Ανασκαφές συμπληρώνουν τον αρχαιολογικό χάρτη της Αττικής

Ανασκαφές συμπληρώνουν τον αρχαιολογικό χάρτη της Αττικής

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ. Ηταν πριν από δύο χρόνια όταν στην Κηφισιά, επί των οδών Τατοΐου και Ραγκαβή, βρέθηκε συγκρότημα ρωμαϊκών χρόνων με διάφορες φάσεις που χρονολογούνται από τον 2ο έως τον 5ο αι. μ.Χ. Σ’ ένα μάλιστα δωμάτιο του συγκροτήματος εντοπίστηκαν υπολείμματα τοιχογραφιών με φυτική διακόσμηση εντός πλαισίων που μιμούνται ορθομαρμάρωση.

Ηταν από τις τελευταίες ανασκαφές της Β΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων που τα τελευταία χρόνια, με όλη αυτή την ανοικοδόμηση που παρατηρείται εκτός κέντρου, τη μετακίνηση του πληθυσμού στα Μεσόγεια αλλά και τα μεγάλα έργα της Αττικής, γέμισε τις αποθήκες της με καινούργια ευρήματα. Υλικό που ναι μεν απασχολεί τους ήδη φορτωμένους υπαλλήλους της, έχει όμως ιδιαίτερη σημασία για την επιστημονική κοινότητα αφού συμπληρώνει και διαμορφώνει την τοπογραφία της Αττικής.

Στο Τατόι

Σε ένα άλλο σημείο, στο Τατόι, μια μικρή ανασκαφική έρευνα αποκάλυψε τμήμα του τείχους των Λακεδαιμονίων. Μη ξεχνάμε ότι η θέση της Δεκέλειας οδήγησε τους Σπαρτιάτες να την καταλάβουν, να την τειχίσουν και να εγκαταστήσουν εκεί μόνιμη φρουρά για εννέα ολόκληρα χρόνια, πετυχαίνοντας τον αποκλεισμό της Αθήνας.

Ανάμεσα σε όσα βρέθηκαν στον χώρο ήταν τμήματα από επιτύμβιες στήλες, μαρμάρινες λήκυθοι και λουτροφόροι, επιτύμβιοι κιονίσκοι αλλά και αμφίγραφη στήλη του 4ου αι. π.Χ. που φέρει την επιγραφή της φατρίας των Δημοτιονιδών, από την οποία φαίνεται ότι στον Δήμο υπήρχε «ο οίκος» όπου γινόταν η συνάθροιση των δημοτών, Δεκελεικό ιερό, ιερό της Λητούς και βωμός του Διός Φρατρίου.

Ενα-ένα απαριθμούσε τα παραδείγματα η Ιωάννα Τσιριγώτη – Δρακωτού, προϊσταμένη της Β΄ ΕΠΚΑ, προχθές στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, παρουσιάζοντας τα στοιχεία που σιγά σιγά αλλάζουν τον χάρτη της Αττικής. Αλλο εντυπωσιακό παράδειγμα είναι και το αρχαίο θέατρο που βρέθηκε στον Δήμο Αχαρνέων. Η ύπαρξή του ήταν γνωστή και από παλιές επιγραφές, το 2007, όμως, η αποκάλυψη μιας πλήρους κερκίδας αποτελούμενης από 11 αβεστολιθικές βαθμίδες εδωλίων, τμήμα ορχήστρας κ.ά., ενθουσίασε πολλούς.

Περιοχή Μαραθώνα

Σημαντικά στοιχεία τα τελευταία χρόνια έδωσε και η περιοχή του Μαραθώνα κυρίως με τις εργασίες για τα ολυμπιακά έργα. Σε όλο το μήκος της Λεωφόρου Μαραθώνος, υπογράμμισε η κ. Δρακωτού, από την αφετηρία του Μαραθωνίου δρόμου, που βρέθηκε το υδρευτικό έργο ρωμαϊκών χρόνων, μέχρι το Πικέρμι, εντοπίστηκαν ταφές και κτίσματα όλων των περιόδων που βεβαιώνουν συνεχή και πυκνή κατοίκηση. Βέβαια, τα ζητούμενα της έρευνας για τον Μαραθώνα είναι πολλά. Κι αν η γενική επιθυμία είναι να εντοπιστεί πού βρίσκεται ο οικισμός της εποχής της περίφημης μάχης, η έκπληξη των αρχαιολόγων ήταν ευχάριστη. Τα ευρήματα (κλασικής περιόδου) από μια σύντομη έρευνα κατά τη διάνοιξη σκάμματος για την τοποθέτηση αγωγού, στην περιοχή Πλάσι, κοντά στην παραλία του Μαραθώνα, έδειξαν πως θα μπορούσαν να έχουν σχέση με τον οικισμό. Επτά τοίχοι, μια κεραμική και μια ακέραιη λήκυθος του 5ου αι. π.Χ. δεν ήταν λίγα.

Ο προβληματισμός ενισχύθηκε με τον εντοπισμό του μεγάλου δημόσιου κτιρίου, ίσως ναού, της ίδιας εποχής στη θέση Αρνός, του Βρανά. Αλλά και μιας επιγραφής στο μικρό έλος στην Μπρεξίζα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή