Εκθεση-κόλαφος για το σκάνδαλο της Ασπίς Πρόνοια

Εκθεση-κόλαφος για το σκάνδαλο της Ασπίς Πρόνοια

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σημαντική λογιστική αταξία» και «ανορθόδοξες εγγραφές» είναι οι επιεικείς όροι που χρησιμοποιούν οι δύο ορκωτοί λογιστές του ελεγκτικού οίκου Baker Tilly στην έκθεση που έχουν συντάξει για την πορεία της εκκαθάρισης στις εταιρείες Ασπίς Πρόνοια.

Οι δύο ορκωτοί λογιστές στην 20σέλιδη έκθεση που έχουν συντάξει για λογαριασμό των δύο Εποπτών που διενεργούν την εκκαθάριση στην Ασπίς Πρόνοια κάνουν λόγο για «ποσά κονδυλίων που μεταφέρονται διαδοχικά σε άσχετους λογαριασμούς, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δυσχερές και χρονοβόρο το έργο της εξακρίβωσης της ειλικρίνειας του περιεχομένου των λογαριασμών της εταιρείας».

Ενδεικτική είναι η διαδρομή 7,1 εκατ. ευρώ, που όπως σημειώνουν οι ελεγκτές, μεταφέρθηκαν από τον λογαριασμό «χρεώστες ασφαλίστρων» σε άσχετο λογαριασμό της Aspis Holding και από εκεί σε άσχετους λογαριασμούς της Aspis Μεσιτείας Ασφαλιστών και στη συνέχεια σε χρέωση του λογαριασμού «προβλέψεις επισφαλειών». Με αυτόν τον τρόπο, καταλήγουν «έμμεσα μια απαίτηση της εταιρείας Ασπίς Πρόνοια έκλεισε στα αποτελέσματα χρήσης και εξαφανίστηκε με την αιτιολογία της ανεπίδεκτης είσπραξης».

Η πρακτική αυτή που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από τη διοίκηση της εταιρείας, φέρνει στην επιφάνεια όλες τις λογιστικές ατασθαλίες και τις μεταφορές ποσών μεταξύ των εταιρειών του ομίλου, στην προσπάθεια του βασικού μετόχου είτε να προσποριστεί χρήματα της εταιρείας είτε να καλύψει τρύπες συγγενών εταιρειών.

Ενδεικτικές είναι και οι απαιτήσεις ύψους 56,1 εκατ. ευρώ και οι υποχρεώσεις ύψους 71,9 εκατ. ευρώ από και προς τις εταιρείες Ασπίς Κάπιταλ, Aspis Ομιλος Εταιρειών, Aspis Holding Public, Δωρογραφοτεχνική, Μπράιτ, Fewsley Holdings, Leda, Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ, αλλά και τα φυσικά πρόσωπα Τσιρίκος Χρήστος, Αυδής Βασίλης, Σπύρος Σπύρου και Παύλος Ψωμιάδης, οι οποίες όπως επισημαίνεται στην έκθεση «γίνονται χωρίς να υπάρχουν ουσιαστικά πραγματικές εμπορικές συναλλαγές».

Διαπιστώθηκε επίσης ότι είχαν εκδοθεί 56 επενδυτικά ασφαλιστήρια συμβόλαια συνολικού ύψους 9,9 εκατ. ευρώ, τα οποία αν και έχουν χαρακτηριστεί εισπραχθέντα δεν έγινε εισροή χρημάτων. Σύμφωνα με την εκτίμηση του ελεγκτικού οίκου «αφορούσε ατομικές υποχρεώσεις του βασικού μετόχου Παύλου Ψωμιάδη, που μετατράπηκαν σε υποχρεώσεις της εταιρείας».

Αντίστοιχα διαπιστώνεται ότι υπάρχει σημαντικός αριθμός ζημιών που ενώ φαίνονται ως εξοφλημένες, δεν έχει απεικονιστεί στα βιβλία της εταιρείας σχετική πληρωμή, ενώ για 3.000 ασφαλιστήρια συμβόλαια αποδεικνύεται ότι οι ασφαλισμένοι κατέβαλαν μικρότερο εφάπαξ ποσό από αυτό που αναφερόταν στο συμβόλαιο. Αλλοι 2.500 φάκελοι ζημιών ελέγχονται ως προς τον προσδιορισμό του ύψους τους και άλλοι 3.700 φάκελοι ομαδικών ασφαλιστηρίων ζωής, ελέγχονται ως προς την ορθότητά των χρεώσεων των νοσοκομείων και των συνεργατών.

Ο μακρύς κατάλογος των «ανορθόδοξων προσαρμογών» περιλαμβάνει επίσης αναλήψεις μετρητών ύψους 5,1 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες που δεν εμφανίζονται στα βιβλία της εταιρείας, καταθέσεις 1,4 εκατ. ευρώ που επίσης δεν εμφανίζονται στα βιβλία, αντίστοιχες πιστώσεις 2,1 εκατ. ευρώ, 6,4 εκατ. ευρώ αναλήψεις καθώς και 9,2 εκατ. ευρώ καταθέσεις, που όμως σημειώνουν οι ελεγκτές είναι «αδιερεύνητες».

Μόλις 5 εκατ. τα περιουσιακά στοιχεία

Η πιθανότητα ικανοποίησης των ασφαλισμένων από τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας περιορίζεται από το γεγονός ότι το σύνολο των συμμετοχών του ομίλου στις Aspis Bank, Ασπίς ΑΕΑΖ, Ασπίς ΑΕΓΑ, Ασπίς Κτηματική, Commercial Value και E Valley και τις κυπριακές εταιρείες Leda, Liberty, Aspis Holding έχει απομειωθεί από τα 135,9 εκατ. ευρώ σε μόλις 5 εκατ. ευρώ. Στα 5 εκατ. ευρώ έχει απομειωθεί και η ασφαλιστική τοποθέτηση των εσωτερικών μεταβλητών κεφαλαίων, δηλαδή των επενδυτικών προϊόντων unit linked, τα οποία η εταιρεία διέθετε με εγγυημένη απόδοση – όρος που αμφισβητείται ως προς τη νομιμότητά του. Οπως σημειώνεται στην έκθεση, τα συμβόλαια αυτά ενσωματώνουν υποχρέωση της εταιρείας, ύψους 45,8 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογιστεί η εγγύηση ή 145,8 εκατ. ευρώ εάν συνυπολογιστεί και η εγγύηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τη συνολική ασφαλιστική τοποθέτηση ποσοστό 71,8% ή 24,5 εκατ. ευρώ είχε επενδυθεί σε μετοχές και ομόλογα των εταιρειών του ομίλου, ενώ μόνο η επένδυση στη Leda ανερχόταν στο 37,7%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή