ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος εκπομπής για την ΕΡΤ

Στις 11.15 «έπεσε» το ψηφιακό σήμα της δημόσιας τηλεόρασης, σε εφαρμογή της απόφασης της κυβέρνησης για προσωρινό κλείσιμο της ΕΡΤ και επαναφορά της σε τρεις μήνες με νέα μορφή.

Το σήμα της δημόσιας τηλεόρασης –αρχικά αναλογικό και ακολούθως ψηφιακό- άρχισε σταδιακά να κόβεται, από τις 10 τη νύχτα, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Από το Μέγαρο Μαξίμου, εξάλλου, διαψεύδεται η πληροφορία, σύμφωνα με την οποία υπήρξε απόψε, Τρίτη, τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλο, για το θέμα της ΕΡΤ.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, το βράδυ της Τρίτης, αναφέρεται:

«1.Σύμφωνα με την υπ’ αριθ. ΟΙΚ. 02/ 11.6.2013 ΚΥΑ του Υπουργού Οικονομικών και του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό, το Νομικό Πρόσωπο ΕΡΤ Α.Ε. έχει καταργηθεί.

2.Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, η μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών πρέπει μετά το τέλος του σημερινού προγράμματος να διακοπεί.

3.Το κανονικό πρόγραμμα της ΕΡΤ Α.Ε. έχει διακοπεί πριν αρκετές ώρες.

4.Το Υπουργείο Οικονομικών ως διάδοχος της ΕΡΤ Α.Ε. μέχρι την ψήφιση νόμου για την ίδρυση ενός νέου και σύγχρονου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού, είναι υποχρεωμένο να προχωρήσει στη διακοπή μετάδοσης των εκπομπών και τη διαφύλαξη των εγκαταστάσεων της ΕΡΤ Α.Ε.». Επί της ουσίας, ο Γιάννης Στουρνάρας ως υπουργός Οικονομικών εκπροσωπεί το δημόσιο, το οποίο είναι ο κύριος και μοναδικός μέτοχος, γεγονός που σημαίνει ότι αν χρειαστεί θα ζητήσει την παρέμβαση εισαγγελέα.

Την άμεση συνάντηση των τριών αρχηγών καθώς και την αναστολή της κυβερνητικής απόφασης για το κλείσιμο της ΕΡΤ ζητούν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Και από τα δύο κόμματα, μέσω ανακοινώσεων και δηλώσεων στις οποίες προέβησαν στελέχη τους, έγινε σαφές ότι οι βουλευτές τους δεν πρόκειται να επικυρώσουν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που κατατέθηκε δίχως τις υπογραφές των υπουργών που στηρίζονται από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Αποστολή κλιμακίου του ΠΑΣΟΚ στην ΕΡΤ (Φώφη Γεννηματά, Ι. Μανιάτης, Χρ. Πρωτόπαπας, Δ. Καρύδης), προκειμένου να γνωστοποιήσουν τις θέσεις του κόμματος τους. Νωρίτερα από την Αγ. Κωνσταντίνου είχαν αντιτείνει στους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου την «άμεση συγκρότηση επιτροπής κοινής αποδοχής από εμπειρογνώμονες και πρόσωπα κύρους» με στόχο την εντός τριμήνου κατάρτιση επιχειρησιακού σχεδίου για την αναδιοργάνωση της ΕΡΤ.

Η ΔΗΜΑΡ θα καταθέσει πρόταση νόμου για επίσπευση της ημερομηνίας ψήφισης της σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με το κλείσιμο της ΕΡΤ. Η ευρωομάδα του ΠΑΣΟΚ στην Ευρωβουλή θα καταθέσει σχετική ερώτηση στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το απόγευμα της Τρίτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε το τέλος των αναμεταδόσεων από την ΕΡΤ σήμερα το βράδυ. «Η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει την ΕΡΤ. Με το ισχύον νομικό πλαίσιο και με κοινή υπουργική απόφαση σταματούν οι μεταδόσεις της ΕΡΤ μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος σήμερα το βράδυ», ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου. Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι «στη θέση της ΕΡΤ θα δημιουργηθεί ένας σύγχρονος, δημόσιος - αλλά όχι κρατικός, ούτε κομματικά ελεγχόμενος - Οργανισμός Ραδιοτηλεόρασης».

Ο κ. Κεδίκογλου ανέφερε ότι «το σχετικό νομοσχέδιο κατατίθεται αμέσως ώστε να λειτουργήσει το ταχύτερο ο νέος φορέας» και είπε ότι «το προσωπικό θα αποζημιωθεί κανονικά, ενώ όσοι από τους τωρινούς εργαζόμενους το επιθυμούν, θα μπορέσουν να υποβάλλουν αίτηση για να προσληφθούν». «Υπάρχουν πολλοί άξιοι και ικανοί εργαζόμενοι, η πείρα και η προϋπηρεσία των οποίων είναι απαραίτητη για να σταθεί ο νέος οργανισμός και θα συνεκτιμηθεί κατά τη διαδικασία προσλήψεων με διαφανείς διαδικασίες και κριτήρια ΑΣΕΠ», δήλωσε.

Επιπλέον, σημείωσε ότι «ο νέος φορέας θα λειτουργήσει με πολύ λιγότερο προσωπικό και σαφές οργανόγραμμα και πως το αρχείο της ΕΡΤ θα περιφρουρηθεί και θα αξιοποιηθεί πλήρως όπως και οι δορυφορικές υπηρεσίες και οι σύγχρονες τεχνολογίες», ενώ υπογράμμισε ότι «μέχρι να ξεκινήσει να λειτουργεί ο νέος οργανισμός, οι πολίτες δεν θα πληρώνουν το χαράτσι που πληρώνουν ως σήμερα και στη συνέχεια θα πληρώνουν πολύ λιγότερα».

Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι «υπολογίζεται πως θα απαλλαγούν από ένα ποσό που φτάνει τα 100 εκατομμύρια ετησίως και πως για τις θέσεις της σημερινής ΕΡΤ που κρίνονται υπεράριθμες, θα προσληφθούν μέσω ΑΣΕΠ νέοι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, ΚΕΠ και όπου το δημόσιο έχει ανάγκη». «Μεγάλες αλλαγές δεν γίνονται χωρίς μεγάλες τομές», επεσήμανε, προσθέτοντας πως «η σημερινή κυβέρνηση αποδεικνύει ότι διαθέτει την πολιτική βούληση» και αυτό ζητάει και περιμένει να δει ο ελληνικός λαός. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «την ΕΡΤ την πληρώνει ο ελληνικός λαός με το χαράτσι στους λογαριασμούς ηλεκτρικού γύρω στα 300 εκατομμύρια το χρόνο», ότι έχει τριπλάσιο έως επταπλάσιο κόστος από άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς και τετραπλάσιο ως εξαπλάσιο προσωπικό για πολύ μικρή τηλεθέαση. «Έχει καθεστώς αδιαφάνειας στη διαχείρισή της. Μιλάμε για μια εταιρεία με έξι λογιστήρια που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους. Καθεστώς αδιαφάνειας στη διαχείριση των συμβάσεων, καθεστώς ακόμα μεγαλύτερης αδιαφάνειας στη διαχείριση του υλικού το οποίο δεν έχει απογραφεί εδώ και οκτώ χρόνια. Καθεστώς προνομίων για τους εργαζόμενους που χρεώνουν τεράστιο αριθμό υπερωριών», συμπλήρωσε ο κ. Κεδίκογλου.

Τέλος, τόνισε ότι «σε μια περίοδο που ο ελληνικός λαός υφίσταται θυσίες, δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις ή για δισταγμούς. Όπως δεν υπάρχουν περιθώρια ανοχής για ιερές αγελάδες που παραμένουν άθικτες όταν επιβάλλονται περικοπές παντού».

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ