Η ιστορία και ο συμβολισμός των σημάτων

Η ιστορία και ο συμβολισμός των σημάτων

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η φανέλα που μαγνητίζει τους οπαδούς κάθε ομάδας παίρνει «δύναμη» από δύο στοιχεία: το χρώμα και το σήμα της. Στην εποχή του άκρατου επαγγελματισμού που βιώνουμε τις τελευταίες 3-4 δεκαετίες, αυτά τα δύο στοιχεία προσφέρουν τη ρομαντική νότα που χρειάζονται οι φίλαθλοι για να νιώσουν πιο δεμένοι με την ομάδα τους. Το έμβλημα μπαίνει πάντα στη θέση της καρδιάς και έχει συμβολικό χαρακτήρα, παραπέμποντας συνήθως στις ρίζες, τις παραδόσεις και την ιστορία κάθε ομάδας. Τα σήματα παραμένουν σημείο αναφοράς και σπάνια αλλάζουν. Ας δούμε τα σήματα των 16 ομάδων της Σούπερ Λίγκας και τι συμβολίζουν:

ΑΕΚ: Αν και η πρώτη σφραγίδα της είχε ως έμβλημα τον Φοίνικα που ξαναγεννιέται από τις στάχτες του, το διαχρονικό σύμβολο της ΑΕΚ είναι ο βυζαντινός αυτοκρατορικός δικέφαλος αετός. Παραπέμπει ευθέως στις προσφυγικές ρίζες του συλλόγου.

ΑΡΗΣ: Ο θεός του πολέμου, Αρης, είναι ο μόνος που θα μπορούσε να νικήσει τη μοναδική τότε (1914) ομάδα της Θεσσαλονίκης, τον ημίθεο Ηρακλή. Δεν φέρει όμως δόρυ και περικεφαλαία, για να υποδηλώσει την ίδρυση μιας δυνατής και δίκαιης ομάδας.

ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ: Το Αστέρι παραπέμπει στο όνομα της ομάδας και συμβολίζει το καμάρι του Μοριά, το λαμπερό «αστέρι» της Πελοποννήσου.

ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ: Το Αστέρι είναι η «κληρονομιά» από τον πρόγονό του Ατρομήτου, τον Νέο Αστέρα Περιστερίου. Η συγχώνευση έγινε το 1933 όταν ο Ατρόμητος μετέφερε την έδρα του από την πλατεία Κυριακού στο Περιστέρι. Η μία ομάδα έδωσε το όνομα και η άλλη τα χρώματα και το έμβλημα.

ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ: Εμβλημά του είναι ένας ποδοσφαιριστής που περιβάλλεται από το δάφνινο στεφάνι του Ολυμπιονίκη. Η μορφή του ποδοσφαιριστή τιμά τον αθλητή και το στεφάνι παραπέμπει στον Ολυμπιονίκη Εργοτέλη, που καταγόταν από την Κνωσό.

ΗΡΑΚΛΗΣ: Το γράμμα «Ητα» συμβολίζει τον ημίθεο Ηρακλή, τον μυθικό ήρωα της αρχαιότητας που έγινε ξακουστός για τους 12 άθλους του.

ΚΑΒΑΛΑ: Τα κουπιά της αρχαίας τριήρους συμβολίζουν τους παίκτες, το πανί τη διοίκηση και ο άνεμος που το φουσκώνει τους οπαδούς της ομάδας. Είναι το σύμβολο μιας παραθαλάσσιας πόλης, άρρηκτα δεμένης με το υγρό στοιχείο. Το σήμα ήταν έμπνευση του αρχιτέκτονα μηχανικού, Χρήστου Μπάτση.

ΚΕΡΚΥΡΑ: Η τετράκωπος τριήρης είναι αρχαίο πολεμικό πλοίο και συμβολίζει τη δύναμη που είχε το ναυτικό των Φαιάκων στην αρχαιότητα.

ΛΑΡΙΣΑ: Το άλογο που έχει σηκωμένα τα δύο μπροστινά του πόδια και είναι έτοιμο να καλπάσει, συμβολίζει τα περίφημα ιπποφορβεία της περιοχής, γνωστά από την εποχή του χαλκού. Σύμφωνα με δεύτερη εκδοχή, το σήμα της ΑΕΛ προέρχεται από δραχμή του 4ου π.Χ. αιώνα, που αποδίδεται στους Μυρμιδόνες.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Β.: «Αδελφάκι» σε όλα του με τον Ολυμπιακό Πειραιά, ο Ολυμπιακός Βόλου από το 1937 που ιδρύθηκε είχε ως σήμα τον δαφνοστεφανωμένο έφηβο. Αργότερα προστέθηκε και ο Ν. Μαγνησίας.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Π.: Ο δαφνοστεφανωμένος έφηβος ήταν έμπνευση του πρώτου αντιπροέδρου της ομάδας, Νότη Καμπέρου. Συμβολίζει την ευγενή άμιλλα και το αθλητικό ιδεώδες.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Το τριφύλλι είναι ένα πανάρχαιο πνευματικό σύμβολο, γνωστό σε πολλούς λαούς του κόσμου. Υιοθετήθηκε ως σήμα του το 1918 και συμβολίζει την ισορροπία ανάμεσα στο σώμα, την ψυχή και το πνεύμα, τη γονιμότητα και την καλή τύχη. Από το 1979 μπήκε σε κύκλο.

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Η ασπίδα με τα χρώματα της ομάδας (κυανό και ερυθρό) ήταν σύμβολο των Ελλήνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Μετά την καταστροφή της Σμύρνης, το ερυθρό συμβολίζει το αίμα των Ελλήνων που χύθηκε στον διωγμό και το κυανό το χρώμα της Ελλάδας.

ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ: Ο Λέοντας της Αμφίπολης είναι έργο του 4ου π.Χ. αιώνα και συμβολίζει τη δύναμη. Το 1964 έγινε το σήμα της νέας ομάδας που προέκυψε από τη συνένωση του Ηρακλή, του Απόλλωνα και του Ορφέα Σερρών.

ΠΑΟΚ: Το έμβλημά του μοιάζει μ’ αυτό της ΑΕΚ αλλά έχει διαφορετικούς συμβολισμούς. Ο δικέφαλος αετός με τα κλειστά φτερά συμβολίζει το πένθος για τον ξεριζωμό του συλλόγου από την Κωνσταντινούπολη και συντηρεί τις μνήμες της χαμένης πατρίδας.

ΣΚΟΝΤΑ ΞΑΝΘΗ: Ο Θρακιώτης φιλόσοφος Δημόκριτος είναι κατά το ήμισυ το έμβλημα της ομάδας. Τα τελευταία 20 χρόνια, προβάλλεται δίπλα του το σήμα της αυτοκινητοβιομηχανίας SKODA.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή