μέσα από την ιστορία του Αλεξ, της μητέρας του που τον έμαθε να αναγνωρίζει την αξία της κλασικής μουσικής, του πατέρα που στεκόταν πάντα στο περιθώριο και της επαναστατημένης αδερφής Κατρίνε, η οποία δεν αντέχει τις οικογενειακές στιγμές χαράς, ξετυλίγονται τα όνειρα και οι φιλοδοξίες μιας συντροφιάς εφήβων που αγαπούν όλοι με την ίδια ένταση την καλή μουσική.

Ο συγγραφέας μέσα απ’ αυτούς δείχνει και τη δική του αγάπη σε αυτό το είδος, αλλά και τον ρόλο που έπαιξε στη μεταστροφή του στην τζαζ, ο Μάιλς Ντέιβις. Καμιά επίδειξη, κανένας στόμφος. Ολα παρουσιάζονται φυσικά.

Ιδιαίτερα αγαπητός στην πατρίδα του και όχι μόνο, ο Κέτιλ Μπγιόρνσταντ έχει συνεργαστεί με προσωπικότητες όπως ο Ζαν Λικ Γκοντάρ και ο Κεν Λόουτς, ενώ έχει δώσει το στίγμα του, ως μουσικός, με την τεχνική του στο πιάνο και τις διαλεχτές για τη λιτότητα και αμεσότητά τους συνθέσεις του. Εχει ηχογραφήσει περίπου 50 δίσκους, μεταξύ αυτών και στην ΕCΜ, δισκογραφική με χαρακτήρα, ενώ βιβλία του έχουν εκδοθεί σε 14 χώρες. Το συγκεκριμένο, μάλιστα, απέσπασε το 2008 το βραβείο αναγνωστών στη Γαλλία.

Στις σελίδες του, ο αναγνώστης συχνά παρασύρεται από την εφηβική ορμή, από τις συγχορδίες που έχουν πρωταγωνιστική θέση. Ο συγγραφέας σου δημιουργεί διάθεση στην πρώτη κιόλας διακοπή της ανάγνωσης, να βάλεις στο πικάπ παλιά βινύλια του Σούμπερτ, του Ραβέλ, ειδικά του Ντεμπισί, μελωδίες και έργα που θες να θυμηθείς ή να ανακαλύψεις εκ νέου, μέσα από καλά ηχεία τα οποία αναδεικνύουν το φυσικό άκουσμα.

Σαν μια καλή συναυλία που δεν θες να χάσεις, αφήνεσαι στο μυθιστόρημα που σημαδεύεται από ένα θάνατο, ανεκπλήρωτους έρωτες, απαιτητικές σχέσεις νέων ταλέντων με δασκάλους, καταπιεστικούς γονείς και λεπτές ισορροπίες εφήβων.

Ιστορίες της μουσικής στο χαρτί από τον Κέτιλ Μπγιόρνσταντ που έκανε το δικό του ντεμπούτο στα 16 του, παίζοντας το «Τρίτο κοντσέρτο για πιάνο» του Μπέλα Μπάρτοκ με τη Φιλαρμονική του Οσλο, αλλά ενέδωσε στην ελεύθερη γοητεία του «Ιn Α Silent Way» του Μ. Ντέιβις. Ισως γι’ αυτό, εδώ, μοιάζουν όλα τόσα αληθινά με τις ανατροπές της ζωής. Ακόμη και η θλίψη γίνεται απολαυστικά μουσική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή