Η βιβλιοθήκη Στάικου στο Ιδρυμα Ωνάση

Η βιβλιοθήκη Στάικου στο Ιδρυμα Ωνάση

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΥΛΛΟΓΗ. Από χθες το μεσημέρι, μια νέα βιβλιοθήκη, που περιλαμβάνει περισσότερους από 1.400 τίτλους και περίπου 2.000 τόμους (μαζί με τα αντίτυπα), στεγάζεται στο κέντρο της Αθήνας, στη συμβολή των οδών Βασιλίσσης Αμαλίας και Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Εκεί είναι τα γραφεία του Ιδρύματος Ωνάση, που από χθες ενέταξαν τη συλλογή βιβλίων του Κωνσταντίνου Σπ. Στάικου, η οποία πλέον ονομάζεται «Βιβλιοθήκη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης».

Πρόκειται για μια συλλογή που θα είναι ανοικτή στους μελετητές και θα εμπλουτίζεται συνεχώς με νέα αποκτήματα. Τα βιβλία μαρτυρούν τις πνευματικές δραστηριότητες των Ελλήνων της διασποράς και των κοσμικών και των εκπροσώπων της Εκκλησίας σε χρονικό διάστημα που εκτείνεται από την πρώιμη Αναγέννηση μέχρι τον ύστερο Νεοελληνικό Διαφωτισμό (αρχές 15ου-αρχές 19ου αι.).

Μέσα από τις σελίδες των σημαντικών αυτών εκδόσεων σκιαγραφείται η έντονη εκδοτική δραστηριότητα των Ελλήνων, σε κέντρα όπως η Βενετία, η Ρώμη, η Βιέννη, το Ιάσιο, το Βουκουρέστι, η Κωνσταντινούπολη, η Μόσχα, η Βούδα, και άλλες πόλεις τόσο στην Ανατολή όσο και στη Δύση.

Η συλλογή Βιβλίων του Κωνσταντίνου Σπ. Στάικου μπορεί να χωριστεί (για την καλύτερη διευκόλυνση και των μελετητών) σε 5 ενότητες:

– Αναγέννηση – Ουμανισμός, με έργα αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων, ουμανιστικά έργα, γραμματικές, εγκυκλοπαίδειες, λεξικά, φιλολογικά δοκίμια, κ.ά.

– Νεοελληνική Γραμματεία, με λογοτεχνικά έργα, ποιητικά και λαϊκά αναγνώσματα, ιστορικά συγγράμματα κ.ά.

– Λειτουργικά βιβλία, μια ενότητα που περιέχει -όπως είναι ευνόητο- Ευαγγέλια, Μηναία, Ψαλτήρια, Ωρολόγια, Πεντηκοστάρια, Ευχολόγια κ.ά.

– Θεολογικά Συγγράμματα με έργα των Ελλήνων Πατέρων της Εκκλησίας, πραγματείες γύρω από το Σχίσμα των δύο Εκκλησιών, κείμενα για την ιστορία της Ορθοδοξίας κ.ά.

– Νεοελληνικός Διαφωτισμός, μια ενότητα με πρωτότυπα έργα που γράφτηκαν για την πνευματική ανύψωση του Γένους, αλλά και ελληνικές μεταφράσεις έργων της παγκόσμιας γραμματείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή