Ελληνική «κολυμβήθρα» μεγάλων συλλόγων

Ελληνική «κολυμβήθρα» μεγάλων συλλόγων

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οποια πέτρα κι αν σηκώσεις, Ελληνα θα βρεις!» αναφέρει η ρήση η οποία έχει τις… ρίζες της στην ύπαρξη Ελλήνων σχεδόν σε όλα τα σημεία της γης. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την ελληνική γλώσσα, η οποία αποτελεί τη βάση για πολλές λέξεις σε αρκετές γλώσσες του κόσμου. Το ποδόσφαιρο δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστο από αυτό το «φαινόμενο», καθώς δεκάδες σύλλογοι ανά τον κόσμο έχουν εμπνευστεί είτε το όνομά τους είτε τα χρώματα τους από την Ελλάδα. Από την ιστορία της χώρας μας και τη μυθολογία της.

ΑΓΙΑΞ: Η πρώτη ομάδα που έρχεται στο μυαλό όλων είναι η ιστορικότερη ομάδα της Ολλανδίας, ο Αγιαξ, ο οποίος πήρε το όνομά του από τον βασιλιά της Σαλαμίνας, Αίαντα. Το 1973 η ομάδα του Αίαντα Σαλαμίνας είχε αγωνιστεί σε φιλική αναμέτρηση με τον πανίσχυρο Αγιαξ. Υπάρχουν και άλλες ομάδες με το συγκεκριμένο όνομα όπως η Ραμπάτ Αγιαξ (Μάλτα), ο Αγιαξ Κέηπ Τάουν (Ν. Αφρική) και ο Αγιαξ Λέσναμε (Εσθονία)!

ΣΠΑΡΤΑ: Η Σπάρτη δεν θα μπορούσε να λείπει από τον κατάλογο έμπνευσης των αθλητικών σωματείων. Η Σπάρτα Πράγας (Τσεχία), η Σπάρτα Ρότερνταμ (Ολλανδία), η Χάμρουν Σπάρτανς (Μάλτα), η Μπλάιθ Σπάρτανς (Αγγλία) είναι ομάδες που θέλησαν να αποκτήσουν κάτι από τη μαχητικότητα των αρχαίων Σπαρτιατών.

ΕΛΛΑΣ ΒΕΡΟΝΑ: Ιδρύθηκε το 1903 από μία ομάδα φοιτητών και έδωσαν το όνομα «Ελλάς» για χάρη του καθηγητή τους στην ελληνική φιλολογία ο οποίος ήταν και ο προπονητής τους.

ΚΟΡΙΝΘΙΑΝΣ: Η ομάδα της Βραζιλίας κουβαλάει ελληνική ιστορία (Κόρινθος), έστω και από… σπόντα. Πήρε το όνομά της από την αγγλική ομάδα Κορίνθιαν, η οποία είχε ιδρυθεί το 1882. Η ομάδα αυτή αγωνιζόταν μόνο σε φιλικά παιχνίδια και όταν βρέθηκε στη Βραζιλία, προσέλκυσε το ενδιαφέρον Πορτογάλων, Ισπανών και Ιταλών εργατών οι οποίοι ίδρυσαν με τη σειρά τους μια ποδοσφαιρική ομάδα την οποία ονόμασαν Κορίνθιανς.

ΑΤΕΝΑΣ: Το όνομα της πρωτεύουσας της Ελλάδος, κατέχει η ομάδα της Ουρουγουάης, Ατένας ντε Σαν Κάρλος. Οπως αναφέρει ένα από τα σλόγκαν του συλλόγου, η Αθήνα είναι συνυφασμένη με τον επαναστατικό χαρακτήρα του συλλόγου.

ΧΕΡΑΚΛΕΣ: Ο μυθικός ήρωας Ηρακλής δεν θα μπορούσε να λείπει από τη… λίστα. Εχει εμπνεύσει την ολλανδική Χέρακλες Αλμέλο και την ισπανική Χέρκουλες.

ΟΥΛΙΣΕΣ: Η περιπλάνηση του Οδυσσέα στο ταξίδι από την Τροία στην Ιθάκη μπορεί να μην έφθασε ώς την Αρμενία, ωστόσο στη χώρα της πρώην Σοβιετικής Ενωσης υπάρχει η ομώνυμη ομάδα. Ουλίσες είναι η εκδοχή του ονόματος του Οδυσσέα στα λατινικά.

ΑΤΛΑΣ: Ο Τιτάνας της Μυθολογίας «ζει» ακόμη και σήμερα στο Μεξικό χάρη στην Ατλας που εδρεύει στην Γκουανταλαχάρα και την Αργεντινή, όπου υπάρχει η Κλουμπ Ατλέτικο Ατλας.

ΑΡΗΣ: Ο θεός του πολέμου είχε δώσει τις… ικανότητές του προσωρινά και σε μία ομάδα του Λουξεμβούργου, τον Αρη Μπονεβουά! Από αυτή την ομάδα προήλθε στη συνέχεια η Ουνιόν Λουξεμβούργου.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ: Το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων έχει επηρεάσει αρκετές ομάδες. Οι γαλλικές Ολυμπίκ Λιόν και Ολυμπίκ Μαρσέιγ, η Ολύμπια Λιουμπλιάνας από τη Σλοβενία και η Ολύμπια Ασουνσιόν της Παραγουάης αποτελούν μόνο κάποια παραδείγματα.

ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ: Μία ακόμη ιδιαίτερη περίπτωση είναι η ομάδα της Ονδούρας, Κλουμπ Ντεπορτίβο Μαρατόν! Το βράδυ της «γέννησης» της ομάδας, ένας εκ των ιδρυτών της κρατούσε μια μπάλα στην οποία αναγραφόταν η λέξη «Marathon»! Το θεώρησαν εξαιρετικά συμβολικό όνομα και το έδωσαν στη νεοσύστατη ομάδα τους, με την ελπίδα να συμβολίζει την αντίσταση, τη συνέπεια και τον ηρωισμό.

Οι παραπάνω περιπτώσεις ομάδων δεν είναι οι μοναδικές που έχουν ελληνικές ρίζες. Η Λάτσιο οφείλει τα χρώματά της σε φιλέλληνες ιδρυτές, στον Καναδά υπάρχουν οι Αργοναύτες του Τορόντο, ενώ μέχρι πέρυσι στην τρίτη κατηγορία της Ισπανίας υπήρχε η Γκαλάκτικο Πεγκάσο που παρέπεμπε στον Πήγασο. Επίσης για… άγνωστο -ακόμη και για τους οπαδούς της- λόγο, το προσωνύμιο της αγγλικής Εξετερ είναι «οι Ελληνες»!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή